منظور از اسید لاکتیک چیست؟

اسید لاکتیک مایعی بی‌رنگ یا زرد است که معمولاً در شیر ترشیده و سایر محصولات لبنی ترش شده یا بریده، دیده می‌شود. این اسید در سرکه نیز وجود دارد و حاصل تخمیر قند است. در روش تجاری، اسید لاکتیک را از تخمیر بدست می‌آورند و در دباغی و صنایع پارچه‌بافی و همچنین برای طعم‌دهی به غذاهای آماده، مورد استفاده قرار می‌دهند.

اسید لاکتیک معمولاً در خون انسان و سایر جانوران وجود دارد. بطور معمول، وقتی ماهیچه‌های ما به انرژی نیاز دارند، این انرژی بر اثر شکسته شدن کربوهیدرات‌ها بوسیله اکسیژن، تولید می‌شود. اما وقتی به تمرین‌ها و ورزش‌های سخت می‌پردازیم، خون نمی‌تواند اکسیژن لازم برای این عمل را به بافت‌های ماهیچه‌ای برساند و در نتیجه، کربوهیدارت‌ها به شکل بی‌هوازی (بدون اکسیژن) شکسته می‌شوند و اسید لاکتیک را به وجود می‌آورند. این اسید می‌تواند درد خاصی را در ماهیچه‌ها ایجاد کند که درد ناگهانی نامیده می‌شود.

هنگام ورزش‌های آرام، گلوکز موجود در ماهیچه‌ها به مصرف می‌رسد تا انرژی تولید شود. این فرآیند، با تولید دی اکسید کربن و آب نیز همراه است. در ورزش‌های سخت، ممکن است اکسیژن لازم برای شکسته شدن گلوکز تامین نشود. در این حالت، گلوکز به اسید لاکتیک تبدیل می‌شود. وقتی میزان اکسیژن در خون بالا می‌رود، اسید لاکتیک دوباره به گلیکوژن و گلوکز تبدیل می‌شود.
هنگام ورزش‌های آرام، گلوکز موجود در ماهیچه‌ها به مصرف می‌رسد تا انرژی تولید شود. این فرآیند، با تولید دی اکسید کربن و آب نیز همراه است. در ورزش‌های سخت، ممکن است اکسیژن لازم برای شکسته شدن گلوکز تامین نشود. در این حالت، گلوکز به اسید لاکتیک تبدیل می‌شود. وقتی میزان اکسیژن در خون بالا می‌رود، اسید لاکتیک دوباره به گلیکوژن و گلوکز تبدیل می‌شود.

منابع

  • کتاب Kingfisher Science Encyclopedia. تالیف Catherine Headlam. ترجمه محمود سالک. نشر Kingfisher Books. سال 1991.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا