آیا تغییر ساعت تابستانی در مصرف انرژی تاثیر دارد؟

تغییر ساعت تابستانی یا صرفه جویی در زمان نور روز که در بیشتر کشورها به نام ساعت تابستانی شناخته می شود، در راستای بهینه سازی مصرف انرژی انجام می شود. تغییر ساعت از آن دسته موضوعاتی است که موافقان و مخالفان زیادی در سراسر دنیا دارد؛ افرادی که هر کدام از زاویه دید خودشان به موضوع نگاه می کنند. از جمله موافقان این تغییر می توان به خرده فروشان (که در سال 2005 نیز برای پیگیری این موضوع به کنگره مراجعه کرده اند) اشاره کرد. بدون شک کشاورزان از مخالفان سرسخت این تغییر هستند؛ چرا که معتقدند دام ها این تغییر ساعت را درک نمی کنند.

این تغییرات اثرات متعددی را به دنبال دارد، از جمله تابستانی طولانی تر، اما به نظر می رسد که اصلی ترین عامل برای ساعت تابستانی صرفه جویی در مصرف انرژی است. به همین دلیل در فصل بهار و تابستان ساعت رسمی کشور را یک ساعت به جلو می کشند تا در ساعات کمتری از روز نیاز به مصرف انرژی برای تامین روشنایی وجود داشته باشد. اما آیا این کار موثر است؟

در این مقاله شما می توانید با نتیجه تحقیقات دانشمندان در زمینه رابطه ساعت تابستانی و مصرف انرژی آشنا شوید.

بزرگترین چالش پیش رو در مورد ساعت تابستانی این است که آیا این کار منجر به ذخیره انرژی می شود یا خیر؟ محققان هنوز بطور قطع نمی توانند در این مورد اظهارنظر کنند؛ چرا که بعضی از مطالعات حاکی از آن است که اینکار در واقع افزایش مصرف انرژی را در پی دارد. استنون هادلی (Stanton Hadley) محقق ارشد آزمایشگاه ملی اوج ریج (Oak Ridge National Laboratory) که در تهیه یک گزارش برای کنگره در خصوص تاثیری که ساعت تابستانی در صرفه جویی میزان مصرف انرژی دارد نیز همکاری داشته، اذعان می کند: «من می توانم پاسخ را در هر دو روش ببینم.»

هادلی بیان می کند که سختی این کار در حقیقت ارزیابی تاثیر ساعت تابستانی است؛ چرا که برای این امر شما به نوعی مقایسه قبل و بعد نیاز دارید، در جایی که یک استان یا کشور هر دو مورد را – تغییر ساعت و همچنین عدم اجرای این تغییر – انجام دهد. هادلی ادامه داد: «نمونه های کمی از این نوع اتفاقات وجود دارد.»

تاریخچه ساعت تابستانی

ساعت تابستانی در حقیقت به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی به وجود آمد. تغییر ساعت برای صرفه جویی در مصرف انرژی، برای اولین بار در کشور آلمان در خلال جنگ جهانی اول در راستای تامین انرژی مورد نیاز برای استراتژی های جنگی شان عملی شد. در اواخر جنگ، ایالات متحده آمریکا نیز از این قانون پیروی کرد و در طول جنگ جهانی دوم نیز به این قانون پایبند ماند.

پس از به پایان رسیدن جنگ، هر کدام از ایالت های آمریکا برنامه زمانی خود را برای ساعت تابستانی ارائه دادند که باعث سردرگمی شد. بنابراین در سال 1966 کنگره زمان مناسب برای یکسان سازی ساعت تابستانی را اعلام کرد؛ ایالات متحده در آخرین یکشنبه ماه آوریل ساعت ها را یک ساعت به جلو و در آخرین یکشنبه ماه اکتبر ساعت ها را یک ساعت به عقب می کشیدند. هر چند از سال 2007 به بعد تاریخ بروزرسانی ساعت تابستانی جابجا شد؛ در حال حاضر در دومین یکشنبه مارس آغاز می شود و در اولین یکشنبه در ماه نوامبر به پایان می رسد.

زمانی که کنگره تصمیم به عملی کردن ایده ساعت تابستانی گرفت، لازم بود که تیمی از متخصصان به بررسی تاثیرات انرژی این سیاست پس از اجرای آن بپردازد. هادلی و همکارانش به توضیح احتمالات تغییر مصرف انرژی پرداختند: «مردم باید در طول ساعات روشن در غروب به فعالیت های بیرون بپردازند و در نتیجه این اقدام مصرف برق خود را در خانه و به صورت کلی مصرف انرژی شان را کاهش دهند. هر چند آنها اشاره کردند که مردم ممکن است از انرژی های گرمایشی در صبح های تاریک و همچنین سرمایشی در طول غروب های آفتابی بیشتر استفاده کنند و از این طریق انرژی بیشتری استفاده کنند.»

محققان چهار هفته مصرف انرژی را تحت نظر داشتند. آنها دریافتند که در مجموع 1.24 تراوات در مصرف برق صرفه جویی شده است، چیزی حدود 0.03 درصد از کل مصرف برق کشور در سال مورد مطالعه (2007) و حدود نیم درصد از مصرف کل انرژی روزانه طی چهار هفته مورد بررسی. هیچ شواهدی وجود ندارد که پیاده سازی برنامه ساعت تابستانی میزان مصرف سوخت های بنزینی را تغییر داده باشد.

نورپردازی، الکتریسیته و تغییرات ساعت

گزارش دیگری که در همان سال منتشر شد، تاثیرات دوره ساعت تابستانی در ایندیانا – یکی از ایالت های آمریکا – را مورد بررسی قرار داد و دریافت که جلو بردن ساعت در طول تابستان، مصرف انرژی مسکونی را یک درصد افزایش می دهد. مصرف انرژی افزایش یافته در ماه اکتبر بطور خاص شَدید بود.

بطورکلی، محققان نتیجه گرفتند که ساعت تابستانی باعث صرفه جویی در نور مورد نیاز برای روشنایی می شود، اما به همان نسبت مصرف برق را برای گرمایش و سرمایش افزایش می دهد. می توان گفت که ایندیانا به عنوان نمونه ای برای بررسی میزان مصرف از لحاظ تقاضای گرمایشی و سرمایشی در نظر گرفته شد؛ نمونه ای که می توان میزان مصرفش را به کل کشور تعمیم داد. با این حال، به دلیل عدم دسترسی محققان به داده های ساختمان های تجاری نمی توانستند به مصرف انرژی کل کشور نگاه کنند.

میانبری به نام شبیه سازی

اگرچه شبیه سازی ها قادر نیستند تمام جوانب کار را مشخص کنند، می توانند ابعاد بیشتری از موضوع را برای ما روشن کنند. محققان از داده های یک خانه مسکونی در کانزاس در تحقیقی که در سال 1997 در ژورنال انرژی و ساختمان منتشر شد، استفاده کردند تا تاثیر زمان صرفه جویی در نور روز را بررسی کنند. این تحقیق نشان می دهد که مصرف انرژی در تابستان در زمان اجرای طرح ساعت تابستانی در مقایسه با زمانی که ساعت استاندارد در تمام طول سال استفاده می شود، افزایش یافته است، اما این تمام ماجرا نیست. در تحقیق دیگری که در سال 2000 در استرالیا انجام شد، محققان اعلام کردند که ساعت خورشیدی کمکی به ذخیره و صرفه جویی در مصرف برق نکرده است.

آینده ساعت تابستانی

طبق تحقیق ارائه شده در سال 2008 توسط هادلی و همکارانش مشخص شد که با تغییر ساعت می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک کرد، اما هادلی معتقد است که این موضوع در اواسط تابستان صدق نمی کند. به عنوان مثال؛ در آریزونا این موضوع به ذخیره انرژی منتهی نمی شود؛ چرا که به انرژی بیشتری برای خنک نگه داشتن روزهای بلند تابستان نیاز است. پس شاید بهتر باشد در زمان اجرای ساعت تابستانی به موقعیت جغرافیایی توجه بیشتری شود. علاوه بر این در سال های اخیر بحث بر سر تغییر تابستانی و زمستانی ساعت بار دیگر بالا گرفته است.

نظرسنجی های اخیر در آلمان نشان می دهند که در این کشور از هر 4 نفر یک نفر بر اثر تغییر ساعت با اختلال در ساعت خواب روبرو می شود. مفید بودن تغییر ساعت، در اروپا هم مورد بحث است. اکنون بر اساس تصمیم پارلمان اتحادیه اروپا تغییر ساعت زمستانی و تابستانی به زودی متوقف می شود. ساعت تابستانی در کشورهای عضو این اتحادیه برای آخرین بار در اکتبر 2021 تغییر می کند و پس از آن لغو می شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا تغییر ساعت تابستانی در مصرف انرژی تاثیر دارد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت LiveScience ترجمه پردیس احمدنیا از مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا