شرایط اهدای خون چیست؟

افرادی که تمایل به اهدای خون دارند باید از سلامت خون خود اطمینان کافی داشته باشند، بنابراین افرادی که مشکوک به ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز، هپاتیت B و هپاتیت C و… هستند، منع اهدای خون دارند. اما سایر افراد که به چنین بیماری هایی مبتلا نیستند و شرایط اهدای خون را دارند می توانند خون اهدا کنند و این عمل در ارتقای سلامتی ایشان نیز موثر خواهد بود؛ چرا که بر اساس مطالعات انجام شده، ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، سکته قلبی و… در اهداکنندگان مستمر خون نسبت به دیگران کمتر است.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، حداقل سن برای اهدای خون 18 سال و حداکثر 60 سال (در مورد اهداکنندگان بار اول 56 سال) می باشد. وزن اهداکنندگان نباید کمتر از 50 کیلوگرم باشد؛ افرادی که تمایل دارند خون اهدا کنند، در صورت سابقه ابتلا به انواع آلرژی، تب یونجه و… بیماری های قلبی و عروقی، کلیوی، کبدی، سابقه غش، صرع و تشنج، سابقه رفتارهای پُر خطر (تماس جنسی خارج از چهارچوب خانواده)، سابقه زردی یا یرقان در خون و خانواده یا مسافرت به مناطق آندمیک مالاریا، سابقه اعمال جراحی، مصرف دارو، سابقه اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، سابقه خالکوبی، حجامت یا تاتو لازم است حتماً قبل از اهدای خون، این مسائل را با پزشک در میان بگذارند، چرا که برخی از آنها منع اهدای خون دارند یا از اهدای خون معاف هستند.

به علاوه افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی یا دیابت، افرادی که اخیراً آندوسکوپی کرده و یا برای درمان به دندانپزشک مراجعه کرده اند از اهدای خون معاف هستند.

فواصل اهدای خون

فواصل اهدای خون، هر 8 هفته یکبار است، مشروط بر آنکه تعداد دفعات آن در طول یکسال برای آقایان از 4 بار و برای خانم ها از 3 بار تجاوز نکند.

بررسی سلامت خون

میزان خون دریافتی از هر فرد، 500 سی سی است که پس از انجام آزمایشات مختلف روی آن جهت اطمینان از عدم ابتلای فرد به ایدز، هپاتیت، بیماری های مقاربت و… خون دریافت شده به واحد پخش انتقال خون فرستاده می شود؛ پس از آن بیمارستان ها برحسب نیاز بیماران مختلف، خون های اهدایی را دریافت می کنند.

بیماران مبتلا به سرطان خون، نارسایی مغز استخوان، سیکل سل، بیماری های خونی مانند ام دی اس، بیمارانی که تحت جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار گرفته اند نیز از جمله دریافت کنندگان خون و فرآورده های خونی هستند که نیاز دارند بطور مرتب خون دریافت کنند.

خون کامل و فرآورده های خونی

خون کامل اهدا شده که وارد سازمان انتقال خون می شود، شامل اجزایی مانند پلاکت، پلاسما و گلبول های قرمز است؛ در سازمان انتقال خون، خون کامل به فرآورده های خونی (پلاکت، پلاسما و گلبول های قرمز) تبدیل می شود و بیماران مختلف متناسب با نیاز خود هر یک از فرآورده های خونی را دریافت می کنند. به عنوان مثال بیماران مبتلا به کم خونی یا تالاسمی به گلبول قرمز خون نیاز دارند، بیماران مبتلا به اختلال پلاکت به پلاکت نیاز دارند و افراد مبتلا به اختلال انعقادی خون به فاکتورهای انعقادی یا پلاسمای خون نیاز دارند.

منابع

خبر علمی «شرایط اهدای خون چیست؟» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به مصاحبه با دکتر آزیتا آذرکیوان، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا