تاثیر لبنیات پُرچرب در کاهش بیماری های قلبی و خطر سکته مغزی
برای مدت ها تصور غالب این بود که مصرف لبنیات پُرچرب مضر است. حتی در آخرین دستورالعمل مربوط به رژیم غذایی در ایالات متحده آمریکا، به مردم توصیه شده که از مصرف لبنیات پُرچرب خودداری کنند و در این راستا حتی در مدارس نیز شیر کم چرب به کودکان داده شود.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، تحقیقی که روی حجم گسترده ای از افراد انجام شد، حاکی از آن بود که بین مصرف لبنیات کامل و پُرچرب و وزن افراد و میزان ابتلا به بیماری های مختلف ارتباط مستقیمی وجود دارد.
نتایج تحقیقی که اخیراً روی 3333 نفر از بزرگسالان انجام شده، بیانگر آن بود که افرادی که از 3 نوع مختلف از محصولات لبنی کامل و پُرچرب استفاده کردند، بطور متوسط 46 درصد کمتر از بقیه در خطر ابتلا به دیابت قرار داشتند.
از آنجایی که محصولات لبنی پرچرب و کامل، کالری بیشتری دارند، در گذشته بسیاری از متخصصان بر این باور بودند که عدم مصرف آنها می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
در حالی که مطالعات جدید بیانگر آن است که وقتی افراد میزان مصرف چربی را کاهش می دهند، به جای آن شکر و کربوهیدرات بیشتری مصرف خواهند کرد که هر دو آنها نیز تاثیرات منفی بر میزان سطح انسولین خون داشته و خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.
در تحقیق دیگری که در این زمینه انجام شد، تاثیر لبنیات کم چرب و پرچرب روی چاقی مورد بررسی قرار گرفت و از بین 18438 خانمی که در این تحقیق شرکت کرده بودند، افرادی که محصولات لبنی با درصد چربی بیشتری مصرف کرده بودند، 8 درصد کمتر از دیگران در معرض خطر چاقی قرار داشتند.
در گذشته افراد به مصرف لبنیات کم چرب تشویق می شدند؛ با این هدف که میزان کلسترول و چربی ناسالم در بدن آنها کاهش پیدا کند. در حالی که متخصصان از این حقیقت غافل بودند که با کاهش مصرف چربی، افراد برای جبران چربی از دست رفته، کربوهیدرات بیشتری مصرف می کنند که در نهایت به گلوکز و سپس به چربی تبدیل شده و در بدنشان تجمع پیدا می کند.
هنوز بطور کامل مشخص نیست مصرف لبنیات پُرچرب چطور باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت می شود، اما شاید دلیل آن به جریان انداختن مصرف انسولین و قند در بدن باشد. افرادی که محصولات لبنی پرچرب مصرف می کنند، کالری کافی دریافت کرده و دیگر غذاهای پُر کالری و شیرین مصرف نخواهند کرد. البته این احتمال نیز وجود دارد که چربی موجود در لبنیات بطور مستقیم بر سلول ها تاثیر گذاشته و کبد و عضلات را تحت تاثیر قرار دهد و نهایتاً توانایی این اندام ها را در شکستن مولکول های قند موجود در غذا بهبود بخشد.
بنابراین میکروب های مفید موجود در برخی از انواع خاص لبنیات پُرچرب مانند پنیر فرآوری و تخمیر شده باعث افزایش واکنش انسولین و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به دیابت می شود. البته این بدان معنا نیست که افرادی که نگران ابتلا به دیابت هستند، باید از لبنیات پُرچرب به میزان زیاد استفاده کنند. هنوز لازم است در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود تا بتوان یک دستورالعمل کلی در مورد مصرف لبنیات پرچرب ارائه کرد.
تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که نباید صرفاً بر یک ماده غذایی تمرکز داشته باشیم و لازم است شواهد بیشتری در مورد مصرف لبنیات کم چرب و مزایای آنها نسبت به لبنیات پرچرب بدست بیاوریم. بنابراین بهتر است به جای تمرکز بر یک نوع خاص لبنیات، از انواع مختلف لبنیات استفاده کنید.
منابع
خبر علمی «تاثیر لبنیات پُرچرب در کاهش بیماری های قلبی و خطر سکته مغزی» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Time و مجله سلام سلامت، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.