واحد سازنده بدن انسان چیست؟
واحد سازنده بدن همه موجودات زنده، سلول است. قسمت های مختلف بدن ما اعم از استخوان ها، ماهیچه ها، پوست، خون، مو و اعصاب در مجموع دارای بیش از 1012 سلول هستند. هر قسمت از بدن از سلول های مخصوصی تشکیل شده است که وظایف خاصی به عهده دارند.
سلول های عصبی، طویل ترین سلول های بدن هستند. قطر این سلول ها بسیار کم است ولی طولشان ممکن است به حدود یک متر برسد. گلبول های قرمز، کوچکترین سلول های بدن می باشند. قطر گلبول های قرمز کمتر از یک هزارم سانتیمتر است. گلبول های قرمز به اندازه ای ریز هستند که پنج میلیون عدد از آنها در یک قطره کوچک از خون جای می گیرند. برخی از سلول ها به اندازه ای کوچک هستند که حتی پیشرفته ترین میکروسکوپ های الکترونی با قدرت بزرگنمایی 200 هزار (که می توانند یک مورچه را به اندازه 3.4 کیلومتر بزرگ کنند) نمی توانند اجزای تشکیل دهنده آنها را نشان دهند.
سلول ها ممکن است گرد، بیضوی، تخت یا استوانه ای شکل باشند. هر سلول توسط غشایی نرم و انعطاف پذیر به نام غشای سلولی احاطه شده است. غشای سلولی ورود و خروج مواد را تنظیم می کند. بنابراین ممکن است مولکول های درشت مورد نیاز سلول از غشا بگذرند و وارد سلول شوند، ولی مولکول های کوچکی که سلول به آنها نیاز ندارد از آن عبور نکنند.
درون سلول با ماده ای نیمه شفاف و ژله مانند به نام سیتوپلاسم (Cytoplasm) پُر شده است. اجزای بسیاری در سیتوپلاسم وجود دارد که هر یک وظایف خاصی دارند. برخی از این اجزا عبارتند از هسته، ریبوزوم، میتوکندی، دستگاه گلژی، واکوئل و….
سلول های همشکل و همکار، یک بافت را تشکیل می دهند. اجتماع چند بافت اندام را به وجود می آورد (مانند قلب، معده و…) و از اجتماع اندام ها نیز دستگاه پدید می آید (مانند دستگاه گردش خون، دستگاه گوارش و…).
در بدن انسان چه عناصری وجود دارد؟
بدن ما انرژی مورد نیاز خود را از غذاهایی که می خوریم، تامین می کند. حدود ¼ مواد غذایی برای فعالیت های مختلفی مثل کار، ورزش و حرکات عمومی مصرف می شود. ¼ دیگر غذا، انرژی لازم برای ادامه حیات، حفظ دمای بدن، ساخت و ترمیم بافت ها و کارکرد عمومی اعضای داخلی را تامین می کند. بنابراین انسان حدود نیمی از مواد غذایی را که می خورد مصرف می کند.
از تجزیه شیمیایی بدن یک مرد 68 کیلوگرمی، مواد زیر حاصل می شود:
- 44.23 کیلوگرم اکسیژن
- 12.25 کیلوگرم کربن
- 6.8 کیلوگرم هیدروژن
- 2.04 کیلوگرم نیتروژن
- 1.09 کیلوگرم کلسیم
- 680 گرم فسفر
- 204 گرم سدیم
- 204 گرم کلر
- 170.1 گرم گوگرد
- 34 گرم منیزیم
- 2.7 گرم آهن
- 337.5 گرم سایر عناصر معدنی
برای به وجود آمدن سلول ها و بافت های بدن تمامی عناصر با یکدیگر ترکیب می شوند. عنصرهای منگنز، مس، روی، ید، کبالت، کروم و فلوئور نیز به مقادیر اندک در بدن یافت می شوند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «واحد سازنده بدن انسان چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.