سدها در تغییر اقلیم نقش دارند

معمولاً استفاده از رودخانه‌ها و سدها برای تولید انرژی الکتریسیته به عنوان یک پیروزی برای مقابله با تغییر اقلیم (تغییرات آب و هوایی) تلقی می‌شود. به عبارتی یک منبع تجدیدپذیر الکتریسیته که بدون انتشار گازهای گلخانه‌ای نیروگاه‌ها تولید می‌شود. اما نتایج مطالعات نشان می‌دهد سدها آنقدرها هم سبز نیستند. ساخت صدها سد جدید در گوشه و کنار جهان، تبدیل به یک مسئله اساسی برای تغییر اقلیم خواهد شد.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، نتایج جدیدترین مطالعه (منتشر شده در ساینس دیلی) نشان می‌دهد مخازن سدها در حال حاضر منبع تولید 1.3 درصد گازهای گلخانه ای جهان هستند. یعنی برابر با مقداری که کشور کانادا در تولید گازهای گلخانه‌ای نقش دارد.

این مطالعه می‌گوید ساخت سدهای آتی تاثیر به مراتب بزرگتر از چیزی که انتظارش را داریم خواهد داشت.

این رخداد بیشتر به خاطر تولید متان است. گازی با تاثیر گلخانه‌ای بسیار شَدیدتر از دی اکسید کربن که 34 برابر دی اکسید کربن گرما به دام می‌اندازد. این گاز بر اثر فعالیت باکتری‌ها در لایه‌های رسوبی زیر مخازن سدها تولید می‌شوند.

جان هریسون، بیوشیمیست در دانشگاه ایالتی واشینگتن و همکارانش به بررسی صدها مطالعه قبلی در این زمینه پرداختند با این تفاوت که یک عامل کلیدی نادیده گرفته شده را دوباره بررسی کردند. آن عامل، حباب‌ها هستند. برخی گازها مانند دی اکسید کربن و اکسید نیتروژن در آب حل شده و سپس به نحوی یکنواخت در جو آزاد می‌شوند. اما متان به صورت حباب‌هایی روی آب ظاهر می‌شود که بررسی میزان گاز آزاد شده را دشوار می‌کند. اما یک حسگر ردیابی حباب روی آب باعث شد تا محققان متوجه شوند که میزان متان آزاد شده 25 درصد بیشتر از تصور قبلی است.

البته این مطالعه میزان کلی گاز گلخانه‌ای آزاد شده از سدها را کمتر از قبل برآورد کرد که به دلیل بروزرسانی حجم آب ذخیره شده در مخازن است. اما میزان انتشار به ازای هر واحد حجم آب افزایش یافته است. این موضوع به این معنی است که ساخت سدهای جدید تاثیر بیشتری بر تغییر اقلیم خواهند داشت و دیگر نمی‌توان به آنها به عنوان ناجیان تغییر اقلیم نگریست.

از سوی دیگر سال‌ها است که تاثیر مخرب سدها بر محیط زیست مشخص شده است. این موضوع در کنار نتایج این مطالعه جدید نشان می‌دهد باید در ساخت سدها بازنگری جدی صورت گیرد. این اتفاق در حال حاضر در بسیاری از کشورها رخ داده و تخریب سدهای قدیمی در نقاط مختلفی از جهان شروع شده است.

منابع

  1.  Science Daily. مجله دانشمند.
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا