گوگرد چگونه استخراج می‌شود؟

گوگرد عنصری غیر فلزی و زرد رنگ است. این عنصر در دمای معمولی به حالت جامد می‌باشد. نقطه ذوب گوگرد 115 درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن 444 درجه سانتیگراد است. عدد اتمی این عنصر 16 و جرم حجمی آن 2.07 گرم بر سانتیمتر مکعب می‌باشد. ذخایر بزرگ گوگرد در لایه‌های زیرزمینی، بخصوص در ایالات متحده آمریکا یافت می‌شوند. روش استخراج گوگرد در سال 1891 میلادی توسط هرمان فراش (Hermann Frasch) ابداع شد.

روش فراش برای استخراج گوگرد
روش فراش برای استخراج گوگرد

در این روش سه لوله را که درون یکدیگر جا می‌گیرند، به داخل زمین می‌فرستند تا به ذخایر گوگرد برسند. سپس آب بسیار داغی را که 170 درجه سانتیگراد حرارت دارد، از طریق لوله بیرونی پایین می‌فرستند. این عمل موجب ذوب شدن گوگرد می‌شود. پس از آن هوای فشرده را از طریق لوله مرکزی پایین می‌رانند. این عمل باعث می‌شود گوگرد مذاب از لوله میانی بالا بیاید و به سطح زمین برسد.

درجه خلوص گوگردی که به این طریق بدست می‌آید، 99.5 درصد است. گوگرد در طبیعت به صورت گاز سولفید هیدروژن، سولفات کلسیم و سولفید فلزات نیز یافت می‌شود.

گوگرد عنصری فعال است. این عنصر در هوا با شعله‌ای آبی رنگ می‌سوزد و باعث ایجاد گاز دی اکسید گوگرد می‌شود. این گاز، سمی و بسیار تند و سرفه‌آور است. گاز دی اکسید گوگرد در صنعت برای سفید کردن موادی مانند ابریشم و پشم بکار می‌رود. از خواص سمی این گاز می‌توان برای نابود کردن میکروب‌های بیماری‌زا استفاده کرد. برخی از میوه‌ها مثل انگور و زردآلو را قبل از خشک کردن با این گاز ضدعفونی و نگهداری می‌کنند.

مهم‌ترین کاربرد گوگرد در تولید اسید سولفوریک است. این ماده در صنعت کاربردهای فراوانی دارد. گوگرد برای سخت کردن لاستیک یا کائوچو نیز بکار می‌رود. به علاوه از گوگرد در تولید داروها، رنگ‌ها، باروت، کبریت و سموم دفع آفات استفاده می‌شود.

منابع

  1. کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا