با سرطان سینه آشنا شوید

سرطان سینه یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری ها در خانم ها است و دانستن اطلاعات اساسی در این زمینه برای هر خانمی لازم می باشد، حتی اگر دچار این بیماری نباشد. اگرچه بیشتر توده های سینه سرطانی نیستند و درمان سرطان سینه همیشه به برداشتن سینه منتهی نمی شود اما به هر حال باید پذیرفت که این سرطان یکی از شایع ترین و خطرناک ترین بیماری های زنانه است.

سرطان سینه شایع ترین علت مرگ خانم ها در جهان و در محدوده سنی 35 تا 55 سالگی را تشکیل می دهد؛ با وجود اینکه سن شایع 35 تا 55 سال است، اما در هر سنی به این مسئله مشکوک بودید، سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید. شما می توانید اطلاعات خود را در این زمینه بیشتر کنید تا برای حفظ سلامت تان مجهز باشید.

عوامل خطرساز

1) ژنتیک

از مهم ترین عوامل سبب ساز سرطان سینه، می توان به زمینه وراثت اشاره کرد. اگر یکی از افراد درجه اول در خانواده مبتلا به سرطان سینه باشد، احتمال مبتلا شدن آن خانم، بسیار است. به علاوه اگر فرد مبتلا در خانواده، در سنین پایین تر از 40 سال بوده باشد، بروز این بیماری بسیار تشدید پیدا می کند. در خانم هایی که مبتلا به سرطان تخمدان هستند نیز این احتمال وجود دارد که به سرطان سینه هم مبتلا شوند یا اگر افراد خانواده درجه یک آنها مبتلا به سرطان تخمدان باشند نیز احتمال مبتلا شدن به سرطان سینه در آنها تشدید می شود. به همین دلیل به این افراد توصیه می شود بطور مرتب تحت نظر پزشک باشند و سلامت خود را مدام از این لحاظ کنترل کنند.

2) بی تحرکی

یکی دیگر از مهم ترین عوامل مبتلا شدن خانم ها به سرطان سینه، بی تحرکی است. در تحقیقات ثابت شده، خانم هایی که روزانه حداقل 20 دقیقه زمان برای ورزش کردن می گذارند کمتر از افراد دیگر احتمال مبتلا شدن را دارند.

3) فست فودها

تغذیه یکی دیگر از عواملی است که می توان در مورد سرطان سینه به آن اشاره کرد. غذاهایی که چرب هستند، می توانند افراد را برای مبتلا شدن به هر سرطانی بخصوص سرطان سینه تهدید کنند. به شدت توصیه می شود افراد تا حد امکان از خوردن غذاهای پُر چرب و فست فودها پرهیز کنند. خانم هایی که اضافه وزن دارند و به دوران یائسگی نیز رسیده اند همیشه در خطر مبتلا شدن به سرطان سینه هستند و به آنها توصیه می شود تا تلاش کنند وزن خود را به وزن ایده آل برسانند.

4) پیشگیری از بارداری؟

دانشمندان هیچ رابطه ای بین سرطان سینه و مصرف قرص های ضد بارداری پیدا نکرده اند. اما در مورد داروهای هورمون جایگزینی که بعد از یائسگی برای خانم ها تجویز می شود، ثابت شده که این داروها احتمال مبتلا شدن به سرطان سینه را بالا می برند. بنابراین توصیه می شود، خانم ها این داروها را بیشتر از 5 سال و به صورت مداوم مصرف نکنند.

علائم سرطان سینه

1) درد

مهم ترین علامت سرطان سینه وجود یک توده بدون درد در این بافت است. یک خانم ممکن است هنگام معاینه یا چکاپ نزد پزشک یا حتی اتفاقی متوجه وجود توده ای یک یا دو سانتی متری و گاهی حتی چهار سانتی متری در خود شود.

مسئله قابل توجه این است که بر خلاف تصور عمومی عمدتاً این توده بدون درد است و خانم ها باید توجه داشته باشند که نداشتن درد دلیل بر سرطانی نبودن توده نیست. اگرچه توده های سرطانی اغلب بدون درد هستند اما گاهی اوقات، توده های سرطانی به قدری پیشرفت می کنند که به جداره قفسه سینه دست اندازی کرده و دنده ها را نیز درگیر می کنند در آن صورت بیمار دردهای شَدیدی خواهد داشت.

2) فرو رفتگی در سینه

یکی دیگر از مهم ترین علامت ها وجود فرو رفتگی در سر سینه است یا قسمتی از پوست سینه دچار فرو رفتگی شود. بسیاری از خانم ها به صورت مادرزادی سر سینه هایی تو رفته دارند که این مسئله کاملاً طبیعی است، اما خانم هایی که سر سینه آنها طبیعی بوده و به تازگی به داخل فرو رفته است حتماً باید این مسئله را جدی بگیرند.

3) زخم هایی که خوب نمی شوند.

یکی دیگر از علائم، زخم شدن سر یا قسمتی از سینه است که با درمان های معمول و پمادها خوب نمی شود. زخم های ایجاد شده ممکن است با خارش و پوسته ریزی همراه باشد و اگر بیش از دو هفته طول بکشد حتماً باید از نظر وجود سرطان سینه بررسی شوند. یکی دیگر از علامت ها ترشحات بیرونی است، بخصوص اگر این ترشحات از یک سینه و از یک مجرا باشد که این از نظر پزشکان اهمیت بیشتری دارد.

چه آزمایش هایی لازم است؟

به خانم ها توصیه می شود نسبت به اندام خود آگاهی داشته باشند و هر دو ماه یکبار و ترجیحاً بعد از اتمام دوران قاعدگی، سینه های خود را به صورت دوره ای معاینه کنند. اگر توده ای مانند یک نخود یا فندق در این بافت احساس کردند سریعاً به پزشک مراجعه کنند. برای چکاپ سینه ها توصیه می شود از 25 سالگی به بعد هر سال یکبار معاینه شوید. تا قبل از 40 سالگی نیازی به ماموگرافی نیست، مگر با تشخیص و دستور پزشک یا آنکه در خانواده شما سابقه سرطان سینه وجود داشته باشد که در این صورت ماموگرافی قبل از 40 سالگی توصیه می شود.

پزشک شما ممکن است آزمایش های دیگری مانند تصویربرداری از درون بدن شما را الزامی بداند. سونوگرافی سینه به شناسایی کیست ها (کیسه های حاوی مایعات که نشانه سرطان نیستند) کمک می کند. در صورتی که با احتمال بالاتری از ابتلا به سرطان سینه مواجه باشید، علاوه بر ماموگرافی، ام آر آی (MRI) نیز بخشی از آزمایشات معمول خواهد بود.

سرطان سینه درمان می شود؟

سرطان سینه هرچه زودتر تشخیص داده شود، درمان راحت تری خواهد داشت. معمولاً برای درمان ابتدا عمل جراحی انجام خواهد گرفت که بسته به اندازه تومور قسمتی یا کل این بافت برداشته خواهد شد. بعد از آن در صورت نیاز، شیمی درمانی انجام خواهد شد و در صورت لزوم رادیوتراپی یا برق گذاشتن یا پرتو درمانی انجام می شود که بسته به نوع و اندازه تومور و تشخیص پزشک متفاوت خواهد بود.

در مواقعی که تومور در مرحله پیشرفت باشد و غدد لنفاوی درگیر شده باشند ممکن است شیمی درمانی قبل از عمل جراحی انجام شود. به این صورت در چند مرحله شیمی درمانی تومور سرکوب و کوچک تر شده و بعد عمل جراحی انجام می گیرد که تصمیم گیری در این مسئله فقط به عهده پزشک متخصص خواهد بود. بعد از اتمام مراحل درمان بیمار باید تحت نظر پزشک خود باشد، هر سه ماه معاینه شود و ممکن است از درمان های خوراکی مانند تاموکسیفن هم استفاده شود. کلید موفقیت و درمان سریع سرطان سینه فقط و فقط تشخیص زود و به موقع این بیماری است، زیرا درمان این توده ها زمان طلایی دارند و باید در آن زمان درمان انجام شود. با گذشت زمان طلایی هم درمان انجام خواهد شد اما کمی دشوارتر و جراحی وسیع تر خواهد بود و درصد جواب گرفتن از جراحی نیز کمتر خواهد بود. بنابراین توصیه می شود اگر خانمی مشکلی پیدا کرد حتی یک روز هم تامل نکند و سریعاً به پزشک مراجعه کند.

خانم هایی که در دوران بارداری به سرطان سینه مبتلا می شوند عملاً جراحی و شیمی درمانی را انجام خواهند داد و در این رابطه محدودیتی وجود ندارد. اما به فرد مبتلا توصیه می شود در دوران شیمی درمانی به فرزند خود شیر ندهد. بیمار بعد از شیمی درمانی می تواند از سینه ای که مبتلا نبوده است به فرزند خود شیر دهد.

ایمپلنت سینه

بسیاری از خانم ها که در طی بیماری، سینه را خارج می کنند، اقدام به ایمپلنت می کنند. طی این عمل، پوست، نوک سینه و بافت سینه که در طی ماستکتومی (برداشتن سینه توسط عمل جراحی) از بین رفته است، مجدداً بازسازی می گردد. این بازسازی بوسیله پروتز یا پوست سایر نقاط بدن مانند شکم انجام می گردد. برخی از خانم ها بلافاصله پس از ماستکتومی اقدام به بازسازی سینه می کنند اما شما می توانید ماه ها یا سال ها بعد نیز این کار را انجام دهید.

کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه

در خانم هایی که به مدت کافی (6 ماه تا 2 سال) از طریق شیر سینه کودک خود را تغذیه می کنند، احتمال بروز سرطان سینه تا 20 درصد کاهش می یابد. شما همچنین می توانید با حفظ تناسب اندام و ورزش، احتمال بروز این سرطان را کاهش دهید. پرهیز از نوشیدن مشروبات الکلی نیز نقش مهمی در کاهش بروز سرطان سینه دارد. مصرف قرص های ضد بارداری و انجام هومورن درمانی پس از یائسگی، می توانند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهند، اما به نظر می رسد که با قطع این درمان ها، احتمال بروز این سرطان به حالت عادی باز می گردد. سبک زندگی سالم احتمال بقا و بهبودی را نیز افزایش می دهد.

باید گفته شود که در حقیقت هیچ روشی برای پیشگیری این بیماری وجود ندارد اما می توان از عواملی که به عنوان مستعد کننده یاد شُدند دوری کرد. به عنوان مثال به راحتی می توان با ورزش های مداوم، تحرک و کم کردن اضافه وزن خود به پیشگیری از سرطان سینه کمک کرد. مسئله دیگر اینکه می توان با تشخیص به موقع به درمان بهتر کمک نمود. گاهی با انجام ماموگرافی های به موقع توده های ریزی که حتی پزشک با معاینه تشخیص نخواهد داد، مشخص می شود که در این صورت سرطان سینه بطور کامل و صد در صد بدون جراحی و بدون شیمی درمانی درمان خواهد شد. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با سرطان سینه آشنا شوید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات مجله سیب سبز و ترجمه مقاله وب سایت WebMD، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا