آشنایی با دانشگاه کمبریج

دانشگاه کمبریج (University of Cambridge) در شهر کمبریج بریتانیا در کرانه رودخانه کم (River Cam) واقع شده است. این دانشگاه در سال 1209 تاسیس شده و دومین دانشگاه قدیمی در منطقه انگلیسی زبان و سومین دانشگاه قدیمی در جهان به شمار می آید. از آنجا که دانشگاه آکسفورد نیز قدمتی طولانی دارد، این دو دانشگاه را دانشگاه های باستان و یا مجموعاً به نام آکسبریج (Oxbridge) می خوانند.

اطلاعات جغرافیایی و تاریخی

کمبریج شهری دانشگاهی و مرکز اداری استان کمبریج شایر (Cambridgeshire) در انگلستان است. شواهد باستان شناسی دال بر زندگی انسان ها در عصر برنز و دوران رومیان در این ناحیه می باشد. در زمان وایکینگ ها (Vikings) این شهر به یکی از مراکز مهم تجاری مبدل گشت. قوانین شهرداری از قرن دوازدهم میلادی در کمبریج حاکم بوده است؛ گرچه تا سال 1951 میلادی عنوان شهر به آن اعطا نشد. کمبریج شهرت خود را بیشتر بواسطه دانشگاه کمبریج کسب کرده است که در سال 1209 میلادی تاسیس گردید و همواره یکی از 5 دانشگاه برتر دنیا به شمار می رود.

اولین سند رسمی که به تاسیس دانشگاه کمبریج اشاره می کند، سندی است مربوط به دوره هنری سوم انگلستان (Henry III of England) که به دانشگاه کمبریج اجازه تربیت دانشجو و امتیازاتی همچون معافیت های مالیاتی را می دهد. سند بعدی نیز متعلق به پاپ گرگوری نهم (Pope Gregory IX) در سال 1233 می باشد که به دانش آموخته های این دانشگاه اجازه تدریس به جامعه مسیحی را داده است.

اولین دانشکده این دانشگاه با نام پیترهاوس (Peterhouse) در سال 1284 تاسیس شد. بعد از آن و خصوصاً در قرون چهاردهم و پانزدهم میلادی دانشکده های دیگری نیز به پیترهاوس اضافه گردیدند.

کمبریج 31 دانشکده دارد که از میان آنها، 3 دانشکده مخصوص خانم ها و باقی دانشکده ها مختلط است. در ابتدا فقط مردها اجازه ورود و تحصیل در کمبریج را داشتند؛ اما در سال 1869 امیلی دیویس (Emily Davies) نخستین دانشکده خانم ها را با نام کالج گیرتن (Girton College) تاسیس کرد. بعد از آن و در سال 1872 دانشکده نون هام (Newnham College) و در سال های 1885، 1954 و 1965 کالج های متعدد دیگری برای خانم ها احداث گردید. اولین امتحان از دانشجویان مونث در سال 1882 گرفته شد؛ با این حال، تا سال 1948 خانم ها به عنوان عضو کامل دانشگاه محسوب نمی شدند.

دانشکده ها هر کدام خودمختار بوده و دارایی و محل کسب درآمد جداگانه دارند. علاوه بر 31 دانشکده موجود، بیش از 150 دپارتمان و مرکز مختلف دیگر در این دانشگاه مشغول به کار هستند؛ اعضای این مراکز معمولاً از میان اعضای یکی از همان 31 دانشکده اصلی برگزیده شده اند.

دانشگاه کمبریج 114 کتابخانه دارد. کتابخانه دانشگاه کمبریج با قدمتی 600 ساله، کتابخانه مرکزی است که به تنهایی بیش از 8 میلیون جلد کتاب را در خود جای داده و در میان این 114 کتابخانه، بزرگترین آنها به شمار می آید.

هر سال تحصیلی بر اساس قوانین دانشگاه به 3 دوره (ترم) تقسیم می شود؛ یک ترم از ماه اکتبر تا دسامبر، ترم دیگر از ژانویه تا مارس و دیگری از آوریل تا ژوئن. مدت زمان ترم ها نسبت به دانشگاه های دیگر بسیار کوتاه است. هر دانشجو در دانشگاه کمبریج برای اخذ مدرک لیسانس باید دوره ای شامل امتحانات ارزشیابی به نام Tripos را بگذراند؛ این دوره از دو بخش اصلی تشکیل شده است که امکان تخصص گرایی را در این بخش دوم به دانشجو می دهد. دوره لیسانس معمولاً 3 سال به طول می انجامد و می توان دو سال را به بخش اول و یکسال را به بخش دوم اختصاص داد یا بالعکس.

دانشگاه کمبریج ثروتمندترین دانشگاه در کل بریتانیا و قاره اروپا می باشد. بودجه این دانشگاه در سال 2015 – 2016، 1.64 میلیارد پوند برآورده شده است. همچنین ذخیره ارزی دانشگاه مرکزی به همراه سایر دانشکده ها مبلغ حدود 6.3 میلیارد پوند را نشان می دهد که بیشترین مبلغ در میان دانشگاه های خارج از آمریکا به حساب می آید. عمده درآمد دانشگاه کمبریج توسط دولت انگلیس به منظور تدریس و تحقیقات علمی به دانشگاه اعطا می شود. در سال 2006 و 2007 حدود یک سوم درآمد این دانشگاه را دولت انگلیس با هدف سرمایه گذاری در امر تحقیقات پرداخت کرده بود. همچنین انتشارات دانشگاه کمبریج نیز منبع خوبی برای کسب درآمدهای بالا برای این دانشگاه است. دانشجویان این دانشگاه، روزنامه های مختلفی را به چاپ رسانده و حتی شبکه ای رادیویی به نام Cam FM را تاسیس کرده اند.

از سال 1904 که جان استرات (John William Strutt) به خاطر کشف گاز آرگون جایزه نوبل پزشکی را از آن خود کرد، تاکنون 97 دانشمند دیگر از دانشگاه کمبریج موفق به دریافت این جایزه در حوزه های گوناگون شده اند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آشنایی با دانشگاه کمبریج»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. جهت اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت این دانشگاه مراجعه نمایید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا