چرا وقتی گریه می کنیم از چشمان ما اشک می آید؟

پلک ها، مژه ها و غدد اشکی مسئول حفاظت و نظافت کره چشم هستند. حرکت پلک ها بسیار سریع و غیر ارادی است. پلک ها هر چند ثانیه یکبار بطور غیر ارادی بسته می شوند و سطح قرنیه را پاک و مرطوب می کنند.
اشک از غدد اشکی ترشح می شود. این غدد در گوشه خارجی هر یک از چشم ها و زیر پلک بالا قرار گرفته اند. غدد اشکی، مایع اشک را در فضای بین قرنیه و پلک ها ترشح می کنند. اشک خاصیت ضدعفونی کننده دارد و سطح خارجی قرنیه را مرطوب نگاه می دارد. وجود اشک، حرکت پلک ها را روی کره چشم آسان می کند.
قسمتی از اشک ترشح شده در چشم تبخیر می شود و باقیمانده آن به داخل بینی می ریزد. وقتی گریه می کنیم، ترشح اشک در چشم زیاد می شود. این کار نوعی عمل غیر ارادی است و بدون دخالت ما صورت می گیرد.
گاهی اوقات خنده زیاد نیز موجب اشک ریختن می شود. در چنین حالتی، عضلات بر غدد اشکی فشار وارد می کنند؛ در نتیجه اشک از چشم جاری می شود.
پوست کندن پیاز نیز موجب ریزش اشک می شود. پیاز حاوی نوعی ماده تحریک کننده چشم است. وقتی این ماده به چشم می رسد، ترشح اشک برای جلوگیری از تحریک چشم افزایش می یابد. به این ترتیب اشک، این ماده محرک را از سطح چشم می شوید. هنگام برخورد دود با چشم نیز همین اتفاق می افتد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا وقتی گریه می کنیم از چشمان ما اشک می آید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.