چرا ساعت ها را جلو می کشند؟

شاید برای شما هم سوال باشد که چرا ابتدای فصل بهار (فروردین ماه) ساعت ها را یک ساعت جلو می کشند؟ خب؛ فرض کنید شخصی در ساعت هفت صبح از خواب بر می خیزد و هر شب نیز ساعت یازده به رختخواب می رود. ساعت شش و نیم بعد از ظهر از سرِ کار بر می گردد و تا زمانی که شامش را بخورد، ساعت هشت شب خواهد شد.

حالا فرض کنید که فصل تابستان باشد. در چنین فصلی ممکن است شخص مورد بحث ما هوس کند که قدری در هوای آزاد به گردش بپردازد. اما به محض اینکه می آید اندکی در شهر گردش کند، هوا تاریک می شود و وقت کافی باقی نمی ماند تا از روزهای تابستان به این صورت استفاده نماید.

اکنون فرض کنید که ساعت ها را یک ساعت جلو بکشیم. در آن صورت خواهیم دید که شخص مورد بحث ما همه ی کارهای خود را طبق برنامه و در ساعت های معین خودش انجام می دهد. ولی این دفعه که ساعت هشت شب برای گردش از منزل بیرون می آید، فرصت کافی برایش باقی مانده است تا از روشنایی روز استفاده کند. بنابراین، متوجه می شوید که چگونه می توان یک ساعت از روشنایی روز را ذخیره و صرفه جویی کرد!

البته صرفه جویی در روشنایی روز به هیچ وجه به معنای آن نیست که یک ساعت بر تعداد ساعت های روز افزوده شده است، زیرا این کار غیر ممکن می باشد. بلکه این صرفه جویی از افزودن بر «ساعت های مفید روز» به وجود آمده است، آن هم در فصلی از سال که خورشید خیلی زود از افق سر می زند.

ذخیره کردن روشنایی در روز در شهرها بسیار سودمند است. اما کشاورزان که شروع کارشان از روی طلوع خورشید می باشد، به هیچ وجه به این گونه صرفه جویی ها توجهی نمی کنند. چون کشاورزان نمی توانند کار خودشان را پیش از خشک شدن شبنم ها شروع کنند و به همین جهت است که به جلو یا عقب کشیدن ساعت کاری ندارند.

آیا می دانید اولین بار چه کسی به فکر جلو کشیدن ساعت و ذخیره سازی روشنایی روز افتاد؟

این شخص بنجامین فرانکلین بود. فرانکلین در روزگاری که در قرن هیجدهم میلادی در کشور فرانسه زندگی می کرد، این اندیشه ی خود را به صورت یک پیشنهاد به مردم پاریس عرضه کرد ولی کسی آن را نپذیرفت.

سپس در جنگ جهانی اول بود که اولین قوانین مربوط به ذخیره کردن روشنایی روز تصویب شد. انگیزه ی این کار، کمیاب شدن مواد سوختی برای نیروگاه های برق بود. به همین جهت، یک ساعت وقت خواب را جلوتر کشیدند تا مردم برای گردش های روزانه ی خود بیشتر بتوانند از نور روز استفاده کنند و با زودتر خوابیدن، در مصرف برق هم صرفه جویی شود.

اولین کشوری که شیوه ی وقت تابستانی را پذیرفت، آلمان و در سال 1915 میلادی بود. سپس انگلستان در سال 1916 میلادی و آمریکا در سال 1918 میلادی از این شیوه ی صرفه جویی پیروی کردند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا ساعت ها را جلو می کشند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا