جنگل بارانی چیست؟

جنگل بارانی یا جنگل پُر باران منطقه ای گرم، مرطوب و پوشیده از درخت و گیاه است. در چنین جنگلی به دلیل گرمای زیاد و بارش باران فراوان، انواع بی شماری گیاه در آن وجود دارد و رشد گیاهان هرگز متوقف نمی شود. ارتفاع این گیاهان متفاوت است. برخی از درختان با ارتفاع 30 تا 46 متر طبقه دیگری از درختان را که ارتفاع کمتری دارند، در پناه خود گرفته اند. در زیر این طبقه نیز، توده انبوهی از درختان کم ارتفاع و انواع مختلف علف ها رشد می کنند. برخی از این علف ها تا 100 متر در سطح جنگل گسترده شده اند.

انبوه گیاهان جلوی نور خورشید را می گیرند و به آن اجازه نمی دهند به سطح جنگل برسد.

روی تنه درختان، گیاهان انگل و خزه ها چنان رشد کرده اند که نفوذ به درون این جنگل ها را دشوار ساخته اند.

نمایی از فضای داخلی یک جنگل بارانی
نمایی از فضای داخلی یک جنگل بارانی

تراکم گیاهان به حدی است که تقریباً جلو عبور و نفوذ باد را می گیرد. به همین دلیل هوا ساکن و خفه کننده است و نوعی بوی کپک زدگی در زیر درختان به مشام می رسد. درختانی که روی زمین پُر از آب و باتلاق سرنگون شده اند، روی هم انباشته می شوند و محیط متعفنی را به وجود می آورند.

در جنگل های بارانی انواع مختلف جانوران از جمله پرندگان پُر سر و صدا، کروکودیل ها، مارمولک ها، مارها و انواع میمون ها زندگی می کنند. مرداب ها و روی گیاهان درون جنگل حشرات گوناگون و بسیاری مثل مورچه ها، مگس ها، پروانه ها و عنکبوت های بزرگ وجود دارند. در این جنگل ها نوعی مورچه یافت می شود که هر چیزی را که سر راهش قرار بگیرد و توان فرار نداشته باشد، می خورد.

بزرگترین جنگل بارانی جهان در حوضه رودخانه بزرگ آمازون در آمریکای جنوبی قرار دارد. رطوبت فراوان و گرمای بسیار، باعث پیدایش گیاهان بسیار در این ناحیه استوایی شده است. رشد درختان و سایر گیاهان این جنگل هرگز متوقف نمی شود و انواع بی شماری از گیاهان مختلف در آن به چشم می خورد. تراکم زیاد گیاهان، نفوذ به داخل این جنگل را دشوار کرده است.

جنگل های آمازون
جنگل های آمازون

دمای جنگل های بارانی بین 20 تا 34 درجه سانتیگراد متغیر است. در این نواحی میانگین بارش سالیانه بین 1.5 تا 2 متر است و باران های سیل آسا تقریباً هر سه روز یکبار می بارند. در تمام طول سال، روزها شبیه یکدیگر هستند و اختلاف دمای سالانه نامحسوس است. هنگام بهار و پاییز ریزش باران دو برابر می شود و هر روز باران می بارد.

جنگل های بارانی تنها دو درصد سطح زمین را پوشانده اند اما بنا به عقیده دانشمندان، نیمی از انواع گیاهان و جانوران را در خود جای داده اند. این جنگل ها با تبدیل دی اکسید کربن به اکسیژن، آلودگی هوا را کاهش داده و بر جو زمین اثر می گذارند. بسیاری از داروهای مهم نیز از گیاهان این جنگل ها بدست می آیند.

مهم ترین نقش جنگل های بارانی برای کره زمین چیست؟

یکی از مهم ترین نقش های جنگل های بارانی روی کره زمین، تاثیر آنها بر وضعیت آب و هوا و درجه حرارت کره زمین است.

مهم ترین مشخصه جنگل های بارانی چیست؟

مهم ترین مشخصات این جنگل ها، همانطور که از نام آنها بر می آید، عبارت است از بارندگی زیاد، تاج پوشش محصور شده و تنوع گونه ای بسیار بالا. جالب است که بدانید در این قسمت از کره زمین، هوا همیشه گرم است و نور خورشید هم در همه اوقات سال به زمین می رسد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «جنگل بارانی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب های چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 و بخوانید و بدانید، ویراستار بی تو ساگال و ترجمه سپیده عندلیب و حسین یاسینی از انتشارات پیکان، منتشر شده در اسفند 1384 با شابک 3-72-6229-964-978 به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا