زمان مناسب برای خرید و فروش سهام

یکی از بحث های بسیار مهم سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار، تشخیص زمان مناسب برای اقدام به خرید و فروش سهام می باشد. قسمت عمده ای از مباحث تحلیل تکنیکال، به نوعی با تشخیص زمان مناسب خرید و فروش یا سیگنال های خرید و فروش سر و کار دارند. اما در این مرحله باید یک مسئله را مورد توجه قرار داد.

نوع نگاه به سرمایه گذاری تاثیر بسیار مهمی در روش های تحلیلی و نحوه انتخاب سهام دارد. ما باور داریم که شما می توانید مسیر موفقیت مالی را درست ببینید.

سرمایه گذاران بازار سهام را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

  1. دسته اول افرادی هستند که سهامی را می خرند و سال ها آنها را به حال خود رها می کنند. هیچگاه مجامع و اخبار شرکت ها را پیگیری نمی کنند و پس از چند سال در لحظه ای که به پول احتیاج دارند؛ سهام خود را می فروشند.
  2. دسته دوم افرادی هستند که به صورت دائمی و شاید هر روز قیمت سهام، رفتار بازار، اخبار رسمی و غیر رسمی، شاخص های فاندامنتال و تکنیکال و… را بررسی و پیگیری می کنند و هر زمانی که مناسب تشخیص دهند، اقدام به خرید و فروش سهام می کنند.

تمام افرادی که در بازار سهام به مدت طولانی سرمایه گذاری نموده اند این تجربه را بدست آورده اند که سود افراد حرفه ای دسته دوم از گروه اول بیشتر است؛ و اگر فردی بین این دو گروه قرار بگیرد، سودش از هر دو گروه کمتر خواهد بود. به عبارت دیگر، برای بدست آوردن سود بیشتر یا حتی جلوگیری از ضرر، باید زمان قابل توجهی را صرف کنترل و پیگیری وضعیت بازار سرمایه نمود. اگر هنوز فرصت و اطلاعات کافی برای این کار را در اختیار ندارید، شاید بهتر باشد که به جرگه نخست بپیوندید!

سهام با پتانسیل رشد

برخی از سهامداران ترجیح می دهند روی سهامی سرمایه گذاری نمایند که احتمال رشد سریع قیمت آن بیشتر از سایر سهم ها باشد. در بسیاری موارد، این نوع سرمایه گذاری مستلزم خرید سهام شرکت های جدید یا همان شرکت هایی که جدیداً وارد بورس شده اند، می باشد. ایده پشت این نوع سرمایه گذاری این است که احتمال هر نوع افزایش سود، به افزایش سریع قیمت معامله سهام در بازار منجر می گردد. در این نوع سرمایه گذاری مهم ترین پارامتر، میزان افزایش احتمالی سود شرکت می باشد. همواره باید این نکته را مد نظر داشت که این پارامتر سود است که حائز اهمیت می باشد. چرا که رشد درآمد، اگر به رشد متناسب سود منجر نگردد، نه تنها دارای معنای مثبتی نیست بلکه گاهی اوقات می تواند نشانه ای از شروع خبرهای بد نیز محسوب گردد.

شاید بهترین معیار برای سنجش میزان رشد یک شرکت، بررسی میزان رشد EPS آن طی چند سال اخیر باشد. البته برای مشخص نمودن وضعیت مناسب یا نامناسب یک شرکت، باید آن را با میانگین رشد EPS سایر شرکت های موجود در همان صنعت نیز مقایسه نمود. به عنوان مثال اگر میانگین رشد EPS صنایع معدنی طی 3 سال اخیر 30 درصد باشد، رشد 20 درصدی EPS برای یک شرکت معدنی یک امتیاز منفی تلقی می شود. حال آنکه رشد 10 درصدی EPS برای یک بانک، در صورتی که میانگین رشد برای گروه مالی مشابه 5 درصد باشد، یک مزیت قابل توجه محسوب می گردد. بدیهی است میزان رشد شرکت ها را تنها می توان با شرکت های دیگر در همان صنعت مقایسه نمود.

یکی از ابزارهای مهم انجام مقایسه در تحلیل فاندامنتال، محاسبه نسبت قیمت به درآمد یا همان \frac{P}{E} است. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید، شما می توانید مطلب اختصاصی «نسبت قیمت به درآمد» را مطالعه کنید.

طبیعت این نوع سرمایه گذاری دارای ریسک های مربوط به خود نیز می باشد و به همین دلیل شاید همه سرمایه گذاران، علاقه مند به این نوع سرمایه گذاری نباشند. تجربه نشان داده است، شرکت هایی که با سرعت بالا رشد می کنند همواره به دنبال تامین منابع مالی برای پشتیبانی رشد خود هستند. به همین دلیل معمولاً درآمد سهام شان را مجدداً سرمایه گذاری می کنند. بنابراین در هنگام خرید سهام این نوع شرکت ها، منتظر تقسیم سود سالیانه رویایی نباشید!

سهام ارزنده

گروهی دیگر از سهامداران علاقه مند به سرمایه گذاری در سهام ارزنده می باشند. سهام ارزنده، سهمی است که به دلایل مختلف، قیمت پایینی در بازار دارد. سهام یک شرکت را در صورتی می توان ارزنده نامید که قیمت بازار آن سهام در مقایسه با قیمت اسمی و نیز سود سالیانه متعلق به آن، نسبتاً پایین باشد.

البته سهم ارزنده را نباید با سهم ارزان اشتباه گرفت. سهام برخی شرکت ها به دلیل وجود مشکلات مالی و مدیریتی ارزان می شود و تشخیص این مسئله به سادگی، امکان پذیر نیست. به همین دلیل سرمایه گذارانی که روی سهام ارزنده سرمایه گذاری می کنند همواره در معرض این ریسک هستند که سهام یک شرکت دارای مشکل را با سهام یک شرکت قدرتمند که به دلایل محیطی قیمت آن پایین تر از ارزش واقعی سهام می باشد، اشتباه نمایند.

افرادی که این نوع سهم ها را خریداری می نمایند، معتقد به سرمایه گذاری روی شرکت هایی هستند که دارای گذشته محکم و مناسبی بوده و روند درآمدها و سود آنها دارای ثبات نسبی می باشد. به عبارت دیگر سرمایه گذار پس از اطمینان از مناسب بودن سهام، منتظر اعلام خبر بد در بازار می ماند! چرا که در این زمان، می توان با خیال آسوده به خرید سهام با قیمت بسیار مناسب اقدام نمود.

کوتاه یا بلند مدت

افرادی که سرمایه گذاری کوتاه مدت را ترجیح می دهند، معمولاً توجه خاصی به صورت وضعیت ها و شاخص های مالی نداشته و غالباً شاخص های تکنیکال را مورد توجه قرار می دهند. چرا که معتقدند این نوع اطلاعات نمی تواند در کوتاه مدت تاثیر خاصی روی قیمت سهام داشته باشد.

حال آن افرادی که با دید بلندمدت در بورس سرمایه گذاری می کنند، توجه بیشتری به پارامترهای بنیادی، نسبت های مالی و شاخص های کمی سهام مورد نظر دارند. چرا که به نظر می رسد شرکتی که از لحاظ شاخص های کمی و وضعیت مالی در وضعیت مساعدی نباشد، ولو اینکه در همان زمان در بازار دارای وضعیت بسیار مثبتی باشد، به عنوان یک گزینه مناسب برای سرمایه گذاری بلندمدت مطرح نخواهد بود. چون به هر حال این پارامترهای مالی در آینده تاثیر خود را در روند قیمت سهام منعکس خواهند نمود.

ما این راه را تجربه کرده ایم و به شما پیشنهاد می کنیم: بخشی از درآمد ماهیانه تان را به سرمایه گذاری اختصاص دهید. حتی اگر درآمد کمی دارید و همین الان هم کفاف زندگی تان را نمی دهد؛ باز هم سرمایه گذاری کنید. مطمئن باشید پاداش این روزهای سخت را خواهید گرفت.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «زمان مناسب برای خرید و فروش سهام»، نتیجه ی نگارش جناب آقای حمیدرضا خداپرست می باشد. در این راستا دو کتاب کسب درآمد از بازار بورس ایران با 2200 تومان!، نوشته ی حمیدرضا خداپرست – محمّدعلی خداپرست – خسرو اسفندیاری صفا و حبیب اله دهقان از انتشارات تایماز، منتشر شده در آذر 1392 با شابک 3-45-6776-600-978 و پیش بینی قیمت سهام در بورس به روش تحلیل تکنیکال، نوشته ی توماس میرز و ترجمه شادی سمیعی فر و محمدرضا شعبانعلی از انتشارات نص، منتشر شده در خرداد 1390 با شابک 0-053-410-964-978 به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا