آیا مقدار آب در کره زمین ثابت است؟

مقدار کلی آب موجود روی زمین در طول تاریخ زمین شناسی کره ما تغییر کرده و هنوز هم تغییر می کند اما این تغییرات امروزه بسیار کمتر از زمانی هستند که کره زمین تازه متولد شده بود.

آب موجود در زمین، بخشی از یک چرخه را تشکیل می دهد که در آن مبادله دائمی بین مخازن گوناگون در جریان است. این مخازن شامل رودخانه ها، دریاچه ها، اقیانوس ها، جو زمین، یخچال های طبیعی و آب های زیرزمینی است. با اینکه آب پیوسته حالت خود را از مایع به جامد و گاز تغییر می دهد این اتفاق تاثیری بر مقدار کلی آب موجود روی کره زمین ندارد.

از سوی دیگر، آتشفشان ها دائماً با فعالیت خود، آب های اعماق زمین را به سطح می آورند. آب هایی که در اعماق بیش از 50 کیلومتری زمین موجود هستند، جزو چرخه آب کره زمین نیستند. به همین دلیل ورود آب از عمق به سطح توسط آتشفشان ها باعث می شود تا ناگهان میزان آب موجود روی کره زمین افزایش پیدا کند. این آب ممکن است از زمان تشکیل کره زمین در عمق سیاره ما موجود بوده باشد یا از زیر صفحات قاره ای زمین آمده باشد. وقتی رانش قاره ای، صفحات را به درون شکاف می کشاند، صفحات ذوب می شوند و آب آزاد می شود.

علاوه بر این، شهاب سنگ های حاوی آب، از فضا برای زمین آب می آورند. کره زمین، هم از فضا ماده دریافت می کند و هم ذراتی را به داخل فضا آزاد می کند. ذراتی که از جو زمین گریخته و وارد فضا می شوند، اساساً حاوی هیدروژن هستند. زمین ما در هر ثانیه 3 کیلوگرم هیدروژن از دست می دهد. از دست رفتن این ذرات، بر مقدار کلی آب موجود در زمین تاثیر می گذارد زیرا هر مولکول آب حاوی دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن است. پس هر وقت جو زمین هیدروژن آزاد می کند، ما یکی از اجزای تشکیل دهنده آب را از دست می دهیم. اگر این روند با سرعت فعلی ادامه پیدا کند، آب موجود در زمین در عرض 3 میلیارد سال تمام خواهد شد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا مقدار آب در کره زمین ثابت است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا