نقش بمب های اتمی در پایان جنگ جهانی دوم

جنگ جهانی دوم، دومین جنگ جهانی بود که بیشتر کشورهای جهان از جمله قدرت های بزرگ در این جنگ شرکت کردند و کم کم در قالب دو اتحاد نظامی در برابر هم قرار گرفتند. این جنگ جهانی میلیون ها کشته و زخمی از خود به جای گذاشت. این متحدان، جهان را در آتش و اسلحه نابود کردند. زیرا متحدان با نازی ها روبرو شدند و با روبرو شدن با محورهای دیگر علیه نازی ها و دیگر کشورها باعث ادامه جنگ شد. دسته نخست متفقین و دسته دوم نیروها محور نام داشت. این دو اتحاد نظامی یک جنگ تمام عیار راه انداختند.

تقریباً 80 میلیون نفر جان خود را در این جنگ پُر از خون از دست دادند؛ در نتیجه این جنگ پُر کشته ترین جنگی بود که دنیا به خود دید اما نکته مهم دقیقاً اینجا است که چه اتفاقی باعث شد این کشورها سلاح های خود را زمین بگذارند و اعلام آتش بس کنند؟

در سال 1945 جنگ در اروپا با تهاجم متفقین غربی و اتحاد جماهیر شوروی به آلمان به پایان رسید. پادشاهی ژاپن بر آن بود که فرمانروایی آسیا و اقیانوس آرام را در دست بگیرد به همین منظور علاقه ای به پایان جنگ نداشت و جنگ در خاور دور تا چند ماه دیگر ادامه داشت.

ژاپن که هنوز اندونزی، هندوچین، بخش مهمی از خاک چین و تعداد زیادی از جزایر اقیانوس آرام را در اشغال داشت، با مقاومت سرسختانه خود، موجب ترس متفقین از ادامه جنگ طولانی شده بود. این کشورها هشدار خود را به ژاپن اعلام کردند. اگر ژاپنی ها از تسلیم بی قید و شرط امتناع می کردند، با تخریب های سریع و کاملی روبرو می شدند. متاسفانه این خواستارها برای حل و فصل نهایی جنگ بوسیله دولت ژاپن نادیده گرفته شد و تهدید به نابودی به زودی به واقعیت تبدیل شد. از همین رو، آمریکا مسئولیت پرتاب دو بمب اتمی را بر شهرهای هیروشیما و ناگازاکی (به ترتیب در ششم و نهم آگوست سال 1945)، پذیرفت.

تیم های دانشمندان به رهبری فیزیکدان و مهندس جولیوس رابرت اوپنهایمر اداره می شد. او در جنگ جهانی دوم مسئول ساخت اولین بمب اتمی بود. به همین دلیل است که او را پدر بمب اتمی در دنیا می شناسند. در نتیجه سند تسلیم بی قید و شرط نیروهای مسلح ژاپن در سال دوم سپتامبر همان سال بر عرشه رزم ناو آمریکایی میسوری به امضاء رسید و جنگ کاملاً خاتمه یافت.

نتیجه جنگ اشغال برلین بوسیله نیروهای شوروی، خودکشی آدولف هیتلر و شکست آلمان در هشتم مه سال 1945 شد. پس از اعلان پوتسدام از سوی متفقین در 26 ژوئیه 1945 و سر باز زدن ژاپن از نتیجه جنگ، آمریکا در ششم و نهم آگوست به ترتیب شهرهای هیروشیما و بندر ناگازاکی را بمباران کرد. با وجود عملیات طراحی شده یورش به ژاپن و بمباران اتمی ژاپن، شوروی به ژاپن اعلام جنگ کرد و تهاجم نظامی شوروی به منچوری صورت گرفت.

پس از اعلام تسلیم ژاپن در 15 آگوست سال 1945 پیروزی متفقین در آسیا نهایی شد. پس از آن دادگاه هایی برای بررسی خسارت ها و جنایات جنگی وارده از سوی آلمانی ها و ژاپنی ها برای بهبود اوضاع تشکیل شد. شمار تلفات نظامی این جنگ بیش از 23 میلیون تن و تلفات غیر نظامی آن بیش از 26 میلیون تن بوده است. در مورد میزان خسارات مالی و هزینه هایی که طرفین درگیر متحمل شده اند اطلاع دقیقی در دست نیست. با این حال، این جنگ از لحاظ هزینه به جنگ 4 تریلیون دلاری و از لحاظ تلفات انسانی به جنگی با تلفات 40 میلیون تن هم موسوم شده است.

جنگ جهانی دوم، ساختار دوم و نظام قدرت در جهان را دگرگون کرد و پس از آن سازمان ملل متحد برای جلوگیری از رویدادهای مشابه تشکیل شد و قدرت های پیروز شامل چین، فرانسه، اتحاد جماهیر شوروی، انگلستان و آمریکا عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد شدند.

نزدیک به نیم قرن، آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی با یکدیگر در جنگ سرد بودند. در جریان تلاش اروپا برای جبران خسارات و آسیب های جنگ جهانی دوم، تاثیر قدرت های اروپایی در جهان کم شد و کشورهای مستعمره آفریقایی و آسیایی از سلطه اروپا خارج شدند. همچنین کشورهای اروپایی تلاش کردند تا هویت سیاسی واحدی به خود ببخشند و از دشمنی های پیش از جنگ بکاهند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «نقش بمب های اتمی در پایان جنگ جهانی دوم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله ستی مولایی در مجله دانستنیها، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا