کدام مواد غذایی با افتادگی پوست مبارزه میکنند؟
کلاژن از اجزای اصلی ساختمان سلولهای پوستی و فراوانترین پروتئین موجود در بافتهای بدن است. کلاژن سبب ساخت 30 درصد از پروتئینهای بدن میشود و همچنین ماده تشکیل دهنده تاندون، استخوان، رباط و پوست نیز است. این ماده باعث فرمدهی پوست، بازسازی و تجدید سلولهای مرده، ایجاد مقاومت پوست و در نهایت مبارزه با افتادگی پوست نیز میگردد.
کلاژن ماده ضروری برای ایجاد خاصیت الاستیک (کشسانی) پوست و جوانسازی آن و همچنین تاخیر در روند پیری سلولهای بدن است. کلاژن با کراتین برای ایجاد استحکام سلولهای پوست ترکیب میشود. زمانی که در سنین جوانی به سر میبرید پوست، سالم، جوان و سرشار از کلاژن است با گذر زمان انسجام پوست که از طریق کلاژنها ایجاد شده، از بین رفته و منجر به چین و چروک پوست میشود.
در این مقاله شما میتوانید با مواد غذایی آشنا شوید که اضافه کردن آنها به برنامه غذاییتان میتواند به تداوم کلاژنسازی سلولهای بدن و مبارزه با افتادگی پوست، کمک کند.
مواد غذایی مناسب برای مبارزه با افتادگی پوست
سویا
رژیم غذایی سرشار از محصولات سویا مانند شیر سویا، پنیر و سایر محصولات برای جلوگیری از ایجاد چین و چروک و خطوط روی پوست بسیار مفید هستند. جنیستین ماده تشکیل دهنده موجود در سویا که یک هورمون طبیعی گیاهی است باعث افزایش کلاژن در سلولها میشود. وجود خواص آنتی اکسیدانی سویا برای محافظت از پوست از طریق مبارزه با رادیکالهای آزاد تولید شده در بدن حائز اهمیت است. رادیکالهای آزاد باعث تخریب و مرگ سلولهای بدن میشوند.
کلم
خانواده کلم بهترین ماده غذایی برای رشد سلولهای پوست هستند. کلم بهترین ماده غذایی برای کلاژنسازی است. همچنین سرشار از آنتی اکسیدانها، مواد مغذی مانند لوتئین، تیوسیانین، گزانتین و سولفورافان است که برای آبرسانی پوست و ایجاد خاصیت الاستیسیته ضروری است.
زیتون
برای داشتن پوست سالم، حتماً زیتون سبز یا سیاه را در برنامه رژیمی خود بگنجانید. زیتون برای تقویت و تولید کلاژن مورد نیاز مفید است.
میوههای قرمز
میوههای قرمز رنگ از جمله انار، تمشک، توت فرنگی و… برای مقابله با پیری زودرس سلولهای پوستی مفید هستند. این میوهها سرشار از آنتی اکسیدان لیکوپن هستند که یک ماده ضروری برای کلاژنسازی است. لیکوپن از تخریب DNA جلوگیری کرده و در نتیجه باعث عملکرد بهتر آن در بدن میشود. با افزایش سن برای حفظ سلامتی پوست، آنتی اکسیدانها برای مقابله با پیری زودرس و شادابی پوست نقش فعال دارند.
آوکادو
این میوه سرشار از استروئیدها است که برای کاهش لکههای پوستی مفید میباشد. روغن آوکادو حاوی ویتامین E است که برای مقابله با رادیکالهای آزاد و حفاظت پوست در مقابل اکسیداسیون نقش ایفا میکند. آوکادو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است، این اسیدهای چرب مفید در تولید کلاژن نقش ایفا میکنند و برای پوستهای خشک و آسیب دیده بهترین گزینه هستند.
هویج
انتخاب میوهها و سبزیجات سرشار از ویتامین گروه A برای کلاژنسازی بسیار مهم هستند زیرا این مواد غذایی تاثیر بسزایی در کاهش روند تخریب کلاژن و الاستیسیته پوست دارند. ویتامین A باعث تحریک غشای میانی پوست میشود. همچنین این ویتامین باعث تقویت جریان خون برای خونرسانی به سطح پوست میشود.
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین A از جمله هویج برای ترمیم لایههای شاخی پوست مفید است و باعث حفاظت پوست در مقابل اشعه فرابنفش نیز میشود. ویتامین A باعث کاهش تجمع ملانین که برای پیگمانتاسیون پوست یک ماده ضروری است، میشود و لکههای قهوهای را روی پوست نمایان میکند. این ماده غذایی برای ایجاد سلامت پوست و نیز جلوگیری از ایجاد آکنه کمک کننده است. برای ریشهکنی سرطان پوست و جلوگیری از مبتلا شدن به آن و تقویت غشای سلولی حتماً به مصرف این نوع ویتامین توجه فرمایید.
اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 دوستدار کلاژن هستند و تاثیر بسیاری در افزایش میزان آن دارند. ماهیهایی مانند ماهی آزاد، ماهی تن، روغنهای گیاهی، گردو، بادام هندی و بادام جزو منابع غذایی حاوی امگا 3 هستند. این مواد غذایی باعث نرمی مفاصل، بهبود وضعیت رودهها و شفافیت هرچه بیشتر پوست میشوند. توجه داشته باشید که مصرف این مواد غذایی باعث کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و میزان کلسترول بد نیز میشوند.
مرکبات
برای افزایش کلاژنسازی ویتامین C موجود در مرکبات را مورد توجه قرار دهید. این ویتامین یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهای ضروری برای خنثیسازی رادیکالهای آزاد است. بهترین راهحل برای درمان زخمها، مصرف ویتامین C است. مصرف مرکبات برای کاهش التهاب حاصل از آفتاب سوختگی و همچنین جلوگیری از بروز چین و چروک حاصل از تخریب سلولهای پوستی بسیار مفید است.
سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
- راضیه گودرزی. روزنامه همشهری.