اثرات میکروپلاستیک ها بر سلامتی انسان چیست؟

انسان ها به دو شیوه در معرض خطر میکروپلاستیک ها هستند: تغذیه و تنفس.

خطر تنفس میکروپلاستیک ها به تازگی مورد توجه قرار گرفته است. مسئله واضحی که وجود دارد، این است که ذرات پلاستیک که دارای قطری کوچکتر از 25 میکرومتر هستند، از طریق تنفس (دهان و بینی) وارد بدن انسان می شود و از بین آنها، ذراتی که کمتر از 5 میکرون قطر دارند، روی بافت ریه رسوب می کنند.

وجود ذرات ناخالص ریز که سوخت های فسیلی وارد اتمسفر می کنند، مسئله ای است که تاثیرات آن روی بیماری های تنفسی و قلبی و همچنین ضریب هوشی افراد بررسی شده و امروزه بسیاری از کشورها محدودیت هایی را برای حفظ هوای پاکیزه اعمال کرده اند، اما توجهات بر ریزگردهای پلاستیکی بسیار کم بوده است. این در حالی است که میکروپلاستیک ها همچنین می توانند فلزات سنگینی مثل جیوه و آلاینده های آلی پایدار (POP) را به خود جذب کنند. اضافه شدن این مواد، خطر ذرات ریز پلاستیک را بیش از پیش خواهد کرد.

به نظر می رسد که امروزه با افزایش حجم ذرات پلاستیک در دنیای مدرن، باید خطرات ناشی از آن را نیز بررسی و محدودیت های جدی را بر آن اعمال کرد؛ زیرا امروز در هر کجای دنیا اثری از این ماده مخرب دیده می شود. رنگ ها، مصالح راهسازی، آجر و بتن، همه آنها حاوی پلاستیک هستند.

در کنار میکروپلاستیک ها، نانوپلاستیک ها نیز وجود دارد که به دلیل اندازه کوچکتری که دارند، می توانند به راحتی وارد سیستم خون رسانی بدن انسان شوند. علاوه بر این، به دلیل نزدیک بودن اندازه آنها به اندازه اتم ها، آنها از لحاظ شیمیایی به شدت فعال هستند و می توانند اثرات مخرب فراوانی به بار آورند.

به نظر می رسد بالاخره وقت آن رسیده است که مصرف پلاستیک ها را کاهش دهیم. کاهش مصرف پلاستیک ها در کنار تولید موادی که سریع تر و راحت تر تجزیه می شود و عمرشان به اندازه پلاستیک ها، طولانی نیست، شاید بتواند وجود هوای پاکیزه تر، کودکانی سالم تر و با هوش تر را ضمانت کند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «اثرات میکروپلاستیک ها بر سلامتی انسان چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا