ژنراتور چیست؟

ژنراتور الکتریکی یا مولد برق، ماشینی است که حرکت مکانیکی را به جریان الکتریکی تبدیل می کند. اساس کار ژنراتورهای الکتریکی، القای الکترومغناطیسی است که فارادی کاشف آن بود.

در این روش، سیم پیچ ها را طوری نصب می کنند که بتوانند در اطراف یک میدان مغناطیسی به چرخش در آیند. به این ترتیب، میدان مغناطیسی نسبت به سیم پیچ ابتدا در یک جهت و سپس در جهت مخالف آن قرار می گیرد. این میدان مغناطیسی متغیر، در اطراف سیم پیچ جریانی را به وجود می آورد. چنین ژنراتوری را آلترناتور (مولد جریان متناوب) می نامند، زیرا با کاهش و افزایش میدان مغناطیسی، جریان متناوب تولید می کند. برای تولید یک جریان مستقیم (که همواره دارای یک جهت است) باید سیم پیچ به یک کموتاتور وصل شود. کموتاتور باعث می شود که جریان به شکل پیوسته در یک جهت یا راستا جاری شود.

برای به چرخش در آوردن سیم پیچ و تولید انرژی الکتریکی، انرژی مکانیکی مورد نیاز است. الکتریسیته یا برقی که از آن استفاده می کنیم، در نیروگاه ها تولید می شود. در نیروگاه معمولاً انرژی حاصل از سوزاندن زغال سنگ یا یک واکنش هسته ای را برای تولید بخار بکار می گیرند. این بخار یک توربین را به حرکت در می آورد تا انرژی مکانیکی لازم برای چرخاندن سیم پیچ های ژنراتور تولید شود.

مقادیر خروجی یک ژنراتور جریان مستقیم که فقط دارای یک سیم پیچ است، با تغییر جهت نیروی الکتروموتوری، تغییر می کند. به همین دلیل، ژنراتورهای تجاری دارای چند سیم پیچ هستند که در اطراف یک آرمیچر پیچیده شده اند تا همواره مقدار الکتریسیته تولید شده تقریباً ثابت باشد. هر سیم پیچ به بخش مربوط به خود در روی کموتاتور اتصال دارد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «ژنراتور چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا