معرفی وارفارین

وارفارین یا Warfarin یک داروی ضد انعقاد خون می باشد و در پیشگیری از لخته های داخل عروق و انفاکتوس حاد و سایر بیماری های ناشی از افزایش انعقادپذیری استفاده می شود.

شکل دارویی

وارفارین به صورت قرص 2.5 و 5 میلی گرمی موجود می باشد.

مقدار مصرف

میزان مصرف وارفارین، حتماً باید طبق نظر پزشک باشد.

عوارض جانبی

در زمینه عوارض جانبی می توان به تب، درد شکم، تهوع و استفراغ، زردی، ضایعات جلدی و مدفوع قیری اشاره کرد.

چند نکته ی مهم

  1. در طول درمان باید pt (تست انعقادی) بیمار به 1.5 تا 2 برابر میزان کنترل برسد.
  2. در صورت اسهال یا مدفوع سیاه رنگ، پزشک را مطلع کنید.

توضیحات تکمیلی قرص وارفارین

وارفارین، یک داروی ضد انعقاد است که فرآیند لخته شدن خون را کُند می کند. به عبارت دیگر وارفارین کمک می کند خون راحت تر در بدن گردش کند و لخته نشود. این دارو برای اولین بار در گیاه شبدر شیرین فاسد شده کشف شد و مورد استفاده قرار گرفت. وارفارین بطور عمده در بیماران قلبی – عروقی مصرف و از طریق مهار فعالیت ویتامین K در بدن باعث کاهش سطح مواد لازم برای تشکیل لخته می شود.

با شروع مصرف وارفارین تقریباً 4 تا 7 روز طول می کشد تا این دارو بتواند به خوبی عمل کند. با مراجعه های منظم و مرتب به آزمایشگاه، سرعت انعقاد خون فرد اندازه گیری می شود. اگر دوز وارفارین، بیش از حد نیاز باشد ممکن است فرد را در معرض خطر خونریزی و مشکلات جدی و تهدید کننده حیات قرار دهد. بعضی غذاها مانند اسفناج یا کلم بروکلی حاوی ویتامین K هستند و در صورت مصرف زیاد می توانند با وارفارین تداخل ایجاد کنند.

بنابراین مصرف این گونه غذاها باید در حد متعادل و کم باشد. البته نکته مهم این است که اگر به عنوان مثال مصرف روزانه نصف کلم از عادات رژیم غذایی فرد است، بیمار باید هر روز همین مقدار کلم را مصرف کند و آن را قطع یا کم و زیاد نکند. این گفته که بیمار سعی کند غذاهای حاوی ویتامین K را مصرف نکند، اشتباه است؛ چون بسیاری غذاها حاوی این ویتامین هستند و طبق این گفته فرد از بسیاری از غذاها محروم می شود که این کار عملاً غیر ممکن می باشد. بنابراین بهترین کار این است که فرد برای جلوگیری از افزایش یا کاهش اثر وارفارین نسبت به حالت معمول در رژیم غذایی خود تغییرات زیادی ایجاد نکند.

در مورد مصرف وارفارین باید دقت شود آن را هر روز در ساعت مشخص و ثابتی مصرف کنید. بهترین زمان مصرف وارفارین ساعت 6 عصر است. برخی از علائم استفاده بیش از حد از وارفارین عبارتند از خونریزی طولانی مدت یا مکرر، خونریزی از لثه، تغییر رنگ ادرار به قرمز یا قهوه ای تیره، مدفوع تیره و خونریزی های شَدید طی دوره های قاعدگی در خانم ها که در صورت بروز هر یک از حالات مذکور لازم است به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کرد.

بسیاری از داروها می توانند بر عملکرد وارفارین اثرگذار باشند. بنابراین حتماً پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف می کنید مطلع و با شروع مصرف داروی جدید یا قطع دارو با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین از مصرف آسپرین بدون مشورت پزشک خودداری کنید، زیرا احتمال خونریزی افزایش می یابد. همچنین داروهای ضد درد و ضد التهابی مانند استامینوفن و ایبوپروفن را خودسرانه مصرف نکنید. البته مصرف یک یا دو عدد از این داروها مشکل خاصی ایجاد نمی کند، ولی در صورت نیاز به دوزهای بیشتری از این داروها، با پزشک یا داروساز مشورت کنید.

همچنین مصرف بعضی محصولات گیاهی مانند سیر، چای سبز، جینکوبیلوبا و بعضی گیاهان دیگر که به عنوان دارو مصرف می شوند با وارفارین تداخل دارد؛ لذا از مصرف خودسرانه محصولات گیاهی خودداری شود.

مصرف وارفارین در دوران حاملگی می تواند باعث سقط جنین یا افزایش خطر خونریزی در مادر و جنین شود که خطر سقط جنین در 12 هفته اول بارداری بیشتر از سایر زمان ها است. پس بسیار مهم می باشد خانمی که وارفارین مصرف می کند (در مدت زمانی که وارفارین مصرف می کند)، باردار نشود. نکته دیگر اینکه وقتی مجبورید جراحی کنید یا به دندانپزشکی بروید، حتماً جراح یا دندانپزشک را در جریان مصرف وارفارین قرار داده، از چند روز قبل به پزشک خود اطلاع دهید تا دوز وارفارین را برای شما تنظیم کند.

فراموش نکنید این دارو به علت خطرات بالقوه اش باید با وسواس بیشتری دور از دسترس اطفال نگهداری شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «معرفی وارفارین»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب فرهنگ داروشناسی خانواده، نوشته ی سهیلا زمانی از انتشارات نیک فرجام، منتشر شده در 1390 با شابک 8-14-9913-964 و مقاله دکتر کاوه سالارمند – داروساز – در روزنامه جام جم به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا