با سقراط آشنا شویم

سقراط یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان بود. او در حدود سال 470 قبل از میلاد در آتن واقع در یونان چشم به جهان گشود. پدرش، سوفرونیک و مادرش فنارت نام داشتند. هیچ اطلاعی از دوران کودکی و جوانی سقراط در دست نیست. در واقع او در میانسالی به شهرت رسید.

سقراط
سقراط

سقراط هر چند ظاهر فوق العاده ای نداشت، اما مردی با ذکاوتی استثنایی بود. هیچکس نمی توانست درباره موضوعی برای مدتی طولانی با او بحث کند. هیچ یک از هم عصرانش نمی توانستند در هوش و ذکاوت با او برابری کنند. او همیشه در بازار شهر می ایستاد و با مردم در مورد روش زندگی بحث می کرد.

سقراط معتقد بود که ریشه هر عمل اشتباهی در نادانی است. اگر انسان بداند چه چیزی درست است، بی شک انتخاب راه درست برایش مشکل نخواهد بود. او دو تاثیر بزرگ و اساسی بر فلسفه غرب گذاشت که عبارت بودند از: تغییر تمرکز فلسفه یونان از کیهان شناسی به اصول اخلاقی و تغییر نفس پرسش و پاسخ از نادانی به منطق.

او معتقد بود که هیچکس از روی رغبت اشتباه نمی کند و سعی داشت معنی درست عدالت و عشق را به مردم بیاموزد و آنها را تشویق می کرد که برای تزکیه روح خود تلاش کنند.

سقراط هرگز کتابی ننوشت. بیشتر آموخته های او توسط شاگرد سرشناسش افلاطون به مردم شناسانده شد.

سقراط بتدریج، شهرت و محبوبیت کسب کرد. اما مقامات آتن علاقه ای به او و آموخته هایش نداشتند. شهرت سقراط همواره حسادت آنها را بر می انگیخت. به همین جهت او را به اتهام فریفتن و گمراه کردن مردم زندانی کردند. با این حال سقراط هرگز دست از عقاید خود بر نداشت. او حتی در زندان نیز به تعلیمات خود ادامه داد. مقامات آتن سرانجام او را به مرگ محکوم کردند. به این ترتیب جامی از زهر به نام شوکران آماده شد. سقراط در حالی که لبخند بر لب داشت، آن را نوشید.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با سقراط آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا