آفتاب پرست چگونه تغییر رنگ می دهد؟

آفتاب پرست نوعی مارمولک است. این جانور می تواند رنگ خود را با رنگ محیط اطرافش تطبیق دهد. اینکار به کمک رنگدانه های موجود در سلول های زیر پوست جانور انجام می گیرد. اما چگونه این رنگدانه ها باعث تغییر رنگ آفتاب پرست می شوند؟

لایه بالایی پوست آفتاب پرست، شفاف است. در زیر این لایه، سلول هایی قرار دارد که حاوی رنگدانه های زرد، قرمز و سیاه هستند. این رنگدانه ها می توانند به راحتی از نقطه ای به نقطه دیگر حرکت کنند. وقتی سلول های حاوی رنگدانه جمع می شوند، تمرکز رنگدانه ها افزایش می یابد؛ بنابراین پوست جانور، سیاه به نظر می رسد. بر عکس، زمانی که سلول ها پراکنده می شوند، پوست جانور روشن تر می شود. تمرکز و پراکندگی سلول های حاوی رنگدانه دلایل مختلفی دارد.

اولین دلیل تغییر رنگ آفتاب پرست، بروز احساسات مختلف است. عصبانیت و وحشت باعث سیاه شدن رنگ جانور و هیجان باعث به وجود آمدن لکه های زرد رنگ روی پوست آن می شود. عامل دوم، نور است. آفتاب پرست ها زیر نور خورشید، سیاه رنگ می شوند. سومین عامل موثر، گرما است. رنگ این جانور در هوای گرم و تاریک، سبز و در هوای سرد و تاریک، زرد می شود.

توانایی تغییر دادن رنگ، مزیت های زیادی برای آفتاب پرست ها دارد. آنها به کمک این توانایی خود را به رنگ محیط اطراف شان در می آورند؛ در نتیجه از چشم دشمنان شان در امان می مانند و در عین حال به راحتی به حشرات نزدیک می شوند و آنها را صید می کنند.

آفتاب پرست ها یک ویژگی استثنایی دیگر نیز دارند. آنها می توانند هر یک از چشمان خود را مستقل از چشم دیگر حرکت دهند؛ مثلاً با یک چشم به جلو و با چشم دیگر به عقب نگاه می کنند. بنابراین آنها می توانند در یک لحظه دو چیز را ببیند. آفتاب پرست ها به کمک این خصوصیت، به راحتی حشرات را صید می کنند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آفتاب پرست چگونه تغییر رنگ می دهد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا