چرا خواب میبینیم؟
هر یک از ما حدود یک سوم از عمر خود را در خواب میگذراند. خوابیدن برای سلامتی مغز و بدن ضروری است. خواب برعکس بیداری به نظر میرسد. اما این دو حالت وجوه اشتراک بسیاری دارند. ما هنگام خواب دیدن فکر میکنیم. ولی تفکر در رویا با تفکر در حالت بیداری تفاوت دارد. یادآوری رویاها نشان میدهد که هنگام خواب خاطرههایی تشکیل میشود.
خواب شامل 5 مرحله است که عبارتند از چهار مرحله خواب عمیق و یک مرحله حرکات سریع چشم که رویا معمولاً در طی آن اتفاق میافتد. در اغلب موارد اگر هنگام خواب دیدن از خواب بیدار شویم میتوانیم خوابی را که دیدهایم به یاد آوریم.
هیچکس به درستی نمیداند که چرا خواب میبینیم؟ ولی به نظر میرسد رویا قسمت مهمی از خواب است. دانشمندان ثابت کردهاند که تقریباً همه در طول 8 ساعت خواب، سه الی پنج بار خواب میبینند. افرادی که ادعا میکنند خواب نمیبینند در واقع رویاهایشان را به یاد نمیآورند.
اکثر رویاها متاثر از رویدادهایی هستند که در طول روز اتفاق میافتد. برخی دیگر منعکس کننده ترسها و امیال و آرزوهای شخصی هستند. برخی از روانشناسان معتقدند که خواب دیدن فعالیتی است که طی آن مغز خود را برای فعالیتهای هوشیارانه روز بعد آماده میکند. هنگام خواب دیدن نمودار امواج مغزی نیز تغییر مییابد. به نمودارهایی که با ثبت تغییرات الکتریکی مغز یا امواج مغزی بدست میآید، الکتروآنسفالوگرام یا نگاره الکتریکی مغز میگویند. این نمودارها برای تحقیق و بررسیهای علمی ثبت میشوند.
برخی از مردم معتقدند که پاسخ برخی از مسائلشان را در رویا یافتهاند. برخی دیگر عقیده دارند رویاها میتوانند از آینده خبر بدهند. البته دانشمندان هنوز نتوانستهاند توضیح کاملی برای این پدیده بیابند.
بعضی از رویاها خوشایند و شیرین هستند ولی برخی دیگر که به آنها کابوس میگوییم، پُر از وحشت و اضطراب میباشند. در واقع اکثر رویاهای ما منعکس کننده احساسات، ترسها، امیال و آرزوها و نیازهای ما هستند.
منابع
- کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.