با نواحی قطبی آشنا شویم

انتهای شمالی و جنوبی محور زمین، قطب شمال و جنوب نامیده می شود. برخی از مردم فکر می کنند که آب و هوای این دو ناحیه مشابه یکدیگر است، اما اینگونه نیست.

ناحیه قطب شمال شامل اقیانوس منجمد شمالی است که توسط حاشیه شمالی آمریکای شمالی، اروپا و آسیا احاطه شده است. در قطب شمال 6 ماه از سال، روز و 6 ماه دیگر شب است. بادهایی که از جانب آب های مجاور می وزند، دمای این ناحیه را اندکی افزایش می دهند. دمای هوا در قطب شمال بین 35- درجه سانتیگراد تا 10 درجه سانتیگراد متغیر است. در این دما برخی از گیاهان و جانوران می توانند زندگی کنند. به مردمی که در این ناحیه زندگی می کنند، اسکیمو می گویند.

ناحیه قطب جنوب بسیار سرد و قسمت اعظم آن پوشیده از یخ و برف است. این ناحیه سردترین نقطه کره زمین است. وسعت این منطقه پوشیده از برف و یخ حدود دو برابر وسعت ایالات متحده آمریکا است. 80 درصد یخچال های بزرگ جهان در قطب جنوب واقع هستند. دما در این ناحیه در فصل زمستان بین 75- تا 40- درجه سانتیگراد متغیر است. دانشمندان روسی سردترین روز این ناحیه را در ژوئیه 1983 میلادی با 89.1- درجه سانتیگراد به ثبت رسانده اند. حتی در طول ماه های تابستان نیز دمای هوا زیر صفر درجه سانتیگراد باقی می ماند.

پنگوئن و فیل دریایی دو جانور مشخص ناحیه قطبی جنوب هستند. البته برخی از حشرات نیز در این ناحیه زندگی می کنند. گیاهان در قطب جنوب بسیار نادر می باشند و فقط علف، خزه، گل سنگ و چند نوع گیاه گلدار در آن می رویند. در این ناحیه هیچ انسانی زندگی نمی کند.

برخی از محققین سعی کرده اند ناحیه قطبی جنوب را کشف کنند. چندین گروه از کشورهای مختلف خود را به این ناحیه رسانده اند و به کشفیات جدیدی دست یافته اند. فسیل هایی که در قطب جنوب کشف شده است نشان می دهد که این ناحیه روزگاری آب و هوایی گرم داشته است و گیاهان بسیاری در آن رشد می کرده اند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «با نواحی قطبی آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا