کالری چیست؟
کالری واحدی برای اندازهگیری انرژی گرمایی است. به مقدار گرمایی که موجب میشود دمای یک گرم آب یک درجه سانتیگراد افزایش یابد، یک کالری میگویند. متخصصین تغذیه از کیلوکالری برای اندازهگیری مقدار انرژی موجود در غذاها استفاده میکنند. یک کیلوکالری مقدار گرمایی است که دمای یک کیلوگرم آب را یک درجه سانتیگراد افزایش میدهد.
نکته: هر یک کیلوکالری معادل 1,000 کالری است.
سوختن مواد غذایی در بدن موجب تولید انرژی گرمایی میشود. یک انسان 66 کیلوگرمی در حالت استراحت کامل تقریباً به 1,700 کیلوکالری در شبانه روز نیازمند است تا انجام فعالیتهای حیاتی بدنش امکانپذیر شود.
ما هنگام فعالیت و ورزش کردن به کالری بیشتری نیاز داریم. به همین دلیل است که پس از دویدن، شنا کردن و یا انجام سایر ورزشها بیشتر و سریعتر از زمانی که در حال استراحت هستیم، احساس گرسنگی میکنیم. انرژی مازاد بر احتیاج بدن به شکل چربی در بخشهای مختلف بدن مثل زیر شکم، رانها، بازوها و… ذخیره میشود.
مقدار کالری مورد نیاز هر فرد به وزن و نوع کاری که انجام میدهد، بستگی دارد. برای مثال کودکان زیر 8 سال به 500 کیلوکالری و کودکان بیش از 8 سال به حدود 1,000 کیلوکالری در روز نیاز دارند. یک فرد بالغ روزانه بین 1,600 تا 2,800 کیلوکالری مصرف میکند.
میزان تولید کالری در مواد غذایی مختلف، متفاوت است. بطور مثال یک گرم هیدرات کربن یا پروتئین 4 کیلوکالری و یک گرم چربی 9 کیلوکالری تولید میکند.
اگر کالری به میزان کافی به بدن نرسد، شخص دچار لاغری میشود. از طرف دیگر مصرف بیش از اندازه کالری فرد را چاق میکند. بنابراین بهتر است همیشه از یک رژیم غذایی مناسب و متعادل استفاده کنیم.
منابع
- کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.