با مایکل فارادی آشنا شویم

مایکل فارادی (Michael Faraday) یکی از دانشمندان بزرگ جهان است. او در سال 1791 میلادی در انگلستان دیده به جهان گشود. پدر او نعلبندی فقیر بود. فارادی در نوجوانی به عنوان شاگرد صحاف در یک کتابفروشی مشغول به کار شد. نزدیکی با کتاب، ذهن وی را برانگیخت و او را به علم و دانش علاقمند کرد.

مایکل فارادی
مایکل فارادی

فارادی در سخنرانی هایی که توسط شیمیدانی بزرگ به نام سر همفری دیوی (Sir Humphry Davy) ایراد می شد، شرکت می کرد. او هر آنچه را که می شنید، با دقت می نوشت و تصاویر و نمودارهای دقیقی از آزمایش های دیوی تهیه می کرد. او این دست نوشته ها را به همراه یک نامه برای دیوی فرستاد و از او تقاضای کار کرد. نامه فارادی و علاقه شَدیدش به علم، دیوی را تحت تاثیر قرار دارد. به این ترتیب دیوی او را به عنوان دستیار آزمایشگاه استخدام کرد.

مدتی بعد، فارادی به عنوان دستیار آزمایشگاه در موسسه سلطنتی لندن استخدام شد. به این ترتیب شرایطی پدید آمد که فارادی را به مشهورترین دانشمند عصر خود تبدیل کرد.

دستاوردهای مایکل فارادی

او علاقه بسیار زیادی به شیمی داشت. فارادی توانست برای اولین بار گاز کلر را به مایع تبدیل کند. در سال 1825 میلادی او بنزن را کشف کرد. فارادی موفق به کشف قوانین الکترولیز شد. او انواعی از شیشه را ساخت که در تجهیزات دریانوردی مورد استفاده قرار می گرفت. فارادی همچنین نظریه علمی میدان را ارائه داد. طبق نظریه میدان، فضا از هر سو، از انواع مختلف نیروها، از جمله مغناطیسی، الکتریکی، حرارتی، تشعشعی و گرانشی پُر شده است و امتداد و شدت این نیروها را خطوط نیرو مشخص می کنند. با این حال، آنچه که فارادی را به شهرت جهانی رساند، اکتشافات او در زمینه مغناطیس و الکتریسیته بود. او القای الکترومغناطیسی را کشف کرد.

در سال 1820 میلادی دانشمندی دانمارکی به نام هانس کریستیان اورستد (Hans Christian Ørsted) کشف کرد که الکتریسیته می تواند نیروی مغناطیسی ایجاد کند. فارادی به این می اندیشید که اگر الکتریسیته می تواند اثر مغناطیسی به وجود بیاورد، پس باید راهی برای تولید الکتریسیته از مغناطیس نیز وجود داشته باشد. او در سال 1831 میلادی این ایده را بوسیله حرکت دادن آهنربا در نزدیکی یک سیم پیچ به اثبات رساند. به این ترتیب فارادی موفق به کشف اساس کار دیناموها و ژنراتورهای امروزی شد. او با آزمایش هایی که در زمینه الکتریسیته و مغناطیس انجام داد، اصول اولیه موتورهای الکتریکی را کشف کرد.

فارادی با وجود شهرت بسیار هرگز تواضع و فروتنی را کنار نگذاشت. او مردی مذهبی، با سخاوت و مهربان بود و علاقه بسیاری به کودکان داشت. فارادی در سال 1867 میلادی پس از یک بیماری طولانی درگذشت.

منابع

  1. کتاب چرا، چطور، چگونه؟ نوشته دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال. ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز. موسسه نشر و تحقیقات ذکر. تیر 1393.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا