الکتریسیته ساکن چیست؟
الکتریسیته ساکن عبارت از یک بار الکتریکی است که در یک محل ساکن می ماند و جاری نمی شود. مطالعه الکتریسیته ساکن را الکترواستاتیک می نامند که یکی از ساده ترین و مفیدترین دستگاه های مربوط به آن، الکتروسکوپ یا برق نمای ورق طلایی است.
الکتریسیته ساکن اولین نوع الکتریسیته بود که کشف شد و می توان آن را بوسیله اصطکاک تولید کرد. وقتی دو ماده روی هم مالیده می شوند، ممکن است الکترون ها از یک ماده به ماده دیگر انتقال یابند. الکترون ها حامل بار الکتریکی منفی هستند و بنابراین یکی از ماده ها بار مثبت و دیگری بار منفی بدست می آورد. این مواد باید نارسانا یا عایق الکتریکی باشند تا بار الکتریکی جریان نیابد و از آنها خارج نشود.
وقتی بلوز نایلونی خود را بیرون می آورید، اصطکاک باعث پدید آمدن الکتریسیته ساکن می شود و بار الکتریکی امکان آن را می یابد که بطور ناگهانی از طریق بدن شما به زمین انتقال یابد و شما یک شوک الکتریکی را احساس می کنید. صدای ترق و تروقی که گاهی اوقات در این هنگام شنیده می شود، بوسیله بارهای الکتریکی ای تولید می شود که درون هوا حرکت می کنند و جرقه ها را به وجود می آورند. الکتریسیته ساکن در اتمسفر، صاعقه یا برق آسمان را تولید می کند.
منابع
- کتاب Kingfisher Science Encyclopedia. تالیف Catherine Headlam. ترجمه محمود سالک. نشر Kingfisher Books. سال 1991.