مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین، قاتل های پنهان می سازند

ویتامین ها برای کارکرد بدن ضروری هستند، اما دریافت آنها به صورت افراطی و با قرص های مکمل می تواند نتیجه عکس داشته و مرگبار باشد. همه چیز از جایی شروع شد که پاولینگ – برنده جایزه نوبل شیمی – برنامه همیشگی صبحانه خود را تغییر داد. او در 65 سالگی، تصمیم گرفت که به لیوان آب پرتقال خود در صبحانه، مقداری ویتامین C اضافه کند و عقیده داشت که قدم بزرگی برای سلامتی خود بر می دارد. در حالی که با هر قرص ویتامین یک قدم بیشتر به مرگ نزدیک می شد.

در این مقاله شما می توانید با عوارض جانبی و علمی مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین آشنا شوید.

لینوس پاولینگ (Linus Pauling) بر این باور بود که با ویتامین C درمان سرماخوردگی ساده است و آنفلونزا در لیست بیماری های حل شدنی او بود. ادعای او بر خاصیت درمانگری ویتامین C تا حدی بود که با افزایش ابتلا به ایدز در دهه 80 آمریکا، او ادعا کرد که ویتامین C راه درمان ایدز نیز هست. اما ماجرا به اینجا ختم نشد. او با مصرف 18 گرم ویتامین C در روز، حدوداً 50 برابر مقدار مجاز پیشنهاد شده، تلاش بر اثبات حرف خود داشت. در سال 1992، پاولینگ ادعا کرد که ویتامین ها می توانند در درمان بیماری های قلبی – عروقی، آب مروارید و حتی سرطان موثر باشند. او همچنین بیان کرد که ویتامین ها روند کهولت سن را کاهش می دهند.

همانطور که پیش بینی می شد، فروش مولتی ویتامین ها و دیگر مکمل ها به همراه معروفیت پاولینگ به شدت بالا رفتند، اما در جامعه آکادمیک ادعای او زیر سوال رفت. در واقع با هر قاشق ویتامین C که او به آب پرتقال خود اضافه می کرد، بیشتر از اینکه به بدن خود کمک کند، به آن آسیب می زد. نظریه پاولینگ بر این اساس بود که ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و آنتی اکسیدان ها به این دلیل که مولکول های بسیار فعال را به نام رادیکال های آزاد خنثی می کنند، بسیار مفید هستند. در سال 1954، ربکا گرسمن و دنهام هارمن آغازگر بحثی بودند که رادیکال های آزاد باعث از بین رفتن سلول ها، بیماری و در نهایت پیر شدن می شوند.

هارمن امیدوار بود که آزمایش روی گروه های کنترل شده موش ها حرفش را ثابت کند، اما نتیجه خیلی خوشایند نبود. آزمایش های متعددی انجام شد که نتیجه همه آنها یکسان بود؛ مصرف زیاد آنتی اکسیدان نه مانع بیماری می شود و نه کهولت سن را کاهش می دهد.

مکمل مرگبار

در سال 1994، روی 23,133 نفر از مردم فنلاند آزمایشی انجام شد. افراد مورد آزمایش، 50 ساله و سیگاری بودند و فقط تعدادی از آنها مکمل بتاکاروتن مصرف کرده بودند. نتیجه بیان می کرد که خطر ابتلا به سرطان ریه 16 درصد در گروه مصرف کنندگان مکمل افزایش پیدا کرده است. نتیجه مشابهی در آزمایش روی زنان یائسه آمریکایی بدست آمد. مصرف مکمل های فولیک اسید و ویتامین B به مدت 10 سال، خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 20 درصد بین آنها افزایش داد.

طبق مقالات منتشر شده تا سال 2012، فقط 7 آزمایش از 27 آزمایش انجام شده، ضرورت آنتی اکسیدان ها را نشان می دهند و در باقی آزمایش ها، آنتی اکسیدان ها بی اثر یا مضر بودند. پاولینگ از این نکته غافل بود که ایده اش برای صبحانه مغذی می تواند کشنده باشد و تا آخرین لحظه عمرش نیز آگاه نشد، زیرا قبل از انتشار آزمایش های اثبات کننده، بر اثر سرطان پروستات جان خود را از دست داد. در سال 2011، آزمایش روی 35,533 مرد سالم نشان داد که استفاده از مکمل های ویتامین E، خطر ابتلا به سرطان پروستات را 17 درصد افزایش داده است.

ویتامین، ضروری یا مرگبار؟

اما چگونه ویتامین ها می توانند خطرناک باشند؟ ویتامین C ویتامین مورد علاقه پاولینگ که داستان با او آغاز شد را در نظر بگیرید. مقدار کافی آن باعث می شود که الکترون ها را جذب کند و به رادیکال های آزاد اجازه عملکرد ندهد، اما با مصرف بیش از حد ویتامین C خود تبدیل به رادیکال آزاد می شود و به پروتئین ها و محتوای DNA آسیب می زند.

در این میان، آنتی اکسیدان ها نیز یک نیمه بسیار تاریک دارند که با اثبات این نکته که رادیکال های آزاد برای بدن ما نه تنها مضر نیستند، بلکه ضروری نیز هستند، نیمه روشن آنها تقریباً دیده نمی شود. امروزه می دانیم که رادیکال های آزاد پیام رسان های سلولی هستند و وجود آنها در تمامی مراحل زندگی سلول و حتی مرگ آن حیاتی است. بدون آنها سلول ها بطور پیوسته رشد کرده و تقسیم می شوند که این داستان عاقبتی جز یک کلمه ندارد؛ سرطان. علاوه بر این، هنگام حمله باکتری ها و عفونت از بیرون از بدن، رادیکال های آزاد، ذره خارجی مثل باکتری را محاصره می کنند و این بار کاری را انجام می دهند که در وظایف آنها نیامده است، یعنی کمک به سیستم ایمنی. بنابراین وجود رادیکال های آزاد برای بدن ضروری است و حذف آنها اتفاق های خوشایندی برای بدن به بار نمی آورد.

بدن انسان بسیار هوشمندانه خودش را تعدیل می کند. شکی نیست که ویتامین C و آنتی اکسیدان ها حیاتی هستند، اما استفاده از مکمل ها بدون تشخیص پزشک نتیجه ای جز تولید رادیکال های آزاد سرطان زا یا حذف رادیکال های آزاد که کمک کننده دستگاه ایمنی هستند، ندارد. سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین، قاتل های پنهان می سازند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات وب سایت های Healthline و VOX و گیتا شمسی از مجله دانشمند، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا