با خواص درمانی گریپ فروت آشنا شوید
گریپ فروت یکی از محبوبترین مرکبات است که به دلیل طعم تلخ و عطر منحصر به فردش، طرفداران خاص خود را دارد. معمولاً به دو نوع صورتی و سفید تقسیمبندی میکنند. مزه نوع صورتی کمی شیرینتر است. ظاهر جذابتری دارد و به علاوه، به دلیل محتوای بیشتر ماده بتاکاروتن (رنگدانهای که باعث ایجاد تهرنگ قرمز میشود) احتمالاً در جلوگیری از ابتلا به سرطان موثرتر است.
فواید گریپ فروت
ارزش غذایی
اولین مورد کالری کم و مقدار زیاد مواد مغذی است که باعث میشود این میوه انتخاب مناسبی برای استفاده در رژیمهای غذایی متعادل باشد. گریپ فروت حاوی فیبر و 15 نوع ویتامین و ماده معدنی است. بطور تقریبی، یک گریپفروت متوسط دارای:
- 15 کالری انرژی،
- 13 گرم کربوهیدرات،
- یک گرم پروتئین،
- 2 گرم فیبر،
- حدود 64 درصد از میزان توصیه شده دریافتی (RDI) ویتامین ث (C)،
- 28 درصد RDI ویتامین آ (A)،
- 5 درصد RDI پتاسیم،
- 4 درصد RDI ویتامین ب1 (B1)،
- 4 درصد RDI فولات،
- 3 درصد RDI منیزیم
- مقادیری آنتی اکسیدانهای قوی گیاهی.
خواص درمانی
گریپ فروت برای تقویت سیستم ایمنی مفید است. ویتامین C زیاد موجود در این میوه، بدن را در برابر عفونتهای ویروسی و باکتریایی مقاوم میکند و باعث میشود دوران بهبودی بعد از سرماخوردگی کوتاهتر شود.
این ویتامین در ساخت کلاژن، کمرنگ شدن لکهای پوستی، محافظت از پوست در برابر مضرات آفتاب و جلوگیری از پیری پوست موثر است. ویتامین A موجود در گریپ فروت نیز باعث جلوگیری از بروز التهاب در بدن میشود. محتوای روی، مس و آهن این میوه، با وجود اندک بودن باعث انسجام ساختار پوست شده و سلامت آن را ارتقا میدهد.
کاهنده قند خون
مصرف گریپ فروت در کاهش مقاومت بدن به انسولین (هورمون کاهنده قند خون) تاثیر مثبت دارد و متعاقباً میتواند در جلوگیری از ابتلا به دیابت موثر باشد. مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میافتد که بدن به انسولین واکنش صحیح نشان نمیدهد. در نتیجه قند خون به درستی کاهش نمییابد و با افزایش میزان قند، خطر ابتلا به دیابت نوع دو افزایش مییابد.
گریپ فروت در تنظیم سطح انسولین خون نیز تاثیر دارد. آن گونه که در مطالعات مشخص شده است، مصرف نصف یک گریپ فروت تازه قبل از صرف وعده غذایی، باعث میشود که مصرف کننده از کاهش سطح انسولین در کنار کاهش میزان مقاومت به انسولین سود برد. مصرف کامل این میوه نسبت به مصرف عصاره آن، تاثیر بهتری در کنترل قند خون دارد.
سلامت قلب و عروق
ثابت شده است که مصرف مداوم گریپ فروت با کاهش فشار خون و میزان کلسترول، در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی مفید است. در یک مطالعه، افرادی که برای 6 هفته روزانه 3 وعده گریپفروت دریافت کردند، کاهش معنادار فشار خون و بهبود میزان کلسترول مجموع و کلسترول LDL (کلسترول بد) را نشان دادند.
مصرف گریپ فروت میتواند 5 درصد پتاسیم مورد نیاز بدن را تامین کند. دریافت میزان کافی پتاسیم، با کاهش فشار خون و نیز کاهش خطر مرگ بر اثر بیماریهای قلبی و سکته مغزی ارتباط دارد. فیبر موجود در گریپفروت نیز با کاهش فشار خون و سطح کلسترول، از سلامت قلب و عروق حمایت میکند. گریپ فروت احتمال ابتلا به سنگ کلیه خصوصاً سنگهای کلسیم اگزالات را کاهش میدهد. اسید سیتریک موجود در این میوه، با افزایش حجم و اسیدیته ادرار، و نیز با اتصال به کلسیم، مانع از تجمع کلسیم در کلیهها شده و از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری میکند.
تاثیر گریپ فروت در کاهش وزن
محتوای فیبر این میوه باعث القای احساس پُر بودن و کاهش میزان دریافت کالری میشود. کالری کم و محتوای آب زیاد است که هر دو به کاهش وزن کمک میکند.
در مطالعات، مصرف گریپفروت یا عصاره آن همراه با وعدههای غذایی، به اندازه دریافت میزان کافی آب، اندازه دور کمر افراد را کاهش داده است. توجه به این نکته ضروری است که بدانیم مصرف گریپ فروت به تنهایی باعث کاهش وزن نمیشود. بلکه گنجاندن آن در یک رژیم غذایی متعادل است که میتواند به کاهش وزن کمک کند.
احتیاط
با وجود فواید گفته شده، گریپ فروت برای همه افراد مناسب نیست. در برخی افراد مصرف گریپفروت یا عصاره آن باعث بروز تداخلات دارویی میشود. گریپ فروت حاوی ترکیباتی است که میتواند فرآیند سوخت و ساز برخی داروها را با اختلال مواجه کند و باعث تجمع ترکیبات آنها در بدن شود. در نتیجه در برخی موارد مصرف آن ممکن است منجر به ایجاد مسمومیت دارویی شود.
بیشترین احتمال تداخل مصرف با گریپ فروت در مورد برخی آرامبخشها، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، داروهای مسدود کننده کانال کلسیم (جزو داروهای درمان فشار خون)، برخی داروهای درمان نقص ایمنی اکتسابی (AIDS)، نوعی از داروهای درمان صرع و برخی استاتینها (داروهای کاهش دهنده کلسترول) مطرح است.
در صورتی که از داروهای متعلق به دستههای فوق استفاده میکنید، توصیه میشود قبل از مصرف گریپ فروت با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف زیاد گریپ فروت و سایر مرکبات میتواند باعث سایش مینای دندان شود. بنابراین با مکیدن مصرف نکنید و آن را به صورت مستقیم روی دندانها قرار ندهید.
توصیه میشود که بعد از مصرف این میوه چند بار دهان خود را آبکشی کنید. تا 30 دقیقه مسواک نزنید تا احتمال آسیب به مینای دندانها به حداقل برسد. خوردن مقادیر اندک پنیر بعد از مصرف گریپ فروت میتواند به خنثی کردن فضای اسیدی حفره دهان و افزایش ترشح بزاق کمک کند.
منابع
- دکتر میلاد حیدری. جراح دندانپزشک. مجله سلام سلامت. 1402.