چرا مگس پاهای خود را به هم می ساید؟
تا قبل از قرن بیستم، مردم صدای وزوز ناخوشایندی که از ساییدن پاهای مگس به هم ایجاد می شد را میشنیدند و از آن ناراحت میشدند، اما دلیل آن را نمیدانستند. با فرا رسیدن قرن بیستم، دانشمندان متوجه شدند که مگس یکی از بدترین دشمنان بشر است و کشف شد که آنها ناقل عوامل بیماری هستند که سالانه باعث مرگ میلیون ها نفر میشوند.
زمانی که در حال مشاهده مگسی هستید که پاهای خود را به هم میساید، در حقیقت او را در حال نظافت خویش میبینید و دارد برخی موادی را که به پاهایش چسبیده اند خارج میکند.
حالا آن مواد تا چه حد می توانند خطرناک باشند؟ ممکن است باکتری هایی نظیر تیفوئید (حصبه)، سل و یا اسهال باشند. مگسها چنین میکروبهایی را از خاکروبهها و فاضلابها میگیرند و اگر روی غذای ما بنشینند، میکروبها روی غذای ما پخش شده و چنانچه از آن بخوریم، ممکن است بیمار شویم.
چگونه مگس می تواند میکروب ها را حمل کند؟
اگر آنها را زیر ذره بین تماشا کنید، متوجه می شوید که بدن مگس ها اصلاً صاف نیست. تمام بدن او، پنجه ها و پاهای بالشتکی اش با موهای زبر پوشیده شده است.
زبان مگس نیز دارای مایع چسبناکی است و این به معنای آن است که هر جا مگس بنشیند، حتی برای یک لحظه، موادی را که به بدنش، پاهایش و یا زبانش می چسبند، با خود بر می دارد. بنابراین می تواند مقادیر زیادی از مواد را با خود بر دارد و پخش کند. ضمناً مایع چسبناکی در بالشتک های مگس تعبیه شده که او را قادر می سازد روی دیوار، سقف و یا هر سطح دیگر بچسبد.
حالا آیا می دانستید که مگس ها از قدیمی ترین حشرات، شناخته شده اند؟ فسیل های بدست آمده از آنها، مربوط به چندین میلیون سال قبل است. پس به این ترتیب چگونه می توان از شرّ همه مگس ها خلاص شد؟ تنها راه ممکن، جلوگیری از زاد و ولد آنها است. برای این منظور باید شرایطی را فراهم کنیم که بهداشت در سراسر دنیا رعایت شود.
منابع
- کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. سال 1391.