با سرطان معده آشنا شوید

معده ارگانی است بین مری و روده کوچک که غذا را با اسید معده مخلوط کرده و کمک می کند پروتئین هضم شود. سرطان معده اغلب افراد مسن را درگیر می کند و دو سوم از افرادی که دچار سرطان معده می شوند بالای 65 سال دارند.

سرطان معده زمانی آغاز می شود که سلول های سرطانی در پوشش داخلی معده تشکیل شوند. این سلول ها می توانند رشد کنند و تبدیل به تومور شوند. این بیماری به تدریج رشد می کند و اگر شما علائم آن را بدانید، می توانید در مراحل اولیه از آن جلوگیری کرده و به سادگی درمانش کنید.

در این مقاله شما می توانید با علائم سرطان معده، راه های درمان آن و اصول تغذیه برای پیشگیری آشنا شوید.

سرطان معده انواع مختلفی دارد. 90 تا 95 درصد سرطان معده از نوع آدنوکارسینوم است. این سرطان از سلول هایی که در پوشش درونی معده قرار دارند و به اصطلاح مخاط نامیده می شوند ایجاد می گردد. حدود 4 درصد از انواع سرطان معده نیز مربوط به لنف است که سرطان بافت سیستم ایمنی بدن است که در معده نیز پیدا می شود. انواع دیگر سرطان معده شامل تومور استرومال دستگاه گوارش، تومور کارسینوئید، سرطان سلول سنگفرشی و لیومیوسارکوم است که نادرتر از دو نوع اول هستند.

خطرها را بشناسید.
محققان هنوز نمی دانند دقیقاً چه چیزی باعث رشد سلول های سرطانی در معده می شود، اما آنها عوامل خطر را تا حدودی شناسایی کرده اند. یکی از این خطرات داشتن عفونت هلیکوباکتر پیلوری است که باعث زخم معده می شود.

التهاب معده، جنس مرد، کم خونی طولانی مدت، رشد پولیپ در معده، مصرف بیش از حد نمک و غذاهای شور، مصرف سیگار و داشتن سابقه خانوادگی سرطان معده از جمله موارد خطری است که باید به آن توجه داشت. اضافه وزن و چاقی، جراحی معده، گروه خونی A، عفونت ویروس اپشتین بار (Epstein–Barr virus)، کار در صنایع سنگین فلزی، زغال سنگ یا لاستیک و قرار گرفتن در معرض آزیست همگی از مواردی هستند که می توانند باعث سرطان معده شوند.

چه علائمی دارد؟
سرطان معده در مرحله اولیه باعث سوء هاضمه، احساس نفخ بعد از خوردن غذا، سوزش معده، تهوع خفیف و از دست دادن اشتهاء می شود. به این موضوع دقت کنید که تنها داشتن سوء هاضمه یا سوزش سر دل بعد از غذا به معنای ابتلا به سرطان معده نیست. اما اگر این علائم را پُر رنگ می بینید، بهتر است با پزشک مشورت کنید. زمانی که تومورهای معده رشد می کنند علائم جدی تر شده و شامل دل درد، وجود خون در مدفوع، استفراغ، کاهش وزن بی دلیل، مشکل در بلع، چشم یا پوست زرد، تورم در معده، یبوست یا اسهال، ضعف و احساس خستگی و سوزش معده است.

راه تشخیص چیست؟
پزشک شما را معاینه کرده و سابقه پزشکی شما را می پرسد. علاوه بر این آزمایش خون برای تشخیص علائم سرطان در بدن انجام می شود. آندوسکوپی فوقانی یکی دیگر از راه های تشخیصی است که پزشک با وارد کردن یک لوله باریک قابل انعطاف که سر آن دوربین کوچکی قرار گرفته نگاهی به معده می اندازد.

تست بخش فوقانی گوارش نیز ممکن است توسط پزشک انجام شود. در این آزمایش مایعی گچ مانند به نام باریوم توسط بیمار نوشیده می شود. این مایع معده را پوشانده و رادیولوژی تصویری روشن از این ارگان می دهد. سی تی اسکن نیز جزئیات دقیق تری از داخل بدن در اختیار قرار می دهد، در نهایت هم بیوپسی انجام می شود. در این وضعیت پزشک بخشی از بافت معده را برداشته و زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا مطمئن شود سلول سرطانی وجود دارد یا خیر. این کار می تواند حین آندوسکوپی نیز انجام شود.

چطور درمان می شود؟
درمان های زیادی برای سرطان معده ممکن است توسط پزشک در نظر گرفته شود و این بستگی به میزان گستردگی سلول های سرطانی در بدن دارد. یکی از درمان ها، جراحی است. در این روش پزشک بخشی از معده یا سایر بافت های نزدیک سلول های سرطانی را بر می دارد.

در جراحی، تومور کامل برداشته شده و از گسترش سلول های سرطانی به بخش های دیگر بدن جلوگیری می شود. اما اگر بیماری پیشرفته باشد ممکن است پزشک کل معده را خارج کند. بعضی تومورها حرکت مواد غذایی را دچار اختلال می کنند، در این صورت عمل جراحی قرار دادن استنت انجام می شود تا راه غذا باز شود.

در مراحل مختلف سرطان معده، شیمی درمانی نیز انجام می شود تا از رشد سلول های سرطانی جلوگیری شود. شیمی درمانی معمولاً چند هفته طول می کشد و داروهای مورد استفاده عوارضی دارد که پزشک تلاش می کند این عوارض را به حداقل برساند.

رادیوتراپی یکی دیگر از موارد درمانی است که برای کوچک کردن توده بکار می رود. این کار زمانی انجام می شود که دسترسی به تومور امکان پذیر نیست.

گاهی اوقات نیز از ترکیب شیمی درمانی و رادیوتراپی برای درمان استفاده می شود. علاوه بر موارد گفته شده دارو نیز در خط درمانی قرار دارد.

به تغذیه توجه کنید.
یکی از عوامل موثر در ایجاد سرطان معده، تغذیه است. غذاهای کهنه می توانند خطر ابتلا به این سرطان را بالا ببرند. نیترات نیز اگر در مواد غذایی مثل سوسیس و کالباس بیش از حد استاندارد بکار رود خطر سرطان معده را افزایش می دهد. در واقع نیترات توسط باکتری های دهان و دستگاه گوارش تبدیل به نیتریت می شود. نیتریت هم یک ماده سرطان زا به نام نیتروزامین تولید می کند.

یادتان باشد که هر قدر مواد غذایی برای مدت طولانی تری نگهداری شوند، خطر سرطان زایی آنها هم بیشتر می شود. فرآیند دودی کردن مواد غذایی مثل ماهی و برنج نیز اگر بیشتر از حد مجاز انجام شود، خطر سرطان معده را افزایش می دهد.

بهتر است میوه و سبزیجات را در بشقاب روزانه تان قرار دهید. آنها سرشار از فیبر و ویتامین هستند که می توانند خطر سرطان را کم کنند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «با سرطان معده آشنا شوید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله نسرین خسروشاهی از مجله سیب سبز به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا