چگونه مسابقه دوی 42 کیلومتری ماراتن، مرزهای تحمل بدن انسان را به چالش می کشد؟

تنها در یک مسابقه، چیزی بین 30 تا 50 هزار قدم بزرگ به شکل دویدن، طی می شود. همینطور که فرد در این مسابقه به پیش می رود، به بدنش فشار بیشتر و بیشتری وارد می شود. قلب و ریه بسیار بیش از حد معمول فشار را تحمل می کنند تا خون، اکسیژن و سوخت کافی را به ماهیچه ها برسانند. بدن هم تدارکی می بیند تا انرژی ذخیره شده در کبد و چربی های بدن برای استفاده ماهیچه ها آماده شوند. به همین ترتیب، پوست و دستگاه گوارش هم در وضعیت استراحت در می آیند تا انرژی بدن در جایی که فعالیت دارد، صرف شود.

نگه داشتن بدن در این وضعیت پُر فشار، چالش بسیار مهمی است. بدن معمولاً دو منبع اصلی ذخیره انرژی دارد. یکی گلیکوژن است که نوعی کربوهیدرات می باشد که به سرعت می تواند مورد استفاده قرار گیرد. این ماده بیشتر در کبد و ماهیچه ها ذخیره می شود و می تواند به سرعت به انرژی سوختی تبدیل شود، اما معمولاً بدن نمی تواند برای فعالیت های بیش از دو ساعت، گلیکوژن ذخیره کند. زمانی که این ذخیره در بدن به پایان برسد، دونده ماراتن تقریباً به پایان تلاش خود رسیده است. منبع دیگر سوخت بدن، چربی ها هستند. هر چند سوزاندن آنها سخت تر است، ولی نسبت به کربوهیدرات ها، انرژی و کالری بیشتری هم تولید می کنند.

تحمل تمرین های سخت به دوندگان ماراتن کمک می کند تا ماهیچه هایشان را برای استفاده از چربی ها به عنوان سوخت، تربیت کنند و زمان بیشتری قادر به فعالیت باشند. به همین ترتیب، ماهیچه ها هم همیشه ذخیره خود را تا جای ممکن پُر نگه می دارند.

بعد از معضل تامین انرژی، دما چالش اصلی است. ماهیچه ها هنگام فعالیت به سرعت داغ می شوند؛ به همین دلیل، دوندگان ماراتن می توانند تا حدود 10 درصد از وزن خود در یک مسابقه از طریق تعرق از دست بدهند. بدن آنها با عرق کردن، دمای خود را پایین نگه می دارد. اما این کار به مشکل دیگری می انجامد: مدیریت آب و نمک در بدن.

سدیم برای فعالیت ماهیچه ها حتی ماهیچه هایی مانند قلب و دیافراگم بسیار حیاتی است. اگر سطوح سدیم مورد نیاز در خون از حد لازم کمتر شود، ممکن است باعث ورم بافت ها شود. برای زنده ماندن در مسابقه ماراتن، دوندگان باید از نوشیدنی های مخصوص این ورزش استفاده کنند تا هم آب و هم الکترولیت های حیاتی بدن شان با مشکل مواجه نشود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چگونه مسابقه دوی 42 کیلومتری ماراتن، مرزهای تحمل بدن انسان را به چالش می کشد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله سیدمعین عمرانی در مجله دانستنیها، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا