دلواپسی چیست؟

تشویش، دل نگرانی یا دلواپسی، افراد بیشماری را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند چنان شَدید باشد که مبتلایان حتی حاضر نباشند خانه شان را ترک کنند یا کارهایشان را انجام دهند. بطور میانگین، 5 درصد جمعیت دنیا از اختلالات تشویشی رنج می برند. برخی محققان عقیده دارند فناوری مدرن در بالا رفتن میزان دلواپسی موثر است؛ چرا که ما هر روز در هجوم حجم بالایی از پیام ها، ایمیل ها، رسانه های اجتماعی و بروزرسانی اخبار قرار داریم.

دلواپسی یک واکنش طبیعی انسانی است که در خدمت هدفی خاص قرار دارد. از منظر زیستی، عملکرد دلواپسی ایجاد سطح بالاتری از حس هوشیاری است که ما را برای خطرات احتمالی آماده می کند. به عبارتی می توان آن را دکمه وحشتی دانست که طبیعت در وجود ما به یادگار گذاشته است.

وقتی دچار دلواپسی می شویم، واکنش جنگ و گریز درون ما کلید می خورد و سبب ترشح هورمون های اپی نفرین یا آدرنالین، نوراپی نفرین یا نورآدرنالین و کورتیزول می شود که به افزایش سرعت واکنش ها و عملکردهای ما کمک می کند. بدن با افزایش ضربان قلب، پمپاژ خون بیشتر به ماهیچه ها و افزایش حجم شش ها خودش را آماده می کند تا با خطر روبرو شود.

همزمان، مغز فکر کردن به چیزهای خوشایند را متوقف می کند تا همه منابعش روی شناسایی خطرهای احتمالی متمرکز شوند. در موارد حادتر، بدن با خالی کردن مجاری گوارشی به هر طریق ممکن به دلواپسی واکنش نشان می دهد تا اطمینان حاصل کند که هیچ انرژی ای جهت گوارش هدر نمی رود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دلواپسی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا