غذاهای خوشمزه و معروف شهرهای ایران
در ایران رنگارنگ و چهار فصل، هر گوشه اش پُر از غذاهای خوشمزه ای می باشد که با سلیقه و هنر در آمیخته و طعم های مثال زدنی را ایجاد کرده است. از این رو به هر جایی از این سرزمین که پا می گذارید، می توانید غذاهایی را میل کنید که شاید تاکنون کمتر آنها را چشیده باشید.
در ادامه شما می توانید با فهرستی از تمام غذاهای خوشمزه و معروف شهرهای ایران آشنا شوید تا به هر شهری سفر کردید، سریع سراغ این غذاهای خوشمزه را بگیرید.
کوفته و کباب بناب آذربایجان
دستپخت کدبانوهای تبریزی زبانزد خاص و عام است، از جمله کوفته تبریزی که تقریباً معرف حضور همه می باشد. در واقع اگر بخواهید غذاها یا خوراکی های کل ایران را فهرست کنید، شک نداشته باشید که کوفته تبریزی در زمره پنج نوع خوردنی اول ایران قرار می گیرد.
این غذا به لحاظ طعم و نیز شیوه پخت و شکل آن، به یکی از دلچسب ترین خوردنی های ایران و آذربایجان و همچنین برند غذاهای آذربایجان تبدیل و شهره شده است. البته کباب بناب آذربایجان هم با عطر و بوی مست کننده اش، از دیگر غذاهای لذیذ و معروف این استان می باشد.
ارومیه خورشت و یارما شورباسی
مردم آذربایجان غربی بویژه ارومیه هم غذاهای خوشمزه و متنوعی دارند. یکی از این غذاهای معروف و خوشمزه، اورمیه خوروشته یا همان ارومیه خورشت است که تقریباً شبیه خوراک لوبیا چیتی می باشد.
این غذا در آذربایجان غربی بسیار متداول بوده و جزو خورشت های سنتی این منطقه محسوب می شود. گوشت، لوبیا چیتی، بادمجان، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز، غوره، زعفران، نمک و ادویه مواد تشکیل دهنده این خورشت هستند.
البته این خطه، آش های خوشمزه ای هم دارد که یکی از آنها، آش بلغور ارومیه یا یارما شورباسی است. این آش محلی خوشمزه از لوبیا قرمز، بلغور، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز، لیموترش، فلفل دلمه ای، رب گوجه فرنگی، نمک و ادویه تشکیل می شود.
پیچاخ قیمه و آش میوه اردبیل هم یکی از لذیذترین و خوش عطرترین غذاهایی است که می توانید در استان اردبیل نوش جان کنید.
بریان اصفهان
معروف ترین غذای اصفهانی ها که طرفداران زیادی در بین مردم سایر استان های کشورمان هم دارد، بریان است که بیشتر به اشتباه بریانی خوانده می شود.
بریان تنها غذای مخصوص و سنتی اصفهان است که مکان تهیه و فروش آن جدا و منحصر است و معمولاً با غذاهای دیگر طبخ نمی شود که همین امر هم اهمیت آن را نزد اصفهانی ها می رساند. بریان غذایی پُر چرب و مخصوص ناهار است که از گوشت گوسفند و جگر سفید تهیه می شود.
قیمه نثار قزوین
غذای محلی و لذیذ قزوینی ها هم قیمه نثار است؛ غذایی که قزوینی ها عاشقش هستند.
این غذا در گذشته جزو غذاهای مجلسی قزوین به شمار می آمد و در عروسی ها همراه با سبزی خوردن سرو می شد. مواد تشکیل دهنده قیمه نثار، گوشت مغز ران گوسفندی، برنج، زرشک، شکر، پیاز داغ، رب گوجه فرنگی، خلال بادام، خلال پسته، گلاب، دارچین، کره، زعفران، نمک و ادویه است.
خورشت ریواس و آش بلغور کردستان
بیشتر خانم های کردستانی در پخت و پز غذاهای محلی تبحر خاصی دارند، برای همین غذاهای زیادی در این استان وجود دارد که در مناطق دیگر حتی مشابه آن را هم پیدا نمی کنید. نکته دیگر اینکه مردم کردستان به دلیل شیوه زندگی مبتنی بر دامداری، زراعت، باغداری و زنبورداری از گیاهان طبیعی خوراکی مانند قارچ، کرفس، ریواس، خوژه، گیلاغه و کنگر به هر دو صورت تازه و خشک، زیاد استفاده می کنند.
یکی از این غذاها، خورشت ریواس می باشد که مواد تشکیل دهنده آن گوشت، ریواس، ادویه جات و سبزی نعناع و جعفری است. از سوی دیگر در فهرست غذای کردستانی ها هم مثل سایر مردم کشورمان، آش، عنصری ثابت می باشد و یکی از معروف ترین و مقوی ترین این آش ها، آش عدس بلغور است.
خورشت بز قرمه در کرمان
بز قرمه از غذاهای خوشمزه کرمانی ها به شمار می رود که به دلیل وجود گوشت بزغاله در ترکیب مواد اولیه اش، آن را به این اسم نامیده اند. اگر به دنبال خورشت سنتی بسیار متفاوت و خوشمزه هستید، بز قرمه را حتماً امتحان کنید. همچنین از خوشمزه ترین و قدیمی ترین آش ها کرمان، اوماج آش است.
خورشت خلال بادام و آش سورانه در کرمانشاه
کرمانشاهی ها هم غذاهای سنتی متنوع و لذیذی دارند. یکی از غذاهای اصلی و خوشمزه این خطه غربی کشورمان، خورشت خلال بادام است.
این خورشت خوشمزه، شیک و خوش رنگ معمولاً برای مهمانی های خاص مثل پاگشای عروس استفاده می شود. از جمله آش های کرمانشاه هم می توان به آش سورانه اشاره کرد که در واقع یک نوع بورانی و از غذاهای خوشمزه محلی کرمانشاه در فصل بهار است.
پلو محلی و آش کارده کهگیلویه و بویر احمد
عشایر بودن بخش اعظمی از جمعیت مردم کهگیلویه و بویر احمد باعث شده غذاهای سنتی مردم این دیار، غذاهای ساده و راحت پز و برگرفته از طبیعت باشد. بطور مثال یکی از معروف ترین پلوهای آنها، پلویی است که مواد اولیه آن برنج، قارچ و لیزک است. انواع آش و غذاهای مایع هم در فهرست غذایی این خطه وجود دارد که یکی از معروف ترین آنها، آش کارده (هره) است.
گوجه آش گلستان
خورشت ساک یکی از غذاهای سنتی استان گلستان و بویژه شهر گرگان است که برای پذیرایی در جشن ها و عزاداری ها آماده می شود و طرفداران زیادی در بین مردم این استان دارد.
از آش های معروف گلستان هم نمی توان گوجه آش را نادیده گرفت که هم خوشمزه است و هم ساده و مقوی. این آش که در شهرهای همدان و تبریز هم به شیوه های نسبتاً متفاوت پخت می شود، از ترکیب گوشت، برنج، پیاز، گوجه فرنگی و نمک و فلفل تهیه می شود.
آش قلیه و آش جوشواره خراسان شمالی
یکی از معروف ترین غذاهای شمال خراسان آش قلیه است که یک غذای محلی بجنوردی بوده و بر خلاف اسمش که تداعی کننده نوعی غذای آب دار است، غذایی خشک و خوشمزه می باشد. بجنوردی ها آش های متنوعی هم دارند که از جمله آنها می توان به آش جوشواره اشاره کرد.
بلغور پلو و قوروت بادمجان خراسان جنوبی
غذاهای خراسان جنوبی هم سنتی و چشیدنی است و البته بی ارتباط با اقلیم منطقه نیست. یکی از غذاهای مهم و خوشمزه این استان، بلغور پلو است که ترکیباتی ساده همچون روغن زیتون، پیاز، رب فلفل چیلی ترکی، گوجه فرنگی، نمک و فلفل، بلغور و عصاره مرغ دارد. مردمان خونگرم جنوب خراسان، یک غذای مهم دیگر هم دارند که واقعاً نمی شود از آن گذشت، آن هم چیزی نیست جز قوروت بادمجان که غذایی محلی است و طعم عالی دارد.
مانی پلو سمنان
غذاهای استان سمنان بیشتر پلویی است، یعنی تا دلتان بخواهد مدل به مدل، پلوی خوشمزه و خوش رنگ و نگار دارند، از سبزی پلو دامغانی گرفته تا خلال پلو، تاک پلو، ته چین مرغ با لپه و کشمش، ته چین شهمیرزادی و مانی پلو.
شش انداز و آش ترش زنجان
اگر اهل غذاهای شیرین هستید و دلتان برای این نوع غذاها غنج می رود، می توانید یک نمونه درست و درمانش را در زنجان بیابید. یک غذای محلی با نام شش انداز که از گردو، خرمای درشت، کشمش، تخم مرغ، پیاز، شیره انگور و روغن تشکیل شده و یک غذای کامل، سالم، مقوی و خوشمزه است.
زنجان غذای ترش هم دارد و آن هم یک آش ترش خوشمزه است. آش ترش یا ترش آش، از غذاهای محلی معروف زنجان است.
تنورچه سیستان و بلوچستان
تنورچه یا ترونچه، غذای سنتی و در واقع نوعی کباب مخصوص سیستان و بلوچستان است و همانطور که از نام آن مشخص است آن را در تنور طبخ می کنند. این کباب به دو شیوه متفاوت آماده می شود، یکی سیخ زدن گوشت گوسفند و در روش دیگر به شکل کامل کباب شده، که در هر دو روش نیاز به تنور است. کباب تنورچه را به تنهایی یا همراه با پلو سرو می کنند.
پلوهای شیراز
مردمان خوب استان فارس و بویژه شیرازی ها نیز مثل سمنانی ها، از آن پلوخورهای قهارند. اگر به فهرست غذایی شان نگاهی بیندازید، از اول تا آخرش را پلوهای شیک، خوش رنگ و نگار و البته خوش طعم و خوشمزه تشکیل می دهد. از پلو اسفندی و کلم پلوی شیرازی گرفته تا پاچه پلو، شکر پلو، لوبیا پلو (چشم بلبلی)، رب پلو، قنبر پلو و هویج پلو که البته باید یک پسوند شیرازی هم به آخر همه آنها افزود.
آش و آبگوشت قنبید قم
بر خلاف شیرازی ها و سمنانی ها که اساساً پلوخورند، غذای قمی ها به قول معروف آبکی است، یعنی بیشتر مایع است تا جامد و شامل انواع آش ها و آبگوشت ها می شود. یکی از این غذاها، آبگوشت قنبید یا کلم قمری است. قمی ها از همین برند قنبید، آش هم دارند با نام آش قونبیه.
گیلان و…
گیلان و مرکزش یعنی رشت هم به خاستگاه غذاهای متنوع و خوشمزه معروف و مشهورند. از غذاهای غیر پلویی مثل باقالا قاتق گیلانی، کل کباب، کوکو مرغ گیلانی، بورانی بادمجان و میرزاقاسمی گرفته تا انواع خورشت هایی که می توان با پلو آنها را نوش جان کرد، مثل خورشت سیر قلیه گیلانی، خورشت آلو مسمای گیلانی، خورشت اناربیج و ترشه تره گیلانی. این استان سرسبز و خوش آب و هوای کشورمان یک غذای جالب توجه دیگر هم به نام خوراک واویشکا دارد. واویشکا یکی از معروف ترین خوراک های شمالی است.
کباب بروجرد و آش شله ماش لرستان
غذاهای لرستانی، هم متنوع است و هم دلچسب. برای هر ذائقه ای هم غذا دارند. اگر کباب خور هستید، کباب بروجرد را به شما پیشنهاد می کنیم که از باکیفیت ترین کباب های ایرانی است و شامل انواع کباب (کوبیده، چنجه و برگ) می شود، گرچه معمولاً منظور از کباب بروجردی نوع کوبیده آن است. اگر غذای سنتی و قدیمی تر می خواهید، خورشت قلیه ترش را امتحان کنید. اگر هم آش خور هستید، آش شله ماش دورود را بچشید که از غذاهای محلی شهرستان دورود است.
پتله پلوی مرکزی
پتله پلو غذای بومی و مخصوص استان مرکزی است. این استان آش های خوشمزه ای نیز مثل آش شیر، آش خیار و آش ترخینه و آش اشکنه دارد که هر کدام شان طعم و لذتی دارد.
کباب سرداشی همدان و آش بادمجان ملایر
همدانی ها هم غذاهای متنوع و دلچسبی دارند. از کباب های خوشمزه گرفته تا آش های جور واجور. اگر کباب خورید، پایتان که به همدان رسید سراغ کباب سرداشی این استان را بگیرید. کباب سرداشی از غذاهای معروف و محبوب این استان است که طرفداران بسیار زیادی دارد. گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، نمک، ادویه و گوجه فرنگی مواد این کباب است. اگر هم هوس غذاهای ملایمی چون آش کردید، آش بادمجان ملایر را امتحان کنید که ترکیب بادمجان، بلغور گندم، گوشت گوسفندی، پیاز، عدس، سیر، نعناع، زردچوبه، فلفل و روغن، آن را به غذایی مقوی و خوشمزه تبدیل کرده است.
شیشلیک و شله مشهدی
اولین غذای مشهدی که آوازه و شهرتی جهانی دارد، کباب شیشلیک شاندیز است که با شهرتی جهانی، از شش تکه گوشت راسته گوسفندی تهیه می شود که طعم فوق العاده هم دارد. شله مشهدی هم یکی دیگر از غذاهای سنتی مشهد است.
آلو خورشت مازندران
غذای مازندرانی ها هم مثل زیبایی و سر سبزی استان شان، دلچسب و دوست داشتنی است؛ از غذاهایی چون مالابیج و نازخاتون و کدوبره مازندران و باقلا وابیج و انواع خورشت مثل خورشت آلو و خورشت سیر انار و اسفناج مرجی گرفته تا انواع آش.
اما خورشت آلو یا به عبارتی همان مرغ و آلو مازندران با طعمی ملس را حتماً میل بفرمایید. از آش های مازندران هم می توانید بشته واش را امتحان کنید.
خوراک های میگویی بوشهر
پایتان که به استان های جنوبی کشورمان برسد، خود را در محاصره انواع غذاهای لذیذ تهیه شده از آبزیان از جمله میگو و ماهی می بینید. در بوشهر با انواع خوراک های تهیه شده از میگو مواجه خواهید شد؛ از قلیه میگو گرفته تا میگو پلوی بوشهری. البته قلیه میگو در هر سه استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان پخت می شود، اما در هر استان با روش مخصوص به خود. میگو پلو هم یکی دیگر از غذاهای سنتی بوشهر است. بوشهری ها غذاهای خوشمزه دیگری چون دوقوس ماهی، قیمه بوشهری، کبه، گمنه، دمی لخلاخ و ماهی حمام شکم پُر هم دارند.
غذاهای هندی هرمزگان
بیشتر غذاهای استان هرمزگان دقیقاً همان هایی است که در هندوستان مصرف می کنند، نه تنها غذاها بلکه تمام نان ها و ادویه های محلی، همه هندی هستند؛ مثل بریانی، حواری (مسالا دار چاول)، نان فطیر (نان چپاتی)، نان کلوکی، نان حلقه ای، پکاره (پاکورا)، زلیبی (زولبیا)، نان ستپوری (نان پراتا) و ادویه محلی (گرم مسالا). همه و همه مانند غذاهای مردمان کالیکوت (بندری واقع در هندوستان) است، چون در زمان های قدیم از کالیکوت، بار ادویه و تمر هندی وارد قشم می شد. یکی از غذاهای این استان جنوبی را که پیشنهاد می کنیم، بلالیت است که غذای محلی بندرعباس و بوشهر است. عنکاس (ماهی مرکب) هم غذای دیگری است که از ماهی تکه تکه شده و طبخ شده با مقداری آب و خرما تهیه می شود.
همچنین حتماً مهیاوه را هم بچشید، غذایی آبکی، تیره رنگ و شور و تند که غذای مخصوص مردم جنوب ایران است.
یزد دیار آش و کوفته
یزد تا دلتان بخواهد آش دارد و چندین نوع کوفته، اما از انواع خورشت ها بهتر است ابتدا خورشت به آلو را که از غذاهای سنتی و اصیل استان یزد است، نوش جان کنید. این غذا که از به و آلو تهیه می شود، شیرینی و ترشی جالبی دارد که آن را لذیذ و فوق العاده خوشمزه می کند.
از کوفته های یزدی هم سراغ کوفته نخودچی را بگیرید که به کوفته یزدی نیز شهرت دارد. از بین آش ها هم سراغ آش آلو یزدی بروید.
خورشت تره فرنگی و گوجه پلو ایلام
خورشت تره فرنگی، غذایی مختص غرب ایران، بویژه مردم استان ایلام محسوب می شود. آنها معتقدند که این خورشت محبوب می تواند رقیب سرسختی برای قورمه سبزی در نظر گرفته شود. چرا که از لحاظ ترکیب و رنگ، شباهت بسیاری بین این دو غذای سنتی مشاهده می شود. گوجه پلو هم یکی از محبوب ترین و پر مصرف ترین غذاهای ایلامی است که با استفاده از برنج محلی (عنبربو)، پیاز، رب گوجه فرنگی، پونه کوهی، کره، روغن محلی، نمک، فلفل و زردچوبه آن را طبخ می کنند.
اگر هوا سرد بود و خواستید یک آش گرم نوش جان کنید، سراغ شله امیری بروید.
قلیه ماهی و ارده پلو خوزستان
در تنوع غذاهای خوزستانی همین بس که لیه ماهی، ماهی صبور، فلافل، اوپیوزی (اشکنه دزفول)، برونی (صندلی سلطون دزفولی)، برشک، حمیس توله، بنگو (ماست و خیار)، ماسووا، آش ارده، باقله توحه، شلی ارده، حریسه (حلیم)، شوربا، قلیه تخم مرغ، حشو، سمبوسه (مخصوص آبادان)، میگو پلو، دال عدس، للک و رنگینک، پوکورا، نافله، امگشت و… تنها بخشی از غذاها و خوراک های سنتی این استان محسوب می شود، اما پیشنهاد می کنیم در سفر به این استان تاریخی، حتماً قلیه ماهی خوزستان را تهیه و میل کنید. معمولاً قلیه ماهی را به عنوان خورشت در کنار پلو میل می کنند.
آش ارده (ارده پلو) بر خلاف اسمش، غذایی آبکی نیست و اتفاقاً هیچ شباهتی به آش های رایج در کشور نداشته و از پلوهای لذیذ و خوش عطر سنتی استان خوزستان به شمار می رود. آش ارده از غذاهای بومی شهرستان دزفول است.
شنگ و موچه چهارمحال و بختیاری
اگر کباب بختیاری این خطه را کنار بگذاریم، این شهرستان آش های محلی خوش طعمی هم دارد، از جمله «پرورد دوغ» که شامل سبزی آش، برنج، دوغ، آرد و پیاز داغ است. اُماج هم نوعی غذای محلی دیگر است که در آن سبزی آش، آرد الک شده، پیاز داغ، عدس و سبزی آش را که بیشتر اسفناج است، می پزند. مردم این خطه یک غذای محلی دیگر با نام شنگ و موچه دارند که یک نوع آش است و با چیدن گیاه موچه و شنگ و پاکلاغ و سیر صحرایی تهیه می شود.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله آموزشی «غذاهای خوشمزه و معروف شهرهای ایران»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.
[/toggle]