منظور از الکترولیز چیست؟

الکترولیز یا برقکافت، فرآیند یا روش جداسازی عناصر یک ترکیب بوسیله عبور دادن جریان الکتریکی از درون محلول یا مایع آن ترکیب است. از الکترولیز برای تجزیه آب به دو گاز تشکیل دهنده آن، یعنی اکسیژن و هیدروژن استفاده می شود. این روش را برای جدا کردن فلزات از محلول ها یا شکل های مذاب ترکیبات فلزی بکار می گیرند. برای مثال سدیم را به روش الکترولیز از کلرید سدیم مذاب جدا می کنند.
اصلی ترین موارد استفاده صنعتی الکترولیز عبارتند از تصفیه یا خالص سازی فلزات و آبکاری برقی اشیاء.
در الکترولیز، جریان مستقیم یک باتری، بین دو رسانای الکتریکی جامد (به نام الکترود)، رد و بدل می شود. این الکترودها درون محلولی که باید تجزیه یا الکترولیز شود، قرار گرفته اند.
محلولی که جریان الکتریکی را بین الکترودها هدایت می کند، الکترولیت نام دارد. الکترود منفی را کاتد و الکترود مثبت را آند می نامند. چون جریان الکتریکی در واقع جریان الکترون ها است، سطح کاتد الکترون های اضافی بدست می آورد و یون های دارای بار مثبت (موجود در محلول) را به سمت خود جذب می کند. یون های دارای بار منفی، در آند که الکترون ها از آن بیرون کشیده می شوند، تجمع می کنند.
وقتی محلول یک ترکیب فلزی الکترولیز می شود، یون های فلزی مثبت، به سمت کاتد جذب می شوند و بر سطح آن می نشینند. به همین طریق است که اشیاء را با طلا یا نقره آبکاری می کنند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «منظور از الکترولیز چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.