یخچال طبیعی چیست؟

به توده ای بزرگ از یخ در حال حرکت، یخچال طبیعی می گویند. یخچال ها در نواحی سردی که همیشه در آنجا برف وجود دارد تشکیل می شوند. در این نواحی، مقدار برفی که می بارد بیش از مقداری است که ذوب می شود. به همین دلیل هر سال مقداری برف به برف هایی که از سال های قبل مانده است، افزوده می شود. به این ترتیب پس از مدتی دره ها و شیارهای کوه پُر از برف می شوند و ضخامت برف در این نقاط به صدها متر می رسد.

انباشته شدن تدریجی برف موجب متراکم شدن برف های عمقی و قدیمی تر می شود و آنها را به یخ تبدیل می کند. به این ترتیب یخچال به وجود می آید.

یخچال ها به دو نوع مختلف هستند:

  1. یخچال های دره ای
  2. یخچال های قطبی

در برخی از دره های کوهستانی که ارتفاع زیادی دارند، مقدار زیادی یخ وجود دارد. ضخامت این یخ گاه تا چند صد متر می رسد. به این رشته ضخیم و طویل یخ، یخچال می گویند. بزرگترین یخچال های دره ای در کوه های آلاسکا واقع هستند. طول این نوع یخچال ها بین 2 تا 100 کیلومتر متغیر است.

تبلیغات
خرید شارژ تلفن همراه، شارژ مستقیم، کارت شارژ ، شارژ وایمکس ایرانسل، گیفت کارت، آنتی ویروس و پرداخت قبوض

یخچال های قطبی در مناطق قطبی پدید می آیند. در این مناطق هوا بسیار سرد است و برف ها طی هزاران سال روی هم انباشته شده و به یخ تبدیل می شوند. این توده های عظیم یخ، یخچال های قطبی را به وجود می آورند. یخچال های قطبی معمولاً بسیار وسیع هستند، بطوریکه یخچال قطب جنوب، منطقه ای به وسعت ده میلیون کیلومتر مربع را فرا گرفته است. ضخامت یخ در برخی از نقاط این یخچال بیش از سه هزار متر است. در ایسلند، جزایر بزرگ اقیانوس منجمد شمالی و گرینلند نیز یخچال های بزرگی یافت می شود.

یخچال ها در اثر جاذبه زمین به حرکت در می آیند. یخچال های دره ای در شیب دره ها به طرف پایین حرکت می کنند و در اثر حرارت هوا به تدریج ذوب می شوند. یخچال های قطبی به سوی دریاها پیش می روند. وقتی یخچال به سطح آب می رسد، قطعات بزرگی از آن جدا شده و روی آب شناور می شود. به این یخ های عظیم شناور در آب، کوه یخ می گویند.

یخچال های کوچک روزانه فقط چند سانتیمتر حرکت می کنند؛ اما یخچال های بزرگ مثل یخچال گرینلند هر روز نزدیک به 30 متر جابجا می شوند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «یخچال طبیعی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا