آب کشت یا کشت بدون خاک چیست؟

آب کشت روشی برای کاشت و پرورش گیاهان، بدون استفاده از خاک است. اگر تا به حال تخم یک گیاه را درون کاغذ خشک کن مرطوب پرورش داده باشید، عملاً تا حدودی روش آب کشت را تجربه کرده اید. تمام کربن، هیدروژن و اکسیژن لازم برای تولید غذا، از طریق آب و هوا در اختیار گیاه قرار می گیرد؛ اما اگر بخواهیم گیاه خوب و کامل رشد کند، به مواد دیگری چون نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیز نیاز است.

گیاهان معمولاً این عناصر را از خاک و از طریق ریشه هایشان بدست می آورند. اگر همین عناصر را به مقدار مناسب در آب حل کنیم، گیاه از خاک بی نیاز می شود و شاداب و سالم رشد می کند. گوجه فرنگی و سایر سبزیجات و میوه های گلخانه ای را معمولاً در سینی های پُر از ماسه کشت می کنند که محلولی با ترکیب مناسب و دقیق، درون آنها جریان دارد.

از روش آب کشت در نقاطی استفاده می شود که خاک وجود ندارد یا آب و هوا نامناسب است. این روش را در نواحی بیابانی آریزونای آمریکا و خیلج فارس بکار گرفته اند. اکنون دانشمندان تولید محصولات کشاورزی در مناطق قطبی، دریا و سایر نقاطی را که گیاهان بطور معمول در آنجا رشد نمی کنند، آغاز کرده اند و امیدوار می باشند که با توسعه این روش بتوانند تا حدودی مشکل کمبود خاک مناسب را حل کنند. به این ترتیب می توان در بسیاری از نقاط که به دلیل شرایط طبیعی نامناسب، امکان کشت و کار وجود ندارد، به تولید محصولات کشاورزی روی آورد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آب کشت یا کشت بدون خاک چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا