با انواع مواد مخدر آشنا شوید

شما ممکن است با افرادی برخورد کنید که با اصرار زیاد به شما مواد تعارف می کنند! و حتماً به شما خواهند گفت که این مواد، خواص و فواید بسیار زیادی دارد!

در این مقاله شما می توانید با انواع مواد مخدر و خطرات و عوارض مصرف مواد اعتیادآور آشنا شوید.

انواع مواد مخدر عبارتند از:

  • الکل
  • سیگار
  • حشیش
  • مواد استنشاقی
  • کوکائین
  • انواع محرک ها
  • داروهای ضد افسردگی
  • و…

الکل

مصرف الکل باعث یکسری تغییرات رفتاری می شود.

  • اگر الکل به میزان کم مصرف شود، باعث می شود که قوه تجزیه و تحلیل و هماهنگی در انسان از بین برود؛ این دو نیرو بخصوص در هنگام رانندگی بسیار لازم و ضروری هستند.
  • اگر مقدار متوسطی الکل مصرف شود، باعث بروز حالات پرخاشگری می شود. مقدار بالای مصرف الکل باعث خرابی روح و روان می شود و تغییرات بسیاری در توانایی های آدمی و حافظه و یادگیری شخص به وجود می آید.
  • میزان بسیار بالای مصرف، باعث مختل شدن تنفس و سرانجام مرگ خواهد شد.

تداوم مصرف الکل، شخص را به راحتی به سوی اعتیاد سوق می دهد. اگر مصرف الکل ناگهان قطع شود، باعث ایجاد علائم و نشانه هایی از قبیل نگرانی، رعشه، خطای حسی و تشنج می شود. اثرات مصرف الکل حتی به مقدار کم سال ها در بدن شخص می ماند. اگر مصرف الکل همراه با تغذیه بد و ناکافی باشد این اثرات عمیق تر خواهد بود و آسیب های ابدی برای شخص (مانند آسیب رساندن به ارگان های حیاتی بدن از قبیل مغز و کبد) به وجود می آورد. به علاوه، تحقیقات نشان می دهد که بچه هایی که والدین آنها الکل مصرف می کنند، بیشتر از دیگران در خطر مصرف این مواد هستند.

سیگار

دود کردن تولیدات کارخانجات دخانیات، امروزه سبب بسیاری از مرگ و میرها در جوامع مختلف است. سیگاری ها بیشتر از غیر سیگاری ها در معرض ابتلا به بیماری های قلبی از قبیل انسداد شریان ها قرار دارند. سرطان های ریه، حنجره، مری، مثانه، لوزالمعده و کلیه از دیگر بیماری هایی هستند که در افراد سیگاری شایع هستند. (هر سال حدود 30 درصد از این افراد می میرند.) بیماری هایی از قبیل آمفیزم (اتساع و بزرگی عضوی در اثر گاز یا هوا) و برونشیت مزمن، در افراد سیگاری 10 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری اتفاق می افتد.

دود کردن سیگار در طول دوران بارداری بسیار خطرناک است. در این حالت ممکن است به سقط جنین، تولد پیش از موعد، وزن کم بچه و حتی مرگ جنین و طفل منجر شود.

در داخل یک سیگار، 4000 نوع ماده شیمیایی وجود دارد. بیشتر این مواد باعث بیماری سرطان می شوند. ولی خطرناک ترین ماده ی شیمیایی در سیگار، نیکوتین است. نیکوتین باعث اعتیاد به سیگار می شود. اگر شخص به دود کردن سیگار معتاد شود، ترک کردن آن بسیار مشکل است. کمتر از 1000 نفر یعنی کمتر از 20 درصد افراد سیگاری موفق به ترک کردن سیگار در همان مرتبه اول می شوند.

حشیش

همه انواع حشیش اثرات مخربی بر روح و جسم انسان دارند. اثرات فیزیکی مصرف این ماده به صورت بالا رفتن فشار خون، قرمز شدن و تورم چشم، خشک شدن دهان و گلو، و افزایش اشتهاء است.

مصرف حشیش باعث اختلال در حافظه و آسیب رساندن به قوه درک می شود. فرد، گذشتن زمان را احساس نمی کند و توانایی او در تمرکز و هماهنگی اعضای بدن که بویژه در رانندگی بسیار لازم است، کم می شود. شخص قدرت فراگیری خود را از دست می دهد.

مصرف ماری جوآنا می تواند سبب ایجاد بیماری های روانی از قبیل پارانویا (جنون ایجاد سوء ظن شَدید و هذیان گویی و فقدان بصیرت) شود. به خاطر اینکه مصرف کنندگان ماری جوآنا اغلب این ماده را به صورت عمیق تنفس می کنند و سپس دود آن را به مدت طولانی به داخل ریه ها می فرستند، این ماده سبب آسیب های جدی به سیستم ریوی و شش ها می شود. اگر دود کردن ماری جوآنا به مدت طولانی ادامه یابد، باعث سرطان می شود. استفاه بلندمدت از این ماده باعث اعتیاد و عمیق شدن آسیب های حاصل از مصرف این ماده می شود.

نوع

شکل

روش مصرف

ماری جوآنا

جعفری خشک شده

دود کردن – خوردن

تتراهیدرید حشیش

ژله ای نرم – کپسول

خوردن

حشیش

قهوه ای یا سیاه

دود کردن

مواد استنشاقی

اثرات فوری مصرف مواد استنشاقی شامل حالت تهوع، عطسه، سرفه، خون دماغ، خستگی، از دست دادن هماهنگی اعضای بدن و از دست دادن اشتهاء است. حلال ها و آئروسل ها همچنین باعث بیماری های قلبی و تنفسی و از بین رفتن قدرت تصمیم گیری می شوند.

نیترات آمیل و نیترات بوتیل سبب سریع تر شدن نبض، سردرد و دفع بی اختیار ادرار و مدفوع می شوند. مصرف طولانی مدت این مواد باعث تورم کبد و آسیب های مغزی می شود. استنشاق عمیق این بخارات یا مصرف طولانی مدت این مواد باعث ایجاد رفتارهای خشونت آمیز، از خود بی خود شدن و سرانجام مرگ می شود. تمرکز شَدید در استنشاق این مواد گاهی اوقات باعث خفگی هم می شود؛ زیرا در این حالت بر اثر فشار ناشی از ورود این بخارات، اکسیژن جای خود را با این مواد عوض می کند و با تاثیر بر سیستم عصبی تنفس شخص متوقف می شود. مصرف طولانی مدت این مواد باعث از دست دادن وزن، خستگی، عدم هماهنگی و خستگی عضلات می شود. ادامه استنشاق این مواد باعث آسیب های دائمی به سیستم عصبی خواهد شد.

نوع

شکل

روش مصرف

اکسید نیترو

اسپری – داخل کپسول

استنشاق بخارات

نیترات آمیل

مایع زرد و شفاف – داخل آمپول

استنشاق بخارات

نیترات بوتیل

در بطری های کوچک

استنشاق بخارات

هیدروکلرید کربن

قوطی های رنگ نقاشی

استنشاق بخارات

هیدروکربن ها

چسب – تینر – بنزین

استنشاق بخارات

کوکائین

مصرف کوکائین باعث تحریک شدن سیستم اعصاب مرکزی می شود. اثرات فوری این ماده شامل گشاد شدن مردمک چشم، بالا رفتن فشار خون، سریع تر شدن تنفس و ضربان قلب و بالا رفتن دمای بدن است. گاهی اوقات مصرف این مواد باعث خفگی می شود در حالی که قبلاً باعث زخم شدن مخاط بینی شده است.

تزریق کوکائین می تواند سبب بیماری ایدز، هپاتیت و سایر بیماری ها شود. این ماده بسیار اعتیادآور است و اثرات آن تقریباً 10 ثانیه بعد از مصرف مشخص می شوند. آسیب های فیزیکی این ماده شامل گشاد شدن مردمک چشم، سریع تر شدن نبض، بالا رفتن فشار خون، بی خوابی، از دست دادن اشتهاء، خطای حسی، پارانویا و حملات قلبی است.

نوع

شکل

روش مصرف

کوکائین

پودر کریستال مانند

استنشاق – تزریق

کراک (یخ)

گلوله های سفید مایل به قهوه ای

دود کردن

انواع محرک ها

مصرف محرک ها می تواند سبب زیاد شدن ضربان قلب و تنفس، بالا رفتن فشار خون، گشاد شدن مردمک چشم و کم شدن اشتهاء شود. به علاوه، مصرف کنندگان این مواد دچار سردرد، عرق ریزی شَدید، دو بینی، گیجی، بی خوابی و دلواپسی و دلشورگی می شوند.

مصرف بالای این مواد باعث سریع تر شدن ضربان قلب، لرزش اندام ها، از دست دادن هماهنگی و حتی غش کردن می شود. تزریق آمفتامین باعث بالا رفتن فشار خون، تب شَدید و در نتیجه ایست قلبی می شود. به علاوه تاثیرات فیزیکی مصرف این مواد شامل احساس خستگی، نگرانی و بد خُلقی است. مصرف کردن بیشتر این مواد باعث شَدید شدن این علائم می شود. اشخاصی که به مدت طولانی از آمفتامین ها استفاده می کنند، دچار بیماری های روانی از قبیل توهم، خیال پردازی و پارانویا می شوند. این علائم معمولاً بعد از دست کشیدن از مصرف ناپدید می شوند.

نوع

شکل

روش مصرف

آمفتامین

کپسول و قرص

خوردن – تزریق – استنشاق

مت آمفتامین (شیشه)

پودر سفید رنگ – قرص – پارافین مانند

خوردن – تزریق – استنشاق

داروهای ضد افسردگی

تاثیرات مصرف داروهای ضد افسردگی شبیه به اثرات مصرف الکل است. مصرف میزان کمی از این مواد باعث ایجاد آرامش و آرامی عضلات می شود اما مصرف بالای این مواد سبب لکنت زبان، تلو تلو خوردن و کم شدن قدرت درک می شود. مصرف بسیار بالاتر این مواد سبب کم شدن تنفس، حالت کما و سرانجام مرگ می شود. ترکیب شدن مصرف داروهای ضد افسردگی و الکل سبب تشدید تاثیرات این مواد شده و بسیار خطرناک است.

مصرف عادی داروهای ضد افسردگی در مدت طولانی سبب تشدید بیماری روانی و آسیب رسیدن به بدن می شود. افرادی که بطور ناگهانی مصرف این مواد را قطع می کنند با آسیب هایی از قبیل نگرانی، بی خوابی، لرزش، هذیان گویی، تشنج و سرانجام مرگ روبرو می شوند. مادرانی که دچار افسردگی هستند و در دوران بارداری از این داروها استفاده می کنند باعث آسیب دیدن فرزند خود می شوند.

نوع

شکل

روش مصرف

باربی توریت

قرمز – زرد – آبی

خوردن

متاکالون

قرص

خوردن

آرام بخش ها

قرص – کپسول

خوردن

استروئیدها

استروئیدها یکی از گروه های بسیار قوی ترکیبی هستند که باعث ترشح هورمون جنسی در مردان به نام تستوسترون می شوند. از سال 1930 به بعد، این مواد کمتر به صورت دارویی توسط پزشکان تجویز شده اند. موارد قانونی مصرف این مواد در کم خونی ها، سوختگی های شَدید و بعضی از سرطان های سینه است.

مصرف استروئیدها باعث افزایش وزن و توانایی و قدرت بیشتر عضلات می شود. استروئیدها بر کبد، سیستم تناسلی و قلب تاثیر بسیار مخربی دارند. مصرف این مواد، در مردان می تواند سبب عقیمی و ناتوانی های جنسی و در زنان، باعث عقیمی و از بین رفتن خصوصیات زنانه خواهد شد. تاثیرات روانی این مواد بر هر دو جنس شامل بروز رفتارهای پرخاشگرانه، دیوانگی و افسردگی است. در حالی که بعضی از تاثیرات با سرعت خیلی زیاد بروز می کنند، بعضی دیگر مثل حملات قلبی ممکن است دیرتر بروز کنند.

نشانه های مصرف استروئیدها شامل فرز شدن، افزایش قدرت عضلات، بروز حالات پرخاشگرانه و علاقه به دعوا و مشاجره است. بروز یرقان و ایجاد خال هایی روی بدن از دیگر نشانه های مصرف این مواد هستند. تورم پاها، لرزش و سیاهی بدون توجیه پوست بدن از دیگر نشانه های مصرف این مواد است.

سایر مواد مخدر

بسیاری از داروها وجود دارند که به خودی خود هیچ ضرری ندارند ولی می توان در آزمایشگاه ها تغییراتی در فرمول آنها به وجود آورد و از آنها مواد مخدر ساخت.

مواد مخدری که ایجاد اوهام و هذیان گویی می کنند:

نوع

شکل

روش مصرف

فنسی کلایدین

مایع – پودر کریستالی سفید رنگ – قرص – کپسول – مخلوط با سیگار

خوردن – تزریق – دود کردن – استنشاق به صورت اسپری

اسید لیسرژیک دی تی لاکید (LSD)

قرص های رنگی – کاغذ جوهر خشک کن – مایعی شفاف – مربع های کوچک ژلاتینی

خوردن – لیسیدن کاغذ ژلاتینی و مایع که ممکن است در چشم هم چکانده شود.

مس کالین

صفحه هایی به رنگ قهوه ای سوخته – قرص – کپسول

جویدن – استنشاق – دود کردن

سیلوسین ها

به شکل قارچ های تازه یا خشک شده

جویدن – استنشاق

هروئین

پودر سفید مایل به قهوه ای – قیر مانند

تزریق – دود کردن – استنشاق

کدئین

مایع سیاه رنگ به شکل ورق های ضخیم کپسول یا قرص می تواند تغییر شکل دهد.

خوردن – تزریق

مورفین

کریستال های سفید رنگ – مایعی برای تزریق زیر جلدی – قرص

خوردن – تزریق – دود کردن

تریاک

پودری به رنگ قهوه ای سوخته – تکه ای به رنگ قهوه ای سوخته

خوردن – تزریق – دود کردن

مب ریدین

محلول پودر مانند سفید رنگ – قرص

خوردن – تزریق

سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با انواع مواد مخدر آشنا شوید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب اعتیاد عوامل، عوارض و مهارت های امتناع (ویژه نوجوانان و جوانان)، گردآوری زهرا سلطانی از انتشارات آوند اندیشه، منتشر شده در خرداد 1383 با شابک 7-7-94076-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا