طرز تهیه پنیر موزارلا خانگی

پنیر فرآورده غذایی است که از شیر بریده شده (ترش شده) حیوانات تهیه می شود. پنیر در مناطق و کشورهای مختلف به روش های متفاوتی تهیه می شود و نام های جداگانه ای دارد. انواع و طعم های مختلف پنیر به نوع باکتری بکار رفته، میزان چربی شیر، تنوع در مدت زمان و نحوه عمل آوردن پنیر و حتی تغذیه حیوان بستگی دارد.

پنیر موزارلا در مقایسه با پنیرهای معمولی به همان میزان پروتئین دارد. زیرا هنگامی که شیر لخته می شود، بیشتر پروتئین در لخته باقی می ماند. آنچه در آب پنیر می رود بیشتر املاح، قند و مقدار کمی پروتئین است و می توان گفت میزان پروتئین پنیر موزارلا با پنیر صبحانه برابری می کند. اما چربی پنیر موزارلا با پنیر صبحانه کمی متفاوت است و مقدار آن بستگی به نوع شیری دارد که در تهیه آن مورد استفاده قرار گرفته است.

پنیر موزارلا نوع خاصی از پنیر است که در اثر حرارت، روی غذای مورد نظر آب می شود، در عین حال که حالت کشداری پیدا می کند، مواد تشکیل دهنده غذا را به هم می چسباند و از ریختن مواد هنگام خوردن، جلوگیری می نماید و قطعاً غذا را بسیار لذیذتر، ملایم و مطلوب می کند و همین طعم مطلوب است که طرفداران بسیاری را به خود جلب کرده است.

از پنیر موزارلا می توان در پیتزا، لازانیا، انواع پاستا، سمبوسه و… استفاده کرد که شما می توانید با طرز تهیه آن در خانه آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه پنیر موزارلا

  • شیر: 2 لیتر
  • جوهر لیمو: نصف قاشق چایخوری
  • قرص رنه یا قرص پنیر: نصف یک قرص

طرز تهیه

شیری که برای تهیه پنیر موزارلا استفاده می شود حتماً باید شیر غیر پاستوریزه و خام باشد. حتی جوشیده هم نباشد. در غیر این صورت پنیر با کیفیتی نخواهید داشت. پس این نکته خیلی مهم را همیشه در نظر بگیرید که شیر در تهیه پنیر موزارلا همیشه حرف اول را می زند و آن را جدی بگیرید.

قرص رنه را به همراه دو قاشق غذاخوری آب بدون کلر در یک استکان شیشه ای یا سرامیکی یا پلاستیکی با یک قاشق غیر فلزی هم بزنید. قرص به سرعت پودر می شود ولی در آب حل نمی شود. توجه داشته باشید که ظرف و قاشق نباید فلزی و آب نباید کلردار باشد.

شیر سرد را در یک قابلمه (بهتر است استیل یا پیرکس باشد) بریزید و جوهر لیمو را روی سطح شیر بپاشید و چند دور به آرامی هم بزنید تا کاملاً حل شود. قابلمه را روی حرارت کم و ملایم گذاشته و هر از چند ثانیه یک دور به آرامی هم بزنید تا زمانی که شیر به دمای 88 درجه فارنهایت یا 31 درجه سانتیگراد برسد. (حتماً از دماسنج استفاده کنید که دما بسیار مهم است.) زیرا دما زیاد شود شیر بریده می شود و قابل استفاده نیست.

سپس کاسه حاوی قرص را هم بزنید تا دانه های ته نشین شده از کف ظرف جدا شوند و داخل شیر بریزید و هر از چند ثانیه به آرامی هم بزنید. مشاهده خواهید کرد که قرص شروع به عمل کردن می کند و لخته های پنیر کم کم تشکیل می شوند و به همین شکل ادامه دهید تا دما به 110 درجه فارنهایت یا 43 درجه سانتیگراد برسد. ظرف حاوی شیر را از روی حرارت بردارید و 10 دقیقه اجازه دهید تا استراحت کند.

پس از حدود 10 دقیقه مشاهده می کنید که پنیر کاملاً شکل گرفته و آب پنیر جدا شده است. رنگ آب پنیر باید شفاف یا مایل به زرد یا سبز باشد، اگر سفید رنگ باشد یعنی شیر به پنیر تبدیل نشده است و باید مجدد روی گاز گذاشته تا دما به 110 درجه فارنهایت یا 43 درجه سانتیگراد برسد و دوباره 10 دقیقه استراحت بدهید.

در این مرحله بوسیله چاقو پنیر را به صورت شطرنجی برش دهید و به کمک یک ملاقه به آرامی پنیر را داخل آبکش بریزید و بدون اینکه به آن دست بزنید با تکان دادن آبکش آب اضافه اش را بگیرید.

حال باید به پنیر حرارت دهید تا بقیه آب اضافه موجود در پنیر کاملاً گرفته شود. برای اینکار از دو روش می توان استفاده کرد. روش اول استفاده از ماکروویو است، بدین صورت که پنیر را درون یک کاسه بریزید و داخل ماکروویو با حداکثر قدرت به مدت 10 ثانیه قرار دهید. اما روش دیگر این است که مقداری از آب پنیر را در قابلمه ای گرم کنید و قبل از اینکه به جوش بیاید از روی حرارت بردارید که در هر دو روش مقدار زیادی آب از پنیر خارج می شود.

پس از اینکه به پنیر حرارت دادید و پنیر آب اضافی را پس داد، داخل آبکش بیندازید و مجدداً بدون دخالت دست و فقط با حرکت دورانی آبکش، آب اضافه را از پنیر جدا کنید. دو مرتبه دیگر با یکی از دو روش بالا پنیر را حرارت داده و مراحل را تکرار کنید. مشاهده می کنید که پنیر در هر بار شروع به باز شدن و کشدار شدن می کند. (اگر کشدار نبود و بافت آن دانه دانه شد یعنی پنیر بریده و از بین رفته است.) زمانی که پنیر کاملاً کشدار شد، در این مرحله، باید سرعت عمل داشت و همانطور که داغ داغ و مذاب است به کمک دو دست و دستکش شروع به ورز و ماساژ دادن پنیر کنید. بدین صورت که جمع کرده و دوباره با دو دست بکشید. این کار را سه یا چهار بار بیشتر انجام ندهید، زیرا پنیر از لطافتش خارج می شود. به این نکته هم توجه کنید که داغ بودن پنیر خیلی مهم است، اگر در حین کار حس کردید درست کش نمی آید، در حد سه تا پنج ثانیه با مایکروویو و یا آب پنیر داغ به آن حرارت بدهید و به ورز دادن ادامه دهید.

پنیر آماده است و می توانید مقداری نمک در آب پنیر بریزید و پنیر را داخل آن نگه دارید و تازه مصرف کنید و یا می توانید رنده کنید و برای پیتزا و… استفاده کنید و اگر هم می خواهید طولانی مدت پنیر را نگه دارید حتماً داخل فریزر قرار دهید.

منابع

مقاله آموزشی «طرز تهیه پنیر موزارلا خانگی»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

‫2 دیدگاه

  1. سلام
    شير خام غير پاستوريزه آيا آلودگي نظير تب مالت ندارد؟

    1. همکلاسی و همراه خوب یو سی؛ رسول عزیز
      با سلام و احترام
      قطعاً در زمان خرید شیر یا بهتر است بگوییم از جایی که شیر را خریداری می کنید، باید اطمینان داشته باشید که از حیوان بیمار یا در ظروف آلوده شیر تهیه نشده باشد. بطورکلی همه شیرها آلوده نیستند و لزوماً نیاز به پاستوریزه کردن ندارند؛ در اینجا نیز منظور فرآیند پاستوریزه کردن و جوشاندن شیر است که اگر این فرآیند طی شده باشد، پنیر خوبی بدست نمی آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا