خانه / مجله / مجله چرا و چگونه؟ / پزشکی / چگونه غذا هضم می شود؟
کسب و کار شما

چگونه غذا هضم می شود؟

فقط ریختن غذا به درون شکم نیست که زندگی و رشد ما انسان ها را تامین می نماید؛ بلکه غذا باید تغییر شکل بدهد، بطوریکه بدن انسان بتواند آن را به خودش جذب کند.

برای این منظور، یک سلسله عملیاتی در بدن هر انسانی انجام می گیرد. در نتیجه ی این عملیات، غذا در درون بدن آماده ی جذب شدن می شود و سپس مصرف خواهد شد. مجموعه ی همه این عملیات را هضم غذا می نامند. عمل هضم از لحظه ای شروع می شود که غذا را در دهان می گذاریم. سپس غذا را می جویم و آن را می بلعیم و به این ترتیب، غذا وارد لوله ی گوارش می شود. لوله گوارش، لوله ای است که قسمتی از آن خمیده است و طوری قرار گرفته که غذا را از دهان به طرف معده هدایت می کند.

قسمت های مختلف دستگاه گوارش به همدیگر متصل هستند. البته کارشان با یکدیگر متفاوت است. در ادامه کار دستگاه گوارش را به زبان ساده برایتان شرح می دهیم:

دهان به حلق متصل است. حلق، لوله ای برای عبور غذا و هوا می باشد. مری از میان قفسه ی سینه عبور می کند. یک انتهای آن به حلق و انتهای دیگرش به معده مربوط است. زمانی که غذا می خوریم، از حلق می گذرد و از طریق مری به معده وارد می شود. سپس معده غذا را به روده کوچک راهنمایی می کند. آخرین مرحله ی هضم غذا در روده ی بزرگ در قسمت قولون (کولون) انجام می گیرد.

حالا بیایید با چگونگی عمل هضم به صورت خلاصه آشنا شویم:

در برخی از غذاها مانند سیب زمینی و ذرت، نشاسته وجود دارد. آب دهان باعث هضم این نشاسته می شود. زمانی که غذا در دهان خیس می خورد، به خوبی له می شود و از راه حلق و مری پایین می رود و وارد معده می گردد. مهم ترین مرحله ی هضم غذا در معده صورت می گیرد. ترشحات دیواره ی معده با غذا در هم می آمیزد. اسید کلریدریک (یا جوهر نمک) بخشی از این ترشحات به شمار می رود.

پپسین (Pepsin) ماده ی دیگری است که معده تراوش می کند و پروتئین ها را به شکل ساده تری تجزیه می نماید و هضم شان را آسان تر می سازد.

نشاسته هایی که وارد معده شده اند، آنقدر تجزیه و حل می شوند که سرانجام همگی به صورت اسید در می آیند. در این هنگام، دیگر عمل هضم تقریباً متوقف می شود.

مواد غذایی که با گذشتن از این مرحله ها در معده جای گرفته اند، آنقدر در همان جای باقی می مانند تا اینکه به صورت مایع در می آیند. این مایع به خوبی به هم زده می شود تا با شیره های معده بطور کامل مخلوط گردد. در این مرحله، مایعی که بدست می آید، «کیموس» نام دارد. سپس کیموس از طریق دریچه ای که در قسمت پایین معده قرار گرفته است، وارد روده کوچک می شود. نام دریچه ی مزبور «باب المعده» می باشد. روده ی کوچک لوله ای است که در حدود شش متر طول دارد و به صورت چنبر در درون شکم قرار گرفته است. اولین قسمت آن، روده ی اثنی عشر (اثناعشر) یا دوازدهه خوانده می شود. در این قسمت نیز عمل هضم همچنان ادامه دارد.

کبد و لوزالمعده (پانکراس) نیز شیره هایی تراوش می کنند که همه در هضم غذا بسیار موثر هستند. در اینجا دیگر پروتئین ها بطور کامل حل شده اند، چربی ها نیز به اجزای ریزتری تجزیه می گردند و هضم نشاسته نیز در همین جا به پایان می رسد. اکنون غذای هضم شده قابل استفاده برای بدن شده است، یعنی اینکه می تواند در خون و لنف جذب شود.

در روده بزرگ آب موجود در غذا جذب بدن می گردد. همچنین مواد زائد با از دست دادن مقداری از آب خود، سفت می شوند و آماده ی دفع از بدن می گردند.

در پایان، مشاهده فیلم کوتاه زیر نیز خالی از لطف نخواهد بود!

برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.

برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.

مقاله علمی و آموزشی «چگونه غذا هضم می شود؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در ۱۳۹۱ با شابک ۸-۵۷-۵۹۵۹-۹۶۴ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

فروشگاه شارژ، محصولات مجازی و خدمات بر خط های یو

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. بخش های الزامی با * مشخص شده اند. *

*