چگونه رنگ ساخته میشود؟
رنگ مخلوطی از یک یا چندین پودر و یک مایع است. به پودر یا گَرد رنگی، «رنگمایه» میگویند. مایع، رنگمایه را در خود حل میکند و به آن امکان میدهد که روی سطوح پخش شود. در اکثر رنگها، مایع حاوی حلّال یا تینر است.
بطورکلی دو نوع رنگمایه وجود دارد. رنگمایه نوع اول موجب رنگین شدن رنگ میشود و رنگمایه نوع دوم به آن استحکام میبخشد. برای ماندگاری و استحکام بخشیدن به رنگ از موادی مثل میکا، تالک و کربنات کلسیم استفاده میشود.
از انواع مختلف رزین، لاک الکل، پلاستیک، روغنها و… میتوان به عنوان مایع رنگ استفاده کرد. این مواد هنگام تماس با هوا خشک و سخت میشوند. به این ترتیب رنگمایه به سطح مورد نظر میچسبد.
امروزه انواع مختلفی از رنگها مورد استفاده قرار میگیرند.
- معمولاً دیوارها و سقفها را با رنگهای روغنی رنگآمیزی میکنند. رنگهای روغنی، وسائل چوبی و فلزی را در برابر پوسیدگی و زنگزدگی محافظت میکنند.
- از رنگهای پلاستیک در بنایی و برای رنگ کردن دیوارها استفاده میشود.
- رنگهای لاک الکی غالباً برای رنگ کردن اتومبیلها بکار میروند. این نوع رنگها محلولی از رزینها در یک حلّال هستند. پس از رنگ کردن، حلّال خشک میشود.
- امروزه رنگهایی وجود دارند که در برابر آتش مقاوم هستند و از خسارات و صدمات ناشی از آتشسوزی میکاهند. از رنگهای مقاوم در برابر حرارت برای پوشاندن سطوح گرم و داغ استفاده میشود.
رنگهای متالیک حاوی مقادیری گَرد آلومنیوم یا برنز میباشند. در رنگهای لعابی میزان رنگمایه نوع اول بسیار اندک است. از این نوع رنگ معمولاً در حمام و آشپزخانه استفاده میشود. برخی از رنگها نیز مخصوص رنگ کردن سطوح سیمانی هستند.
نحوه ساخت رنگ
برای ساختن رنگ مقدار کمی مایع رنگ را داخل یک مخلوط کن مکانیکی بزرگ میریزند. سپس رنگمایه به صورت پودر یا گَرد به آرامی به آن اضافه میشود. به این ترتیب خمیری چسبنده و سنگین بدست میآید. پس از آن، خمیر وارد یک دستگاه آسیا میشود. این دستگاه، ذرات رنگمایه را از هم جدا و بطور یکنواخت در تمام قسمتهای مایع رنگ پخش میکند. در مرحله بعد، به آن تینر میافزایند تا رنگ به اندازه لازم رقیق شود. پس از آن، تَهرنگ را اضافه میکنند به این ترتیب دقیقاً همان رنگی که مورد نظر است بدست میآید. در آخرین مرحله، رنگ حاصله از میان یک صافی عبور میکند تا مواد اضافی، ذرات جامد یا گرد و خاک موجود در آن گرفته شود. سرانجام رنگها را داخل قوطیها میریزند تا روانه بازار شوند.
منابع
- کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.