چرا در مریخ خون فضانورد به جوش می آید؟

محیط مریخ برای فضانوردان بدون محافظ خطرناک است. اگر دچار خفگی نشوند ممکن است از سرما یخ بزنند یا به خاطر پرتوهای کیهانی به سرطان مبتلا شوند. اما آیا حقیقت دارد که خون فضانورد در مریخ به جوش خواهد آمد؟

واضح است که در هر طرحی برای ماموریت در مریخ، حفاظت از فضانوردان در برابر خطرهای فضا و زندگی در یک سیاره دیگر در نظر گرفته می شود اما حتی اگر کسی بدون لباس فضانوردی بر مریخ قدم بگذارد خونش بلافاصله به جوش نمی آید ولی آب بزاق دهانش به جوش خواهد آمد، همینطور ترشحات بینی و مرگ آورتر اینکه آب ریه فرد هم خیلی زود جوش می آید.

همه اینها به خاطر فشار هوای پایین در مریخ است.

در مقایسه با فشار هوای 1013 هکتوپاسکال در سطح زمین، فشار هوا در سطح مریخ فقط 6.1 هکتوپاسکال است. نقطه جوش آب به فشار هوا بستگی دارد، به همین دلیل است که نقطه جوش آب در زودپز تا 121 درجه سلسیوس افزایش می یابد، در حالی که در نوک قله اورست تا 71 درجه سلسیوس سقوط می کند.

در فشار هوای پایین مریخ، آب موجود در بزاق دهان و ریه ها در دمای بدن که 37 درجه سلسیوس است به جوش خواهد آمد. اما تلمبه زدن قلب، فشار خون را بالاتر نگه می دارد و از جوشیدن آب موجود در خون جلوگیری می کند. البته در عمل، قلب یک فضانورد بدون محافظ در مریخ به سرعت متوقف می شود و آن فرد می میرد. در نتیجه فشار خون کاهش پیدا می کند و آب موجود در خون با دیگر مایعات بدن شروع به جوشیدن خواهند کرد. برای اینکه آب در دمای 37 درجه به جوش بیاید باید فشار هوا 62.5 هکتوپاسکال باشد که به عنوان حد آرمسترانگ شناخته می شود و در ارتفاع 18 کیلومتری سطح زمین حاصل می شود.

روی مریخ و بدون لباس فشار، بزاق دهان بلافاصله به جوش خواهد آمد. خون بعدها و فقط به دنبال ایست قلبی به جوش می آید.

نحوه تنفس خلبان ها در ارتفاع های مختلف زمین چگونه است؟

در صفر تا 4 کیلومتر: خلبان ها می توانند هوای معمولی اتمسفر را تنفس کنند.
4 تا 12 کیلومتر: خلبان ها باید اکسیژن اضافی تنفس کنند.
12 تا 18 کیلومتر: خلبان ها باید اکسیژن پُر فشار اضافی تنفس کنند.
18 کیلومتر: 18 کیلومتر بالاتر از سطح زمین به حد آرمسترانگ می رسیم که در آن مایع به بخار تبدیل می شود. بنابراین بزاق دهان و مایعات دیگر به جوش می آیند. برای زنده ماندن در این ارتفاع لباس فشار ضروری است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا در مریخ خون فضانورد به جوش می آید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا