مواد غذایی مفید برای سیستم ایمنی بدن

مصرف برخی غذاهای سالم و غنی در تقویت سیستم ایمنی بدن ما بسیار مهم هستند. رعایت برخی از نکته های تغذیه ای و داشتن رژیم های غذایی سالم و مناسب، می تواند کمک چشمگیری به ارتقای سطح ایمنی بدن کند. این در حالی است که برخی از عوامل هم می توانند باعث کاهش قدرت دفاعی بدن در برابر بیماری های مختلف شوند.

اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن در زمان گسترش بیماری های واگیردار بیش از پیش مشخص می شود. در این مقاله شما می توانید با برخی از مواد غذایی مفید و نامفید برای سیستم ایمنی بدن آشنا شوید.

تقویت سیستم ایمنی بدن برای دور شدن از بیماری آنفلونزا تنها خوردن ویتامین C و میوه های نارنجی رنگ کافی نیست. بخش مهمی از رژیم غذایی که به حفظ و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند، پروتئین ها را شامل می شود. مصرف پروتئین هایی از قبیل غذاهای دریایی، گوشت، مرغ، لوبیا، نخود، آجیل بدون نمک، دانه ها و سویا بخصوص در بیمارانی که تحت جراحی قرار گرفته اند، منجر به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلونزا می شود. فلفل قرمز نیز حاوی ویتامین C فراوان حتی بیشتر از پرتقال است.

گفته می شود سیر آنتی بیوتیکی قوی برای مبارزه با آنفلونزا است. سیر حاوی آلیسین است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی باکتری های مضر را از بین می برد. کدو حلوایی نیز حاوی ویتامین A و بتاکاروتن بوده و منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

مواد غذایی مفید برای تقویت سیستم ایمنی

  • نوشیدن روزانه یک لیوان چای سبز
  • خوردن روزانه سبزیجات خانواده کلم
  • خوردن منابع زینک (صدف، گوشت گاو، ماست، تخم مرغ و بادام)
  • خوردن منابع سلنیوم (آجیل برزیلی، ماهی سالمون، تن و جگر)
  • خوردن منابع اسیدهای چرب امگا 3 (روغن های گیاهی مثل روغن سویا، ماهی و سایر غذاهای دریایی و سبزی خرفه). دریافت امگا 3 و 9 از روغن های گیاهی همچون روغن کانولا، سویا و آفتابگردان می تواند در کاهش التهاب و حفظ عملکرد سیستم ایمنی موثر باشد.
  • گنجاندن سویا در برنامه غذایی
  • مغز بادام، سیب، عدس قرمز، اسفناج، دانه گندم و میوه قره قاط

همچنین دوری از استرس و حفظ تنوع در رژیم غذایی اساس داشتن سیستم ایمنی کارآمد است.

مواد غذایی تضعیف کننده سیستم ایمنی

  • الکل: جای تعجب نیست که مصرف الکل برای سیستم ایمنی بدن خطرناک است. الکل حاوی قند بالایی است و مصرف آن یکپارچگی مخاط روده را تغییر می دهد. ضمن اینکه میکروارگانیسم های روده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
  • نوشابه های کافئین دار: مقدار کافی از خواب برای حفظ سیستم ایمنی سالم ضروری است و مصرف نوشابه های کافئین دار بویژه قهوه و نوشابه های گازدار درست اثر برعکس برای سیستم ایمنی بدن دارد. سطوح اسیدیته در قهوه ممکن است منجر به افزایش التهاب در بدن شود.
  • سوپ های کنسروی: سوپ غذایی است که به راحتی می تواند فیبر و پروتئین مورد نیاز بدن را فراهم کند. با این حال مصرف کنسرو شده این غذا اگرچه راحت است اما بهترین گزینه نیست. بسیاری از این سوپ ها حاوی مواد تشکیل دهنده مصنوعی و سطوح بالای سدیم هستند.
  • غذاهای شور: در حالی که غذاهای شور مانند کلم ترش، عطر و طعم زیاد و کالری کمی دارند، اما سدیم بالای موجود در آنها می تواند منجر به کم شدن آب بدن و احتباس مایعات شود. حتی در شرایطی مانند بیماری های کلیوی مصرف این غذاها اصلاً مناسب نیست.
  • غلات تصفیه شده: انتخاب غلات سبوس دار بهتر از دانه های تصفیه شده است چون این دانه ها اثر سوء بر قند خون دارند و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند.
  • روغن های فرآوری شده: این روغن ها شامل روغن سویا، ذرت، کلزا، آفتابگردان، بادام زمینی و… سبب کاهش سطوح کلسترول می شود که از بیماری های قلبی جلوگیری می کند. با این حال بسیاری از مطالعات در مورد این روغن ها نشان می دهد روغن های گیاهی، امگا 6 (اسید لینولئیک) بسیار بالایی دارند. اسید لینولئیک سبب تقویت غشای سلولی می شود، خوردن اسید لینولئیک استرس اکسیداتیو را افزایش می دهد. در روغن های گیاهی سطح کلسترول بد پایین است اما سطح کلسترول خوب نیز پایین است. این روغن ها التهاب را در بدن افزایش می دهند و منجر به تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن می شوند.
  • ماست های طعم دار: ماست های حاوی شکر اضافه و غیر پروبیوتیک منجر به ایجاد مشکلات گوارشی می شوند. قند موجود در این ماست ها مهار عملکرد سیستم ایمنی را به همراه دارد و مواد تشکیل دهنده مصنوعی آنها خالی از ریزمغذی ها است.
  • میوه های خشک: اگرچه میوه ها یک میان وعده بسیار ضروری هستند اما نوع خشک شده آنها و حتی میوه های کنسرو شده حاوی قند اضافی هستند که سالم بودن آنها را زیر سوال می برد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «مواد غذایی مفید برای سیستم ایمنی بدن»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله سیده بهاره غفاری در مجله دنیای تغذیه، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا