با ساختمان برگ گیاهان آشنا شوید

برگها را کارخانه غذاسازی نیز مینامند. زیرا گیاهان سبز، بیشتر غذایشان را از طریق فرآیند فتوسنتز در برگها می سازند. هر برگ گیاهان دارای یک تیغه نازک به نام پهنک و یک ساقه باریک به نام دمبرگ است. سلولهای برگ، درون کلروپلاستها قرار گرفتهاند که حاوی کلروفیل یا سبزینه هستند.
سبزینه، رنگدانه سبزی است که قلب یا هسته فرآیند فتوسنتز بهشمار میآید. آب لازم برای فتوسنتز، از طریق رگبرگها منتقل میشود که غذای تولید شده را نیز به قسمتهای مختلف گیاه میرسانند. سوراخهایی میکروسکوپی خصوصاً در قسمت زیر برگ وجود دارند که روزنه نامیده میشوند و آب اضافی از طریق آنها بیرون میرود. ورود و خروج اکسیژن و دی اکسید کربن نیز از همان طریق انجام میگیرد.
درختانی که در مناطق خشک و کم آب میرویند، معمولاً برگهایی کوچک دارند که تعداد روزنههایشان کم است. به این ترتیب، گیاه آب لازم برای خود را حفظ میکند و پژمرده نمیشود.

برگ گیاهان معمولاً بیش از چند سال زنده نمیماند، زیرا کلروفیل آن شکسته یا تجزیه میشود. بنابراین برگ دیگر نمیتواند به غذاسازی ادامه دهد. حتی درختان همیشه سبز نیز باید برگهایشان را نو کنند. البته تمام این برگها همزمان نو و جایگزین نمیشوند. درختان برگریز، هر سال معمولاً در فصل پاییز برگهایشان را از دست میدهند. این برگها، قبل از آنکه از درخت پایین بریزند، رنگهای زیبا و درخشانی پیدا میکنند.
تعداد طرحهای اصلی برگها کم میباشد. به همین دلیل، بعضی وقتها گیاهان را بر اساس شکل برگهایشان طبقهبندی میکنند.
منابع
- کتاب Kingfisher Science Encyclopedia. تالیف Catherine Headlam. ترجمه محمود سالک. نشر Kingfisher Books. سال 1991.