لوزالمعده چه نقشی در بدن دارد؟

لوزالمعده یا پانکراس نوعی غده گوارشی است که در بدن انسان و سایر مهره داران وجود دارد. این غده در زیر و تقریباً در پشت معده جای گرفته است. لوزالمعده انسان به رنگ زرد مایل به صورتی است و حدود 12 تا 15 سانتیمتر طول، 3.8 سانتیمتر پهنا و 2.5 سانتیمتر ضخامت دارد.

این اندام در پشت معده به روده کوچک متصل می شود. حالا آیا می دانید نقش لوزالمعده در بدن چیست؟

لوزالمعده نوعی شیره گوارشی قوی به درون روده ترشح می کند که موجب گوارش مواد غذایی می شود. این اندام دو هورمون گلوکاگون (Glucagon) و انسولین (Insulin) نیز ترشح می کند.

لوزالمعده روزانه 1200 الی 1500 میلی لیتر شیره لوزالمعده تولید می کند. این شیره درون روده کوچک یا دوازدهه می ریزد. شیره لوزالمعده شامل مواد قلیایی بخصوص بی کربنات و آنزیم های مختلف برای تجزیه انواع مواد غذایی است. ترشحات قلیایی لوزالمعده اسیده معده را خنثی می کنند. شیره لوزالمعده دارای پنج آنزیم اصلی است. این آنزیم ها بر پروتئین ها، چربی ها، هیدرات های کربن و اسیدهای نوکلئیک اثر می کنند و موجب تجزیه آنها می شوند.

همانطور که گفته شد، لوزالمعده علاوه بر اینکه در گوارش غذاها نقش مهمی دارد، دو هورمون مهم گلوکاگون و انسولین نیز ترشح می کند. این دو هورمون از اجتماع پراکنده سلولی که اصطلاحاً به آنها جزایر لانگرهانس می گویند، ترشح می شوند.

نقش اصلی دو هورمون گلوکاگون و انسولین تنظیم میزان قند خون است. در واقع انسولین موجب کاهش قند خون و گلوکاگون باعث افزایش آن می شود.

گلوکاگون تجزیه گلیکوژن به گلوکز را افزایش می دهد؛ در نتیجه میزان گلوکز خون بالا می رود. وقتی ترشح انسولین افزایش می یابد، سطح قند خون پایین می آید. کمبود غیر طبیعی انسولین در خون باعث بیماری دیابت می شود. در واقع دیابت یا بیماری قند در اثر کاهش نسبی انسولین یا کاهش میزان حساسیت سلول ها به این هورمون پدید می آید.

بیمار مبتلا به دیابت باید از رژیم غذایی خاصی که دارای پروتئین زیاد، چربی کم و آب فراوان است استفاده کند. هورمون انسولین، گلوکز موجود در سلول های کبدی را به گلیکوژن تبدیل می کند. در واقع دو هورمونی که از لوزالمعده ترشح می شوند، همراه با هم میزان انرژی مورد نیاز بدن را تنظیم می کنند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «لوزالمعده چه نقشی در بدن دارد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

‫3 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا