افسردگی خندان در زنان
در زندگی ما زنانی هستند که به رغم موفق بودن و درخشیدن در کار و زندگی شخصی، در درون خود احساس شادی و رضایت ندارند. این خانم ها می توانند در شرایطی مثل مراسم تولد فرزندشان بسیار خوشحال و خندان ظاهر شوند در حالی که از لحاظ باطنی احساس خلاء و ناامنی دارند. این دسته از افراد کمتر درخواست کمک می کنند و حتی زمانی که ظاهراً خوشحال هستند و همه امور موافق میل آنها است احساس افسردگی می کنند. این وضعیت که به آن افسردگی خندان می گویند، بسیار خطرناک است. چون افراد عملکرد خوبی در جنبه های مختلف زندگی خود از جمله شغل، تحصیل و زندگی مشترک دارند و نمی توان افسردگی را در آنان به سادگی تشخیص داد.
در این مقاله شما می توانید با راهکارهایی برای شناخت و درمان افسردگی خندان در زنان آشنا شوید.
علامت افسردگی خندان چیست؟
شایع ترین علامت بیماری این است که مبتلایان به آن فکر می کنند به اندازه کافی خوب نیستند و با این باور ذهنی مدام درگیر هستند. آنها اغلب تصویر خوبی از خود نداشته، دچار کمبودها و مشکلات احساسی و رفتار خود انتقادی هستند و انتظارات بالایی از خود دارند. این دسته از خانم ها وقتی شما را می بینند لبخند می زنند و می توانند مکالمات خوشایندی داشته باشند.
آنها یک ماسک روی دنیای خارجی خود می گذارند و به نظر می رسد که دارای زندگی طبیعی و فعالی باشند. این قشر از زنان به سختی می پذیرند که باید به یک متخصص مراجعه کنند و نکته مهم اینجا است که کارشناسان تاکید دارند زمانی این بیماران به فکر مراجعه به متخصص می افتند که به فکر مرگ یا خودکشی می افتند.
مبتلایان به این بیماری صبح ها برای بیدار شدن از خواب و بیرون آمدن از رختخواب و رفتن به محل کار باید خیلی تلاش کنند و برای حفظ تمرکز خود در طول روز هم باید بجنگند. این دسته از خانم ها آنقدر انرژی برای ظاهرسازی بیرونی صرف می کنند که هیچ توانی برای ورزش کردن، درست کردن غذای سالم و وقت صرف کردن با دوستان و تفریح برایشان باقی نمی ماند و به این ترتیب در یک سیکل معیوب از هیجانات منفی گرفتار می شوند و دوباره بابت بی حس و حال بودن احساس گناه و شرمندگی می کنند. در نهایت هم از دست خود خشمگین می شوند و خود را تنبل و به دردنخور می دانند.
درمان
درمان افسردگی خندان نیز مانند هر بیماری دیگری به زمان نیاز دارد. تمرین روزانه برای دوست داشتن خود و جا انداختن این طرز فکر که لزومی ندارد صاحب بهترین خانه و محل کار و… در بین دوستان باشید، قدم بسیار مهمی برای رسیدن به حال خوب است.
- نقطه آغاز درمان این است که بدانیم این بیماری وجود دارد و جدی است. تنها زمانی که دلیل تراشی برای اثبات اینکه این مشکل را نداریم کنار بگذاریم، می توانیم به خودمان کمک کنیم. برای برخی خانم ها همین بینش کافی است تا دست به تغییر بزنند و از بند این افسردگی که گریبانگیر آنها شده است، رهایی یابند.
- تمرین های تمدد اعصاب و فعالیت جسمی میزان افسردگی را در افرادی که دو بار در هفته به این تمرین ها اختصاص می دهند، تا 40 درصد کاهش می دهد. بهتر است مواد غذایی در حجم اندک و دفعات بیشتر خورده شود تا انرژی فرد کم نشود و او مجبور به خوردن مواد قندی نگردد. مواد غذایی حاوی سروتونین (بوقلمون)، امگا 3 (ماهی هایی مانند سالمون) و فولیک اسید (اسفناج) در درمان افسردگی موثر است.
- افراد مبتلا باید بتوانند احساسات و هیجان های خود را درک کرده و افسردگی را معادل ناتوانی در نظر نگیرند تا بتوانند مشکل خود را به دیگران بگویند. همچنین باید سعی کرد برای این افراد محیط خانواده را به فضایی امن و پذیرا برای بیان احساسات مختلف تبدیل کرد. سعی کنید هر گونه فکر و احساس سرزنش و شرمندگی و گناه مرتبط با افسردگی خود را کنار بگذارید. هیچ دلیلی وجود ندارد که از گفتن اینکه افسرده اید یا نیاز به کمک دارید خجالت بکشید.
- در اولین فرصت سراغ یک فرد متخصص مانند روانشناس یا روانپزشک بروید تا او علائم تان را ارزیابی کند. خیلی مهم است که تشخیص رسمی از سوی یک فرد متخصص داده شود تا راهکار درمانی مناسب اعم از دارو درمانی یا روان درمانی یا هر دو انتخاب شود.
- در کنار هر درمانی که از سمت متخصص انتخاب می کنید مهم است که هم کمک حرفه ای دریافت کنید و هم حمایت افراد خانواده و دوستان مورد اعتماد خود را داشته باشید. درمان افسردگی خندان نیز مانند هر بیماری دیگری، به زمان نیاز دارد و حتماً به مرور احساس خواهید کرد که حال تان بهتر می شود.
- روان درمانی اختصاصی و موثر در کاهش علائم این بیماری «درمان رفتاری شناختی» است. یعنی یادگیری تغییر الگوهای تفکر و رفتار که به افرادی که دچار این وضعیت هستند و به دنبال معنا در زندگی می گردند، کمک می کند. در شناخت درمانی تاکید بسیاری بر تصحیح باورهای ناکارآمد صورت می گیرد.
- زمانی که افسرده هستید ممکن است بخواهید از زندگی کنار بکشید و مسئولیت های خود را در خانه و سر کار رها کنید، ولی این کار وضعیت روحی شما را بدتر می کند. مشارکت داشتن و داشتن مسئولیت های به اندازه، می تواند کمک کند تا سبک زندگی مقابله با این نوع افسردگی را حفظ کنید.
- نوشتن احساسات روزانه به شدت مفید است. یک تکه کاغذ بردارید و شروع به نوشتن احساسات خود اعم از غم و شادی کنید. هیچ چیز را مخفی نگه ندارید. هرچه واقعاً حس می کنید را بنویسید. زیاد در قید و بند معنی دار بودن نوشته های خود نباشید. هر فردی ممکن است حتی با نزدیکترین دوستانش نیز نتواند بعضی حرف ها را مطرح کند. ولی در تنهایی می توانید این مسائل را روی کاغذ بیاورید. پس از آنکه نتوانستید احساسات سرکوب شده خود را بیرون بریزید، به مقدار قابل ملاحظه ای احساس راحتی خواهید کرد.
- بهداشت خواب را جدی بگیرید. هر فرد بین 7 تا 9 ساعت خواب مفید نیاز دارد. وقتی خوب نمی خوابید نشانه های افسردگی مانند بی قراری، غم و خستگی شدیدتر می شود. بهتر است راهکارهایی برای بهتر خوابیدن خود بکار ببرید. در زمان معینی بخوابید و بیدار شوید. پیش از خواب تنفس شکمی و ریلکسیشن انجام دهید. در صورتی که شب خواب تان نبرد، سعی نکنید با بیشتر خوابیدن در صبح آن را جبران کنید، زیرا باعث به هم ریختن خواب تان می شود و در نهایت آنکه در طول روز به فعالیت مشغول شوید تا شب آنقدر خسته باشید که به سرعت خواب تان ببرد.
- هرچه از انزوا دور بمانید و بتوانید روابط خوب و مفیدتری با دیگران بسازید، تغییر روحیه و درمان افسردگی آسان تر می شود. با وسائل ارتباط جمعی این روزها، می توانید امکان حمایت و همراهی را از سوی دیگران پیدا کنید. البته باید در روابط حد و مرزهای مشخص داشته باشید و آن را برای دیگران تعریف کنید و اجازه ندهید که این مرزها در روابط مختلف کاری، دوستی، عاطفی و… خدشه دار شود. روان درمانی به شما کمک می کند تا توانایی ایجاد این مرزها را در خود گسترش بدهید.
- گروه درمانی نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد. درمان فردی و گروهی هر یک مزایای خود را دارد. در درمان های فردی می توانید با یک نفر خیلی راحت و با جزئیات مشکلات تان را شرح بدهید. در نتیجه، وقت و تمرکز درمانگر به شما معطوف خواهد بود. اما در جلسات درمانی گروهی نیز با افرادی شبیه خود مواجه خواهید شد؛ افرادی که تجربه ای مشابه با شما دارند و با شدت و ضعف های متفاوت درگیر افسردگی خندان هستند. همنشینی با این افراد به شما نشان می دهد که تنها نیستید و این مشکل برای خانم هایی مشابه شما نیز پیش می آید. ضمن اینکه یاد می گیرید در گروه درمانی مهارت های ارتباطی و اجتماعی خود را تقویت کنید و با شنیدن داستان های دیگران به تجربه و روش های جدید دست پیدا کنید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «افسردگی خندان در زنان»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله عطیه رضایی – روانشناس بالینی – در روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.