سوال و جواب های کاربردی درباره تغذیه با شیر مادر

با وجود انواع و اقسام شیر خشک ها و مکمل های غذایی، ممکن است پیش خودتان فکر کنید چه لزومی دارد به نوزادتان شیر بدهید. محققان معتقدند با وجود انواع شیر خشک های غنی شده  از مواد غذایی، باز هم شیر مادر بهترین غذا برای تغذیه کودکان است.

باید بگوییم شیردهی هم برای مادر و هم برای نوزاد، مفید می باشد. شیر مادر دارای سلول های مبارزی است که پادتن (Antibody) نام دارند و از نوزاد در برابر انواع میکروب، بیماری و سندروم مرگ ناگهانی (SIDS) محافظت می کنند. به علاوه، شیر مادر خطر ابتلا به اختلالاتی مانند عفونت گوش، ویروس معده، عفونت های تنفسی، درماتیت آتوپیک، آسم، چاقی، دیابت نوع یک و دو، لوسمی، انتروکولیت نکروزان (اختلال دستگاه گوارش در نوزادان نارس) و… را نیز در نوزادان کاهش می دهد. به علاوه شیردهی باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو، سرطان سینه، سرطان تخمدان و افسردگی پس از زایمان در خانم ها می شود.

شیر خشک به لحاظ ترکیبات شیمیایی، سلول ها، هورمون ها و پادتن هایی که دارد، به هیچ عنوان مشابه شیر مادر نیست و اکثر نوزادان شیر مادر را راحت تر از شیر خشک هضم می کنند.

شما می توانید یک زندگی سالم برای خود و نوزادتان ترسیم نمایید، اگر برخی سختی ها را به جان بخرید و فرزندتان را با شیر خود تغذیه کنید. در این مسیر، ممکن با سوال های زیر مواجه شوید.

تا چه مدت باید به نوزاد شیر داد؟
به توصیه سازمان های بهداشتی مانند آکادمی پزشکان اطفال ایالات متحده، شیردهی مادر باید حداقل 12 ماه (یکسال) ادامه داشته باشد و در صورت نیاز، 6 ماه دیگر نیز تمدید شود. ساده ترین راه شناسایی زمان از شیر گرفتن نوزاد این است که ببینید نوزاد می خواهد وارد یک مرحله جدید شود. البته فهمیدن این امر به حس مادر بستگی دارد. بطورکلی این مادر است که تصمیم می گیرد چه زمانی نوزادش را از شیر بگیرد.

در 6 ماهه اول، هیچ غذا یا مایعی غیر از شیر نباید به نوزاد داده شود؛ اما در 6 ماهه دوم می توانید در کنار شیر مادر، از غذاهای مکمل هم استفاده کنید.

به عبارتی نوزاد در 6 ماهه اول فقط به شیر مادر نیاز دارد. شیر مادر به تنهایی تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را تامین می کند. دادن موادی مانند غلات به نوزاد، ممکن است باعث شود که میل کمتری به شیر مادر پیدا کند که این امر، ذخیره شیر مادر را کاهش می دهد. نوزادان حتی در آب و هوای گرم نیز به چیزی جزء شیر مادر نیاز ندارند.

آیا استفاده از پستانک بی ضرر است؟
اگر می خواهید از پستانک استفاده کنید، تا یک ماهگی صبر نمایید و سپس پستانک بخرید. با این کار، نوزاد یاد می گیرد که چگونه سینه را پیدا کند و به اندازه کافی شیر بخورد.

در ارتباط با پستانک، مطالعه ی مطلب اختصاصی «مزایا و معایب استفاده از پستانک» را به شما پیشنهاد می کنیم.

آیا مادران می توانند در زمان شیردهی، دارو مصرف کنند؟
تقریباً میزان کمی از تمام داروها به شیر مادر منتقل می شود و این میزان، کمتر از آن است که بر نوزاد اثر بگذارد. استفاده از برخی داروها در حین شیردهی ممنوع است. بنابراین حتماً با پزشک تان مشورت نمایید و توجه داشته باشید که داروهای گیاهی نیز می توانند در لیست داروهای ممنوعه قرار گیرند.

برخی از خانم ها فکر می کنند وقتی بیمار هستند، نباید به نوزاد شیر بدهند. اما باید بدانید که بیماری های رایج مانند سرماخوردگی، آنفلونزا یا اسهال از طریق شیر مادر منتقل نمی شوند. شیردهی تنها در موارد زیر ممنوع می باشد:

  • ابتلای مادر به HIV
  • مصرف داروهای ضد ویروسی
  • ابتلای مادر به سل
  • عفونت با ویروس لنفوتروپیک
  • مصرف داروهای مربوط به شیمی درمانی
  • قرار داشتن تحت پرتو درمانی

همچنین مادرانی که سیگار می کشند، بهتر است هرچه سریع تر قبل از تولد نوزاد آن را ترک کنند. اگر نمی توانید سیگار را کنار بگذارید، حتماً از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید و کودک تان را از شیر سالم مادر محروم نکنید.

در زمان شیردهی باید از قرص ضد بارداری استفاده کرد؟
شیردهی می تواند روند تخمک گذاری مجدد را به تاخیر بیندازد. اما، مثل سایر اشکال جلوگیری، شیردهی مادر راه مطمئنی برای جلوگیری از بارداری نیست. شما باید در طول دوران شیردهی کماکان از اقدامات پیشگیرانه استفاده کنید.

سلامتی شما و فرزندتان آرزوی ما است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «سوال و جواب های کاربردی درباره تغذیه با شیر مادر»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت Lifescript ترجمه شده توسط مجله سیب سبز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا