با افلاطون آشنا شویم

افلاطون فیلسوفی بزرگ در یونان باستان بود که تاثیر بسیار زیادی بر اندیشه و ادبیات جهان گذاشته است. آثار این اندیشمند بزرگ حتی امروز نیز در سراسر جهان مورد مطالعه قرار می گیرد.

افلاطون شاگرد سقراط و معلم ارسطو بود. او سخنان فیلسوف و معلم معروف و بزرگ یونانی، سقراط را می نوشت. به علاوه افلاطون تاثیر زیادی بر افکار و اندیشه های ارسطو گذاشت.

افلاطون در سال 427 قبل از میلاد در آتن چشم به جهان گشود. او به خانواده ای اشرافی و ثروتمند تعلق داشت. افلاطون از 20 سالگی شاگردی در مکتب سقراط را آغاز کرد. او در سال 399 قبل از میلاد، زمانی که سقراط توسط زهر به قتل رسید، آتن را ترک کرد و چندین سال را در سفر گذراند. وی در سال 388 قبل از میلاد مجدداً به آتن بازگشت و مدرسه معروف خود را که آکادمی نام داشت، بر پا کرد.

آکادمی افلاطون را می توان اولین دانشگاه جهان نامید.

افلاطون در زمینه های مختلفی تدریس می کرد؛ ولی از نظر او فلسفه همواره مهم تر از سایر مباحث بود و هیچ چیز بدون آن تکمیل نمی شد. او نقش فیلسوفان را به اندازه ای مهم می شمرد که می گفت: «یا فیلسوفان باید حکمران شوند و یا حکمرانان فیلسوف». او عادل بودن و برپایی عدالت را وظیفه تمامی انسان ها می دانست. افلاطون معتقد بود فرمانروایان باید از کودکی تعلیم ببینند تا در جهت منافع خویش حکومت نکنند و منافع تمام مردم را در نظر بگیرند.

افلاطون معمولاً شاگردانش را بطور شفاهی آموزش می داد. بیشتر نوشته های وی به صورت دیالوگ و گفتگو است. او تمام نوشته هایش را به سقراط تقدیم کرده است.

یکی از معروف ترین آثار افلاطون، جمهوریت نام دارد. او در این کتاب به شرح یک حکومت و کشور ایده آل و اصلح پرداخته است.

او در آکادمی خود، شاگردان زیادی را تعلیم داد. شاگردان افلاطون همه جا پراکنده بودند و با کسب موفقیت برای او حرمت و افتخار به ارمغان می آوردند.

می گویند او در 80 سالگی به جشن عروسی یکی از شاگردانش دعوت شد. افلاطون به جشن رفت و در مراسم ازدواج شرکت کرد. سپس برای استراحت به اتاقی خلوت رفت تا کمی بخوابد؛ ولی هرگز از آن خواب برنخاست و چشم از جهان فرو بست.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با افلاطون آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا