چرخه شبانه روزی چگونه بر زندگی ما اثر می گذارد؟

چرخه شبانه روزی تغییراتی بیولوژیکی هستند که در بازه های حدوداً 24 ساعته رخ می دهند بی آنکه ما زمان بروز آنها را زیر نظر داشته یا نداشته باشیم. این تغییرات که بوسیله سامانه های بیولوژیکی زمان سنج بدن کنترل می شوند، از جنبه فیزیکی، روانی و رفتاری روی ما اثر می گذارند.

درون هیپوتالاموس مغز که دقیقاً پشت چشمان ما قرار دارد، ناحیه ای از مغز قرار دارد که هسته های سوپراکیاسماتیک (Suprachiasmatic) یا به اختصار SCN نامیده می شوند. این هسته ها که تنها به اندازه یک دانه برنج هستند، به نوعی ساعت اصلی بدن هستند و دیگر ساعت های درونی بدن را کنترل می کنند؛ ساعت هایی که به نوبه خود چرخه روزانه بدن یا همان ریتم شبانه روزی (خواب و بیداری) ما را کنترل می کنند.

چرخه شبانه روزی عمدتاً به نشانه های نور و تاریکی واکنش می دهد، اما اگر بدن در شرایط تهی از نشانه های شب و روز قرار گیرد، چرخه شبانه روزی ما کماکان در دوره های حدود بیست و چهار ساعته به کار خود ادامه می دهد. شبکیه چشم اطلاعات سطح نور را حس و آنها را به SCN مخابره می کند که آن هم، سیگنالی را به غده صنوبری ارسال می کند.

غده صنوبری که به اندازه یک نخودفرنگی است و زیر تالاموس مغز قرار دارد، مسئول ترشح ملاتونین است؛ هورمونی که زمان خوابیدن را به بدن اعلام می کند. در شب، زمانی که سطح نور افت می کند، تولید ملاتونین زیاد می شود و به ما می گوید که باید به رختخواب برویم. تغییرات ملاتونین ترشح شده بوسیله بدن، آهنگ روزانه ای از کم و زیاد شدن سطح هورمون ها را خلق می کند. این هورمون ها در کنار SCN، روی اشتهاء، دمای بدن و بسیاری چیزهای دیگر اثر می گذراند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرخه شبانه روزی چگونه بر زندگی ما اثر می گذارد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا