خوراکی های ناسالم چه تاثیری روی متابولیسم بدن دارند؟

متابولیسم بدن با تمام واکنش های شیمیایی که در بدن شما اتفاق می افتد مرتبط است. داشتن متابولیسم کُند یعنی بدن شما کالری کمتری می سوزاند و حفظ وزن یا کاهش آن را با مشکل مواجه می کند.

برخی از غذاها متابولیسم بدن شما را افزایش می دهند؛ اما خوراکی های ناسالم چه تاثیری روی متابولیسم بدن شما دارند؟ در این مقاله شما می توانید با تاثیر خوراکی های ناسالم و کاهش متابولیسم (سوخت و ساز) بدن آشنا شوید.

خوراکی های ناسالم

منظور از خوراکی های ناسالم، غذاهایی هستند که حاوی کالری فراوان، کربوهیدرات تصفیه شده و چربی های ناسالم می باشند. این خوراکی ها شامل مقدار بسیار کمی مواد مغذی مانند پروتئین و فیبر هستند. سیب زمینی سرخ شده، چیپس، نوشیدنی های صنعتی شیرین و پیتزا از جمله خوراکی های ناسالم هستند. خوراکی های ناسالم به میزان فراوان در دسترس می باشند. به علاوه تبلیغات گسترده ای برای این خوراکی ها خصوصاً برای کودکان انجام می شود و گاهی در تبلیغات، ادعاهای بی اساسی در مورد آنها ارائه می شود.

با اینکه این خوراکی ها خوشمزه هستند، اما باعث ایجاد احساس سیری نمی شوند و در نتیجه فرد به راحتی مقدار زیادی از آنها را مصرف می کند. مصرف زیاد خوراکی های ناسالم اثرات زیان باری بر عملکرد مغز می گذارد. این خوراکی ها مرکز پاداش را در مغز تحریک کرده و در برخی از افراد باعث ایجاد اعتیاد به غذا می شوند.

دریافت انرژی کم با مصرف خوراکی های ناسالم

هر روز حدود 10 درصد از انرژی بدن برای هضم، جذب و متابولیسم غذاهایی که می خورید، مصرف می شود. هضم پروتئین موجود در غذا نسبت به کربوهیدرات یا چربی به صرف انرژی بیشتری نیاز دارد. در واقع داشتن یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین باعث می شود هر روز بدن شما 100 کالری بیشتر بسوزاند.

در مجموع سوخت و ساز غذا نیاز به انرژی دارد. هضم غذاهای ناسالم فرآوری شده نیاز به انرژی کمتری دارد چرا که این نوع غذاها حاوی مقدار زیادی ترکیبات تصفیه شده هستند.

غذاهای ناسالم باعث مقاومت بدن به انسولین می شوند.

مقاومت بدن نسبت به انسولین زمانی اتفاق می افتد که پاسخ دهی سلول های بدن به هورمون انسولین مختل شود. این مسئله باعث افزایش سطح قند خون می شود. مقاومت به انسولین، برای سندروم متابولیک، دیابت نوع 2 و سایر بیماری های جدی، به عنوان یک عامل خطرساز محسوب می شود. خوردن غذاهای ناسالم به مقدار زیاد باعث افزایش خطر مقاومت به انسولین (که با قند بالای خون در ارتباط است) خواهد شد.

نوشیدنی های صنعتی شیرین، متابولیسم بدن را کند می کنند.

نسبت به تمام مواد غذایی ناسالم، نوشیدنی های حاوی شکر، بدترین هستند. مصرف زیاد این نوشیدنی ها باعث ایجاد مشکلات بسیار مانند چاقی، بیماری های قلبی، سندروم متابولیک و دیابت نوع 2 می شود. با مصرف مقادیر زیاد شیرینی، سیگنال های مربوط به احساس سیری در مغز تغییر یافته و پس از صرف غذا باعث ذخیره شدن چربی در اطراف شکم می شود. از سوی دیگر مصرف شکر و فروکتوز باعث کند شدن متابولیسم بدن خواهد شد. مصرف نوشیدنی هایی که حاوی میزان زیادی شکر هستند، علاوه بر اینکه خطر ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد، باعث کند شدن سرعت متابولیسم بدن نیز می شود.

موضوع فقط مصرف کالری نیست.

اگر تصمیم دارید وزن خود را کاهش دهید، کاهش کالری دریافتی برای شما اهمیت زیادی دارد. با این حال، مسئله فقط مربوط به کالری موجود در غذا نیست، بلکه کیفیت غذایی که می خورید نیز مهم است. برای مثال تاثیراتی که خوردن 100 کالری سیب زمینی سرخ شده روی بدن دارد، قطعاً با مصرف 100 کالری کلم بروکلی متفاوت است. به دلیل اینکه سیب زمینی سرخ شده حاوی چربی های ناسالم، کربوهیدرات تصفیه شده و نمک می باشد، در حالی که کلم بروکلی سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامین است.

با خوردن غذاهای کامل و سالم نه تنها بدن شما کالری بیشتری می سوزاند، بلکه میل شما به غذا خوردن را کم کرده و بر هورمون های تنظیم وزن تاثیر می گذارد. قبل از اینکه میزان کالری دریافتی خود را به منظور کاهش وزن کم کنید، بهتر است غذاهای با کیفیتی که حاوی مقدار بیشتری مواد مغذی هستند را انتخاب کنید.

مصرف مقدار زیادی خوراکی ناسالم، عواقب منفی بسیار روی متابولیسم بدن خواهد داشت. در حقیقت این مسئله می تواند خطر مقاومت به انسولین را افزایش داده و میزان کالری که روزانه توسط بدن سوزانده می شود را کاهش دهد. اگر می خواهید سرعت متابولیسم بدن تان را افزایش دهید، برای شروع، غذاهایی که حاوی میزان زیادی پروتئین هستند را در رژیم غذایی خود بگنجانید، تمرینات ورزشی که باعث افزایش مقاومت بدن می شوند را انجام دهید و خواب کافی داشته باشید. اما مهم تر از همه اینکه سعی کنید بیشتر غذاهای کامل که حاوی ترکیبات ساده ای هستند را صرف کنید. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «خوراکی های ناسالم چه تاثیری روی متابولیسم بدن دارند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله HealthLine در مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا