چرا رنگ پوست افراد، متفاوت است؟
پوست مردم نواحی مختلف زمین دارای رنگ های متفاوتی است. برای مثال پوست ساکنان اروپای شمالی، سفید است؛ در حالی که مردمان ساکن آفریقای غربی، سیاه پوست و ساکنان آسیای جنوب شرقی، زرد پوست هستند. در واقع دسته بندی رنگ پوست مردم نواحی مختلف، کار بسیار مشکلی است.
رنگ پوست انسان را سه نوع رنگدانه موجود در آن تعیین می کنند. ملانین ماده ای قهوه ای رنگ است. رنگدانه های ملانین از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید محافظت می کنند. در مناطق گرمسیر، تابش زیاد نور خورشید موجب افزایش تعداد ملانین ها در پوست می شود. اینکار برای محافظت از پوست صورت می گیرد. به همین جهت پوست ساکنان مناطق گرمسیر، تیره است.
وقتی پوست مان برای مدتی طولانی در معرض تابش آفتاب قرار می گیرد، میزان ملانین های آن افزایش می یابد و رنگ آن تیره می شود. پوست مردم نواحی سردسیر، سفید است چرا که ملانین موجود در پوست شان بسیار کم است.
رنگدانه دیگری که رنگ پوست را تحت تاثیر قرار می دهد، کاروتن نام دارد. کاروتن ماده ای زرد رنگ است. به افرادی که کاروتن موجود در پوست شان زیاد است، زردپوست می گویند. هموگلوبین رنگدانه قرمز موجود در خون است. عدم وجود این رنگدانه ها در پوست موجب سفید شدن آن می شود.
مخلوط این سه رنگدانه به مقادیر مختلف، پوست هایی به رنگ های متفاوت پدید می آورد. پوستی که ملانین بیشتری دارد، قهوه ای تر و پوستی که کاروتن بیشتری دارد، زردتر است.
ملانین و کاروتن در طبقات زیرین پوست تمام افراد وجود دارد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا رنگ پوست افراد، متفاوت است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.